Gość R3surrection Napisano 29 Grudnia 2008 Napisano 29 Grudnia 2008 Witam, pytanie mam jaką wymiarówkę dobrać.Am? zwykłą? ile cali? Amortyzator to FOX FLOAT 120mm mam 1.9m i 90kg. Pytanie też o damper, wszyscy polecają foxa rp23 ale jaki jest minimalny model żeby byl "okej" ;P? to znaczy zapełniach regulację dobrą i ew. parę gram cięższy. Pozdrawiam i czekam na porady
tobo Napisano 30 Grudnia 2008 Napisano 30 Grudnia 2008 am? czy zwykłą? a o co pytasz? chodzi ci o model ramy arsena? jeśli chodzi o mode am to ja przy 185 cm wzrostu miałem rozmiar 50 i zapewniał on dosyć dobre właściwości podjezdne tego roweru - zakładając oczywiście, że rama nie będzie używana do ekscytacji grawitacyjnych w takim przypadku zalecali mi rozmiar 45. czyli w twoim przypadku 55 cm jeśli rama ma być używana do celów turystycznych i 50 jeśli do bardziej zabawowych. arsem am ma bardzo dużą główkę - aż 150 mm dla rozmiaru 50 czyli musisz mieć dosyć długą rurę sterową widelca. przy rozmiarze 50 i wzroście 185 cm sztyca 400 mm siedziała w ramie 13 cm - dużo czy mało? miałem przed arsenem ramę o identycznej konstrukcji (ta sama fabryka) i sztyca siedziała 10 cm a mimo tego rura podsiodłowa pękła. co do tłumika - nie wiem czego oczekujesz od zawieszenia, jak dla mnie pośrednie tryby pracy foxa rp23 czyli pierwszy i drugi stopień platformy nie były potrzebne bo zmulały zawieszenie. miałem foxa rp 23 i jeździłem albo na wyłączonej albo aktywnej na 3cim stopniu blokadzie. stopien pierwszy pro pedala przytępi czułość, drugi zniweluje znacząco bujanie ale wg mnie to nie jest dobre rozwiązanie.
Rafał87 Napisano 30 Grudnia 2008 Napisano 30 Grudnia 2008 miałem przed arsenem ramę o identycznej konstrukcji (ta sama fabryka) a jaka to była firma? mówisz ze z tej fabryki co wychodzi poison wychodzi jeszcze jakas inna marka?
bendus Napisano 30 Grudnia 2008 Napisano 30 Grudnia 2008 Przeczytaj temat o "klonach" (TEN), to zaobaczysz ile Posionów w inych barwach po świecie jeździ. Ostatnio przeglądałem strony "niemieckich" manufaktur i tam co druga rama to jakaś wariacja nt. Curare/Arsen itp. A co do pytania w pierwszym poscie to rozmiar stanowczo 50cm. Miałem swego czasu niepowtarzalną () możliwość porównania Arsena AM i Curare (czyli ram bliźniaczych), ale w rozmiarach 50 i 45cm. Dla mnie (ca. 183cm wzrostu) do jazdy turystycznej rozmiar 50 był lepszy. 45 była stanowczo za krótka no i wymagała wysunięcia sztycy 400 na max. Przy 50-ce był problem związany z wysoko połozonym środkiem suportu. Rower, który pasował mi w czasie jazdy, nie zapewniał własciwego przekroku i dość często w cięższym terenie groził "strzałem w orzechy". Jesteś ode mnie wyższy, więc i pewnie nogę masz słusznej długości, więc problem ten u Ciebie zniknie. Na 45 będziesz jak na rowerku od młodszego rodzeństwa.
Gość R3surrection Napisano 30 Grudnia 2008 Napisano 30 Grudnia 2008 proszę o zmianę nazwy tematu : RAMA DO 3000ZŁ. tym sammym poszerzamy zakres poszukiwań, thx za opinie! do zamknięcia biorę cannona
kopaczus Napisano 30 Grudnia 2008 Napisano 30 Grudnia 2008 do zamknięcia biorę cannona Rize? Prophet? Moto?
Gość R3surrection Napisano 31 Grudnia 2008 Napisano 31 Grudnia 2008 jednak nie kupiłem jekylla. Skoro budżet pozwala poszukam czegoś lepszego. Czyli ponownie rama damper do 3k albo rower do 5k dodam ze są to ceny MAKSYMALNE
Rulez Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Ponieważ same ramy są niedostępne w rozm. 21" , proponuję cały rower, graty sprzedać , a ramę wyposażyć w osprzęt po swojemu (Fox 120 mm będzie akurat) : http://www.rscycle.com/2008-Iron-Horse-MKI...amp;category=55
tomeks Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 a może coś takiego? http://allegro.pl/item516080386_cannondale...yll_klasyk.html
Gość R3surrection Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 kupiłem od kolegi moda z forum mongoose canaan L + fox rp23 +sztyca syntace + stery za 1600zł. Co sądzicie o tej decyzji? w planach są: sztyca 400 wcs kierownica wcs low rizer mostek? właśnie jaki Do tego założę stare szpeja, w tym fox float 120mm crosslandy NN 2.25 juicy 5 lx/xt może wyjdzie ciekawie nie wiem ps ten jekyl to chłam mam namiary na wypaśnego za 3300 na xtr starym i z leftym. ale jednak to zabytek a Mongoose ma odjechany system tłumienia zobczymy ile wytrzyma http://www.forumrowerowe.org/rama-widelecM...zod-t45973.html to ta rama
ulvgar Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Moim zdaniem to dobry wybór. Sam bym brał coś takiego lub podobnego (np. GT Marathon) ale full na moich terenach jest po prostu nieprzydatny.
Gość R3surrection Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 u mnie też płasko ale... trzeba ten etap zaliczyć
Kubus18 Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Nie przesadzajcie. 100 mm to nie jest kosmiczny skok, akurat nada się na nasze polskie dziurawe drogi, masę korzeni które występują nawet pod Poznaniem, a i na maratonach się sprawdzi i w górach przyjemniej będzie. Same zalety Btw. trafny wybór. Za tyle pieniędzy bardzo się opłacało, sam damper to ok. 1000zł, a gdzie reszta
Gość R3surrection Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 z innym damperem bym nie kupił ;P No nic jak dojdzie poskladam wrzucę fotki. Jak wpadnie kasa powracam do realizacji marzenia: CANNONDALE RIZE LEFTY więc pewnie latem będzie na sprzedaż Pozdrawiam! ps http://i162.photobucket.com/albums/t244/ra...08/DSC02357.jpg
Kubus18 Napisano 1 Stycznia 2009 Napisano 1 Stycznia 2009 Mongoose de facto jest zawieszeniem bardziej zaawansowanym, żebyś tylko się nie rozczarował, bo wygląd i marka to nie wszystko W Krakowskim światku rowerowym chyba nie znam osób które by korzystały z propedal, albo blokuja damper, albo go na maxa odblokowują, tryby pośrednie wg. wielu bardzo upośledzają. Pozdrawiam P.S.Wypaśny C'dale, dla mnie zapora był stosunek jakośc/cena, który klarował się bardzo mizernie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.