speq Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Witam, przeszukałem forum ale nie znalazłem tego co chciałem. A więc pytanie brzmi: Jaki wg Was jest najlepszy olej do amortyzatorów? Jestem zmuszony do wymiany oleju u siebie bo ten, który jest obecnie już się zestarzał. Przyznam się, że wypadłem z obiegu jeśli chodzi o sprzęt rowerowy i dlatego zapytuję Was, bo nie wiem czy się coś zmieniło. Jeśli chodzi o sprzęt jeżdżę na Bomberze MX Comp Air 105 mm '04. Dzięki z góry za wszelkie opinie.
Sel Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Wątpie że usłyszysz coś innego niż Motorex/Motul ;-)
speq Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Napisano 28 Grudnia 2008 Się przekonamy. Dopiszę może, że obecnie mam zalany Aral Soft. Nie mogę nigdzie dostać tego oleju dlatego szukam alternatywy
Andrew Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Motul - najlepszy Motorex Mobil Shell Castrol Amortyzol LHM+ Wszystkie oprócz 2 ostatnich są bardzo dobre. Motul zapewnia najlepsze smarowanie. Motorex posiada dużo dodatków antyspieniających, ale w bomberze nie ma to dużego znaczenia.
speq Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Napisano 28 Grudnia 2008 Jak wypada z twardością takich olejów? Jakie twardości wybierać dla Motula i czy są jakieś klucze jak ustawiać tłumienie w Bomberze, żeby go nie rozkręcać znowu. Obecnie mam na połowę i zalanego miękkiego Arala.
hudy Napisano 29 Grudnia 2008 Napisano 29 Grudnia 2008 Są dwa sorty olejów. Ten lepszy ma konkretnie podaną lepkość - 5W, 7.5W, 10W. A ten gorszy ma podany przedział lepkości 5-10W na przykład. Do MX Compa najlepiej lać 7.5W. Jeśli jesteś lekki możesz wlać 5. Widelec będzie chodził płynniej, ale może być niedotłumiony. 10 wybierz jeśli jesteś ciężkim zawodnikiem. A na tłumienie nie ma złotego środka. Trzeba rozkręcać i kombinować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.