turin Napisano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam Na wstepie jesli chodzi o rowery jestem calkowitym laikiem. Chcialbym poznac Wasz opinie, chodzi mi o o ten dokladnie model http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-f...4976875/#TAILLE czy ktos mial z nim doczynienia? ewentualnie osprzetem? oczywiscie zdaje sobie sprawe ze full za te pieniadze to taki pseudo pseudo full whistling.gif wiec wolalbym bez takich komentarzy, rower mialby mi sluzyc do mykania po lesnych, niejednokrotnie ciezkich duktach (pod wzglem terenu) ale rowniez dluuuuzsze trasy afaltem, takze szukalbym sprzetu w miare uniwersalnego, o ile to oczywiscie mozliwe, przeraza mnie nieco waga i czy bedzie bujac na podjazdach. Ewentualnie http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-6-3-34976520/ taki model? A moze doradzilibyscie mi cos calkiem innego? Rower mialby mi sluzyc typowo rekreacyjnie i na trasy czasem te ciezsze, takze prosze o porady, moj budzet jest nieco wiecej niz skromny okolo 2300 pln to MAX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 We wrześniowym numerze bikeboard był test tego roweru jako niskobudżetowego sprzętu grawitacyjnego. Popatrzyłem i wydaje mi się, że maszyna ważąca 18,2kg z przeznaczeniem fr jest kiepskim wyborem na jazdy po lesie, nawet nie wspominając o asfalcie i dłuższych wycieczkach.. Ten drugi RR 6.3 jest na bardzo słabych częściach. Zdecydowanie uważam, że szkoda pieniędzy, bo właściwie wszystko jest do wymiany jeśli rower ma być użytkowany w trudnym terenie. Full jest dobrym pomysłem, chociaż za te pieniądze moze być ciężko znaleźć coś rozsądnego. Ja bym na Twoim miejcu poszukał jakiś promocji w decathlonie bo z tego co słyszałem są tam czasami dobre rowery w super promocyjnych cenach. Może masz możliwość dozbierać trochę kasy i kupić rower za miesiąc, dwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turin Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 tak tylko ze nie tylko rowerem czlowiek zyje a innych wydatkow i tak jest sporo.. coz, jednak musze przy tym budzecie zostac wybiore sie jutro do decathlonu, tylko co mam szukac skoro sie na tym nie znam ciezka sprawa, moze jakies propozycje-w tym budzecie? widzialem jeden z uzytkownikow fora przedstawial wrazenia,calkiem pozytywne na temat Gianta Yukon FX3 co o tym myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malos86 Napisano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 co masz na myśli pisząc słabe części (zraniłeś moje uczucia ;D ) ja mam tego rokrajdera tylko ze ja zapłaciłem za niego 1499zł faktycznie hamulce do bani ale reszta daje rade jak za te pieniądze oczywiście TURIN poczytaj w dziale testy tam jest trochę o rokrajdeze 6.3 Pozdrówki eh widze że poruszyłeś temat gianta pewnie wszyscy będą krzyczeć żebyś brał, jak będziesz miał jakieś pytania co do rokrajdera to pisz do mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Pisząc, że rower ma słabe części mam na myśli to, że do jazdy spokojnej turystycznej się i nada. Ale jeśli autor tematu zamierza trochę na rowerze poszaleć, to jednak jest dużo słabych punktów. Hamulce słabe, amorek - do turystyki i lekkich osób - ok, ale tak to zbyt miękki do agresywniejszej jazdy, korba na kwadrat to już przeżytek - bardzo słaba sztywność. Damper jest najprostszym sprężynowcem. Za te pieniądze oczywiście nie spodziewam się niczego lepszego, dlatego nie kupiłbym takiego fulla. Może i rama ok, ale co z tego jak trzeba wyłożyć pare stówek za dobry damper, kolejne za korbę czy hamulce i dopiero jest to pełnosprawna maszynka. A i skok tego to ledwo 85mm więc na trudniejszy teren zdecydowanie bez sensu. Turin, rozumiem, w kwestii pieniężnej pytałem, bo często istnieje możliwość dozbierania kosztem 1,2 miesięcy czekania. Ale jeśli masz czegoś szukać w promocyjnych cenach oglądaj, może jakieś wyższe modele Rockridera, np 9.1 trafią się po okazyjnej cenie. Wiem, że ktoś na forum kupił haro sonixa za 2200zł. Ogólnie rzecz biorąc, da się znaleźć fajne okazje. Trzeba szukać. Giant - całkiem ciekawa propozycja. Do przemyślenia o ile znajdziesz w odpowiedniej dla Ciebie kwocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malos86 Napisano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 ja wydając 850 zł doprowadziłem go do porządku czyli w sumie wyszło 1499+850 ale to 850 na przestrzeni połowy roku a jakbym czekał to przez pół roku nie miał bym na czym jeździć, a i 250 zł za graty z niego wykręcone sie zwróciło czyli za 600 zł można go usprawnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Yukona można bardzo tanio dostać na allegro, chyba modele z 08, więc mało używane. Zdarzyło mi się nawet znaleźć za 1300zł, więc starczyłoby jeszcze na drobne zmiany. Ten haro za 2200 to za nówkę? Jak za takie pieniądze to niczego sobie rower, trochę zawieszenie słabe, ale ujdzie. Ten rockrider FR to jak dla mnie porażka, już kross sign lepszy - chociaż wiadomo do czego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 to ile wydałeś nie jest równoznaczne, że autor tematu trafi na podobne okazje. Jeśli nie trafi mu się okazja na damper powietrzny za 3 stówki i jakieś przyzwoite hample, do tego amorek to koszt również większy niż 200 - 300zł. Oczywiście może potem wstawić tam używki, ale jaki tego sens, skoro cena po wstawieniu okazyjnie kupionych części i dodaniu kosztów RR 6.3 wyniesie tyle co nowy rower na lepszych podzespołach? Oczywiście jeśli ma być to wersja budżetowa to moze i jest to sposób ale autor wspominał o kwocie 2300zł. Teraz na rynku jest masa promocji. Ja radzę czegoś dobrze poszukać a RR 6.3 traktować jako ostateczność. W podobnej konfiguracji co RR jest też kross crime 1 (trochę lepsze graty). Nie znam ceny, może jednak będzie jakaś "ludzka". P.S tak ten haro to za nówkę. A czy zawieszenie słabe? To wirtual jest z tego co się orientuje Też stawiam na gianta jeśli faktycznie da się znaleźć taką okazję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malos86 Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 na crime'a też się jarałem jago cena w maju wynosiła 1999zł ale on ma SX4 i trochę zooma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turin Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 dzieki za wszelkie opinie, jest opcja ze poczekam do stycznia, wtedy jest szansa na porzadne promocje/przeceny moze wtedy cos sie 'trafi'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Owszem jest to dobra opcja a szukać promocji możesz już zacząć od teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 A może za tą cenę kupić hardtaila, który będzie o 7kg lżejszy od rockridera 6 FR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Jestem tego samego zdania , w tym przedziale cenowym , lepiej kupić hardtaila . RR 6 FR do długich tras się raczej nie nadaje , niezaleznie od tego czy asfalt , czy teren . Określ sobie budzet na rower , wtedy można zastanowic się co mogłoby być optymalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Koledzy, Turin już określił budżet i jest to 2300zł max, tak jak pisał w pierwszym poście. Oczywiście, że sztywniaka kupi lepszego, ale jeśli udałoby mu się kupić jakiegoś fulla na w miarę dobrej ramce po promocyjnej cenie, to czemu by nie? Komfort o wiele wyższy, tylko będzie trzeba poświęcić czas i znaleźć coś fajnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Faktycznie jest podane 2300 zł , nie zwróciłem uwagi. Oczywiscie jak sie nie spieszy to mozna szukac , ale powoli bedzie zblizac się sezon , koniec stycznia utrunia zakup np. modeli 2008 . Ale pojedyncze przypadki się zdarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turin Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Bylem dzis w deacthlonie i tak naprawde wielkiego wyboru nie bylo byl RR 9.1 za 3300 (mniej wiecej) RR 6 FR za 2300 oraz RR 6.3 za 1700 mowie o fullach, na sztywniaki nie zwracalem uwagi , i nie sadze zeby cos nowego pojawilo sie przed sezonem , a tak naprawde to teraz jak juz lepsze oferty moge sprobowac zlapac.. i zastanawiam sie nad kupnem RR 6.3 i zwyczajnie dokapitalizowania sprzetu reszta gotowki co o tym myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 i zastanawiam sie nad kupnem RR 6.3 i zwyczajnie dokapitalizowania sprzetu reszta gotowki co o tym myslicie? To zły pomysł , ten model to zwykły jednozawias do jazdy po "bułki" szkoda w niego inwestować, nie da się go nawet porównać do virtuala RR 9.1 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malos86 Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 kurde sam nie wiem jak masz 2300 to może kup coś w tej cenie bo jakbyś miał tylko 1700 na 6.3 to bez zastanowienia go kupuj, kiedyś interesowałem się meridą AM 400 ale z drugiej strony ja wiem czy ona taka lepsza Amortyzator też się do wymiany kwalifikuje osprzęt deore czyli tak jak SX5 tyle że hydraulika w standardzie i damper lepszy a cena wtedy 2340 chyba była na allegro Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.