ypso Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 Wystarczy przeczytać tytuł tematu i wiadomo kto powie co lepsze : ] Zamierzam kupić amorek w okolicy ~400zł no i chciałbym żeby miał ~120mm skoku Znalazłem Marzochci MZ Comp 105mm skoku, wiadomo Marzochci to porządna firma. Ale znalazłem także Suntour XCR 120mm skoku a o około 200zł tańszy. Chciałbym wiedzieć jakie są Wasze opinie na ten temat, czy lepiej wziąć tego marzocha czy suntoura i zaoszczędzić troche kasy ? Może ktoś zna jakiś fajny amor w okolicach tej ceny ? Pozdrawiam
Wax Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 Z tych dwóch to MZ Comp, ale zależy czy mocno katowany czy w dość dobrym stanie, chyyba że nowy ? No tak, ale to 105mm, a Ty potrzebujesz 120mm ? Chcesz mieć 120mm w Authorze Basicu ?
ypso Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Napisano 27 Grudnia 2008 no mz comp nowy, wolałbym mieć 120 mimo że to nie dual ;p ciekawi mnie wasza opinia na temat tych dwóch amorów, oraz ew. polecenie czegoś innego
Wax Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 120mm to sobie odpuść do tej ramy. Kup MZ Compa 105mm i będziesz miał wystarczająco skoku, zwłaszcza że producent tam wsadza pewnie 80mm. Zależy jak jeździsz, ale myślę, że przy tej ramię nie nawalasz dropów... Miałem MX Compa 105mm i było git.
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 MZ Comp to badziew jakich mało. Jego praca niczym nie ustępuje tanim RST i Suntourom. Na twoim miejscu dozbierałbym trochę kasy i kupił jakąś działającą używkę MX compa czy Tory. Ale jak nie masz kasy to bierz tego XCRa, gwarantuje że nie poczujesz różnicy względem Marzocha.
ypso Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Napisano 28 Grudnia 2008 heh, no właśnie dlatego się zastanawiam czy jest sens dopłacać te 200zł i czy ten marzochci jest dobry, poza tym rozważam też możliwość zmiany ramy/roweru na coś bardziej pod Dh ;p
Qba66 Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Jeżeli planujesz zmianę w późniejszym czasie ramy na coś w stylu DH to odpuść sobie kupowanie teraz amora. Bo ani ten marcok ani suntour nie nadają się do innej jazdy jak XC. Tak samo wkładanie czegoś o skoku 120mm do authora basic'a to głupota. A jeśli już chcesz coś kupić na teraz to szukaj tak jak wcześniej wspomniano jakiegoś MX'a bądź tory 318 SA. Używki w dobrym stanie da się już znaleźć do tych 400zł.
ypso Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Napisano 28 Grudnia 2008 Heh no myślę że kupie Rock Shox Dart 2, amorek nowy za 300zł, rock shox to dobra firma, 100mm skoku, do tego rowerku myślę że będzie ok, co o tym myślicie ? yyy i jakie są wasze opinie na temat dart 2 ?
Desperados Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 A ile ważysz? Bo Darty z tego co wiem są twarde i dobrze działają pod większą wagą a tak jak mało ważysz to może Cie nie zadowolić
zido Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 dart to też raczej tak średnio do dualu chyba. używałem go w xc kolegi i był jak dla mnie dośc miękki (70kg). Jeśli Ty masz tego authora basica to czy on ma stery na 1 i 1/8 cala? Ta rama to tak średniawo do ex jazdy Choć kolega katował cały ten rower na hopkach i tylko wideł odjechał.
c1ach Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Kumpel z braku funduszy skacze, zjeżdża i katuje ramę Author Solution, która wiadomo służy do XC. Wymienił rst na mocniejszego amora (ale 100mm) i mostek na krótki, kierownicę na mocniejszą, zmienił korbę na dwie tarcze itp. Rama jest już tak jeżdżona ze 3 lata i się jakoś trzyma. Teraz tylko wymienić ramę i już ma pełnowartościowy rowerek ypso, zastanów się do czego masz zamiar używać amora, jak chcesz budować coś mocniejszego to ja bym sobie na razie odpuścił zakup, chyba że będziesz miał jakąś super okazję, wtedy postawić w domu i niech czeka, ładowanie do tej ramy więcej niż 100-105 to pomyłka. Od siebie Darta nie polecam (niektórzy kupują go tylko dlatego że to RS, a tak naprawdę nie reprezentuje sobą zbyt wiele), lepsza już używana Tora.
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Dart to ta sama bajka co MZ Comp, płaci się za znaczek. Jedynie najwyższy model pracuje jako tako.
ypso Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Napisano 28 Grudnia 2008 ważę ok. 60kg ; ) no tory używanej nie widzę za bardzo tego mx też ;/, poza tym czy to nie za dobry amor do tego roweru ? c1ach skoro twój qmpel 3 rok katuje tą ramę to znaczy że mi starczy ^^ tylko ten RST mnie denerwuje, do kierownicy i korby nie mam na razie zastrzeżeń mimo iż to sh*t ;p i chciałbym jakiś amorek w miarę jakiś taki kupić do tego roweru bo za sezon-dwa planuję zmienić rower ale do tego czasu nie chcę się zabić na RST poza tym on w zimę w ogóle nie pracuje
accentinferno Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 to może zastanów się nad duro 130mm lub epiconem 120mm lub raidonem 120mm
ypso Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Napisano 28 Grudnia 2008 duro to słyszałem że jedna z najgorszych firm zaraz po rst, a tamtych dwóch nie znam, no ale już pisane było że nie ma sensu wkładać 120 mm do tego roweru
accentinferno Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Duro epicon i raidon to amortyzatory tego samego producenta firmy sr suntour i jak widać źle słyszałeś.
ypso Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Napisano 28 Grudnia 2008 no być może, ale nie chodzi tutaj o to, tylko o polecenie jakiegoś fajnego amora najlepiej 100mm do tego roweru
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Powodzenia życzę z mulastym Duro. Tu masz MXRa, który zbiera całkiem niezłe oceny na mtbr.com http://www.mtbr.com/cat/older-categories-b...35_1486crx.aspx albo droższa opcja MX Pro jeszcze na gwarancji http://www.allegro.pl/item517068550_marzoc...ber_mx_pro.html
ypso Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Napisano 28 Grudnia 2008 dzieki schwefel, może ktoś ma jakieś inne propozycje ? nie muszą być linki
Sel Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Mmm używany Manitou Black ? Tyle że nie wiem czy wyrwiesz używkę do 400zł. Innych alternatyw już chyba nie ma
speq Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Da się dostać Blacka za 400 zł. Kumpel ostatnio sprawił sobie takiego w bardzo fajnym stanie. A MZ to na elastomerze chyba jest więc ja bym sobie to zdecydowanie odpuścił.
Andrew Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 sory że się powtarzam w kolejnym temacie ale dla ypso dobrym wyborem byłby RUX ........ Zaraz po kupnie będzie mógł go obniżyć do 100mm. A jeżeli kiedyś wpadnie mu zajawka na DH, to wróci do 130mm (realne 125mm). To jeden z niewielu NOWYCH amortyzatorów, który kosztuje mniej niż 500zł, a ma pełnoprawną kąpiel olejową, uszczelki z prawdziwego zdarzenia i bardzo porządnie anodowane golenie górne Alu-7005. Regulacja twardości ciśnieniem powietrza - nie ma lepszego systemu. Amor działa tak samo dobrze w temp 15* C jak i -3*C. Nie zauważyłem żadnego zmulenia, które zawsze występuje w DURO/Epicon/Raidon/XCR/XCM itd. Przestrzegam przed zakupem Marzocchi MZ Comp, MZ Supercomp i Comp PRO. Są to najgorsze marcoki pod słońcem. Nie mają kąpieli olejowej tylko smar stały. MZ Comp nie posiada nawet tłumika
premier2 Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 ypso - to ja się podepnę. Po Nowym Roku będę miał na sprzedaż nówkę RS Recon SL SoloAir model na 2009 w wersji disc. Może to by cię zainteresowało? Więcej szczegółów mogę na priv, jeśli jesteś zainteresowany. http://img32.picoodle.com/img/img32/3/12/2...n1m_5d26ee7.jpg
ypso Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Napisano 29 Grudnia 2008 dzięki wszystkim, zdecyduję się chyba na marzocha mx pro jeśli nie uda mi się dogadać co do ceny to wtedy zastanowię się nad RUX'em ale marzoch chyba lepszy jeszcze raz dzięki za pomoc temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.