Umil Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 Czy na pedałach spd można jeździć bez tych specjalnych butów? Wiadomo, że są one po to aby jeździć w tych butach, ale chyba nie zawsze wszędzie chce się każdemu w spd jeździć. Dajmy głupi przykład (żeby nikt się nie czepiał): Jadę do kumpla, mam pedały spd ale wiem, że będę chodzić po bagnach i nie chce uświnić tych butów albo porostu nie chce mi się cały dzień w nich łazić i mam zamiar wsiąść zwykłe buty. Czy byłbym zmuszony brać plecak, w którym miałbym zwykłe buty na zmianę, czy najzwyklej istnieje możliwość poruszania się w zwykłych butach. I drugie moje pytanko (nie chcę niepotrzebnie zakładać drugiego tematu): Czy jest jeszcze jakiś inny dobry system podobny do spd, który bez problemu można polecać?
Patryke Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 Ogólnie rzecz biorąc to da się, tylko mniej i bardziej będziesz się ślizgał Na Time Atac/Xs jakoś da rade, domniemam, że podobnie jest na Quartz'ach, Candy'ch. Ale ta jazda do najprzyjemniejszych nie należy - ale czy da się - to się da Zawsze możesz kupić wpinaki z platformą, są różne wariacje - po jednej stronie do wpinania, po drugiej platforma... Albo jeszcze dobrą opcją mogą być Time Atac Z. Jednynie większy problem może być na ubijakach Ogólnie jak masz chwilę czasu to zawsze można odkręcić SPD'ki i zamienić na platformy
Skiba_TG Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 Poszukaj troche na forum a na wsyztskie pytania znajdziesz odpowiedz ;] 1. Nie musisz jezdzic w tych butach, mozesz nalozyc nakladki i w normalnych butach mozesz jechac (bez nakladek tez, ale mniej wygodnie) 2. inny systemow raczej nie ma, chyba ze noski ale to jest mniej wygodne, bezpieczne, ale za to jhezdzisz w normalnych butach. Edit. Patryke mnie ubiegl
premier2 Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 witam szybka podpowiedź: http://www.wrower.pl/sprzet/pedaly/pedaly.php#Zatrzaskowe Z moich doświadczeń: da się jeździć w zwykłych butach, ale nie polecam. Taki but nie ma podparcia na pedale, w krytycznych momentach może ci spaść noga z pedała. Jazdę w zwykłych butach ograniczam tylko do przejażdżki do USR. To działa też w drugą stronę. Miałem o kilka dni wcześniej buty niż pedały i chciałem je wypróbować. Odjechałem może 200m od domu i zawróciłem po zwykłe buty. Podeszwa jest zbyt sztywna do jazdy na zwykłych pedałkach i się ślizga. pozdrawiam
Umil Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Napisano 27 Grudnia 2008 No tak ale myślę sobie tak, że długo by wtedy gwinty w korbie nie pociągnęły tym bardziej, że mam truvativa x-flow, w którym zjeżdżają się gwinty (mi akurat nie ale miał tak mój kumpel, w necie tez gdzieś wyczytałem). Co prawda nie można tak o tym myśleć bo zanim kupie spd to minie ohoho no ale też taka prawda, że korba mi tak przypasiła, że może sama dożyje spd'ków (oby, oby). Co do drugiego postu noski są o wiele tańsze i w eksploatacji i w kupnie. Dzięki wam za posty bo te pytania czy w spd można w zwykłych bucikach zadręczały mnie od dłuższego czasu. A tak zapomniałem, a jak wyglądają takie nakładki? Zakłada się je na zwykłe buty? To w takim razie jak kogoś nie stać na specjalne buty spd to wystarczą same nakładki i gitara.
madek Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 raczej chodzi o takie plastikowe nakładki jak tutaj, zatrzaskuja sie w miejsce bloku. http://allegro.pl/item511600298_pedaly_shi...na_polecam.html
tor23 Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 Ja mam takie pedały : http://www.allegro.pl/item512033253_pedaly...odel_2008r.html i mogę je polecić do jazdy bez butów SPD.
premier2 Napisano 27 Grudnia 2008 Napisano 27 Grudnia 2008 Nakładki: http://www.probikes.pl/index.php?item=493 Zalety: - można jeździć w zwykłych butach - mają odblaski Wady: - obracają się stroną z nakładką do dołu, kiedy ni trzymasz nogi na pedale(denerwujące na skrzyżowaniach) - znajomi mogą teraz pożyczać rower - ciężko je wypiąć i szybko się niszczą Dodam, ze imo nie ma sensu kupować spd-ów i jeździć w zwykłych butach. Lepiej zainwestować tą kasę w dobre platformy. Ja po 1-ej przejażdzce w spd-ach miałem takiego banana na twarzy, że szkoda gadać. Teraz jeżdzę na nich nawet w zimę i nie wrócę do zwykłych pedałów. PS. Koszt butów to od 130zł w górę, chyba, że dorwiesz jakieś używki na allegro.
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2008 Napisano 28 Grudnia 2008 Chyba ci się działy pomyliły, bo to dział Odzież rowerowa a pedały raczej do niej nie należą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.