Skocz do zawartości

[koła ] koła KBIX

lukasniper91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Czy zdarzyły się wam jakieś problemy podczas użytkowania kół marki KBIX ? Prosiłbym o opinie użytkowników na ich temat , mocne i słabe strony .

Napisano

heh,

a co cie dokladnie interesuje?

Ja w tylnym kółku wymieniłem piaste po 1500km z acerki na deorke, a po 2 miesiacach zmieniłem bębenek, bo się rozsypał B). Wszytko w ramach gwarancji. Ale to wina raczej kiepskiej jakosci piast shimano w nizszych grupach.

Napisano

hmm

mam kbixy WMX z piastą deore

i powiem tak:

Na początku z tył szprychy pękały na potęgę B)

od jakiegoś czasu się nie co się "wyciszyło"

ogólnie koła niezłe w miarę sztywne(wiadomo to nie DT) dobrze się toczą nie łapią łatwo centry tylko na początku kiepsko były "skręcone"

po wymienieniu kilku szprych jest OK (problemy dotyczył tylko tylnego koła)

Napisano

Ja właściwie mam Kelly's Draft, ale to praktycznie to samo co Kbix. Montowane seryjnie w Salamandrze '08, siedzą jak się nie mylę na pisatach Acera.

Ogólnie to mogą być. Z początku tak samo jak Nikodem miałem problemy ze szprychami, trzeba było co jakiś czas je dobrze naciągać po jakimś ostrzejszym zjeździe, ale jak sie już obręcze "ułożyły" to już ten problem praktycznie nie występuje (chociaż ostatnio jakaś mi szprycha zaczęła strzelać, muszę się nią zająć :D ).

Kumpel też ma WMX i od początku z tego co mi mówił nie ma z nimi żadnych problemów. Ostatnio opowiadał jak zaliczył ładną glebę przez wysoki krawężnik i koła trzymaja poziom :)

Napisano

ja wczoraj zalozylem kbixy disc do roweru dziewczyny, pojechalem sie przejechac po miescie chwile i juz mam z tylu centre :D miekkie te obrecze robia...

Napisano

Kello:

Patrzyłeś może wcześniej naciąg szprych?

Ja miałem tą samą opinię z początku - bałem się ostrzej jeździć :P

A teraz śmigam każdy zjazd (może nie licząc tych z dropami :) ), w górach spokojnie dały radę na wielu zjazdach w tym i w błocie.

Według mnie trzeba je po prostu jak każde koła doprowadzić do ładu :)

Napisano

Ja na KBIX WMX zrobiłem jakieś 1500 km. 90% w Beskidach. Ku mojemu zdziwieniu koła zachowywały się bardzo dobrze. Nie wiem jak w innych egzemplarzach ale ja w swoich zaraz po ich zakupie zauważyłem, że kilka szprych jest słabo dociągniętych. Zaniosłem do serwisu, dociągnęli i było ok. Oczywiście bez centrowania się nie obeszło, ale biorąc pod uwagę teren w jakim jeździłem, moją wagę i kilka konkretnych dzwonów to i tak jestem z nich zadowolony. Piast nie dotykałem (Shimano Deore). Dzisiaj mam te koła założone do zimówki i dalej nie narzekam.

• Mod Team
Napisano

Mojemu kumplowi ostatnio pękła szprycha w tych kołach,

na razie nic nie mogę powiedzieć czy nowa jest ok,

bo prawie nie jeździliśmy.

Nie wiadomo też czy pozostałe nie zaczną pękać.

Napisano

Wie ktoś może ile ważą kola Kelly's Draft 28"?

Ja na razie swoje koła jedynie lekko centrowałem. Wydaje mi się że boki obręczy były dość łaskawie potraktowane przez producenta. Myślicie że warto zmienić te koła na coś Mavica lub podobnej klasy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...