Skocz do zawartości

[rower] unibike viper 08

wesi28

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem unibike viper i przjedzilem nim jeden sezon :devil: jestem zadowolony ale chciałbym cos ulepszyc .. prosze o jakies podpowiedzi :) i w ogle opinie o tym rowerze bo kupowalem go troche w ciemno .. poprostu pojechalem i kupilem bo byl w dobrej cenie .. a teraz postanowilem bardziej przylozyc sie do jazdy na rowerze i uprawiac ten sport

no mam go od czerwca..... go mam tak na razie wszystko seryjne.. :whistling: dokupilem tam takie "bajery" jak licznik itp ale nic konkretnego .. a jesli chodzi o kase to mysle ze max 400 zl na razie bym na rower przeznaczył. Interesuje mnie jazda szosowo/lesna. po utwardzonych sciezkach rowerowych.. cenie sobie dosc wygode i wytrzymalosc ale nie uprawiam sportow wyczoynowych nie bede skakac na tym rowerze

400 zł to niestety bardzo mało. Najlepiej jakbyś trochę jeszcze dozbierał, chociaż możesz pomyśleć nad niewielkim odchudzeniem roweru przez zmianę opon. Może jakaś przerzutka, rogi dla lepszego chwytu, albo wygodniejsze siodełko. Taką kwotą niestety świata nie zwojujesz :)

Sprzedaż tego co masz, dorzucenie tych 400zł i kupienie czegoś nowego też chyba niewiele da :mellow:

Podejrzewam że nie masz spd więc myślę że w tej kwocie zakup butów i pedałów byłby najlepszą opcją, tzn. odczuwalny zysk będzie największy. W następnej kolejności amortyzator ale na to potrzebujesz co najmniej 2 razy tyle. Jak coś zostanie z spd to kup jakiś dobry smar do łańcucha np. rohloff, zapasową dętkę i lekką, podręczną pompkę żeby jeździć w dalekie podróże bez obaw o złapanie gumy. A, jeszcze przypomniałem sobie o kasku...

Ja bym kupil w nastepujacej kolejnosci:

Kask+okulary

Detka zapasowa, pompka, narzedzia - zeby na dalszej trasie przezyc

Spd (buty+pedaly)

Ciuchy rowerowe (spodenki, koszulka, rekawiczki)

Dopiero pozniej rzeczy typu:

Opony, korby itd itp, ale to w przyplywie wiekszej gotowki dopiero.

a może zainwestować w shimano deore LX na rok 2009 w końcu do takich rowerów jak twój została stworzona:

przerzutka tył - 95zł - http://allegro.pl/item515898790_shimano_de...009_okazja.html

przerzutka przód - 56zł - http://allegro.pl/item511300646_przerzutka..._t660_2009.html

manetki - 145zł - http://allegro.pl/item511292991_manetki_sh...i_xtrabike.html

i zostaje ci jeszcze prawie 100zł a masz dużo lepszy osprzęt

Ja bym kupil w nastepujacej kolejnosci:

Kask+okulary

Detka zapasowa, pompka, narzedzia - zeby na dalszej trasie przezyc

Spd (buty+pedaly)

Ciuchy rowerowe (spodenki, koszulka, rekawiczki)

Dopiero pozniej rzeczy typu:

Opony, korby itd itp, ale to w przyplywie wiekszej gotowki dopiero.

Popieram kolegę w 100%. Po co chcesz wymieniać teraz osprzęt skoro masz go na gwarancji. Za kwotę którą podałeś wiele nie polepszysz - wymień osprzęt jak go zużyjesz a to pewnie za 20000 km i lepiej. Dużo za to sobie poprawisz kupując pedały i byty SPD. Poza tym to na pewno odzież na rower byłaby dobrą inwestycją.

• Mod Team

DAMIAN24 tylko jeżeli rower nie był mocno eksploatowany przez ten rok, to ta zmiana o której piszesz jest niepotrzebna i będzie to tylko sztuka dla sztuki i podniesienie w psychice progu że się ma lepszy sprzęt w związku z tym mogę szybciej i dalej pojechać. Jeżeli nie ma żadnych problemów z działaniem dotychczasowych komponentów to po co wymieniać.

Zaczął bym od kupna SPD i butów (teraz powinny być największe okazje), następnie zajrzał bym na http://www.mikesport.pl/ i wybrał jakieś ciuchy. Następnie wraz ze zbliżaniem się do miesięcy letnich i zwiększeniem ilości godzin przebywania na rowerze poszukałbym kasku.

ok, może i tak ale niech wesi28 wypowie się jakie do bajery kupił do roweru bo licznik itp. może wiele oznaczać np. pompkę albo kask. Poza tym wesi28 w temacie napisał że chciałby rower ulepszyć więc podałem przykładowy osprzęt jakim można by było go ulepszyć, a jak wiecie lepszy osprzęt daje dużą przyjemność z jazdy jak jest precyzyjniejszy i lżejszy.

damian24 - o wiele większą przyjemność z jazdy daje odpowiednie ubranie, uwierz mi :P W jego sytuacji nie ma sensu wymieniać rocznego osprzętu na którym jeszcze można bez problemu jeździć. Z SPD można się zamknąć nawet w 200-250 zł (520 + jakieś turystyki np. Accenta albo Shimano), i zostanie jeszcze na spodenki, koszulkę itp. Lepiej będzie się jeździć bez uczucia mokrej i klejącej się koszulki i z wkładką w spodenkach niż bez tego ale na LX. Zresztą dla mnie w crossie osprzęt typu przerzutki to sprawa drugorzędna, zmieniasz przełożenie raz na jakiś czas i tyle, a na płaskim to prawie wogóle.

Moje uwagi: napędu, kół nie warto zmieniać, jeżeli dobrze działają. Za 400 zł możesz kupić dobry amortyzator z tłumieniem olejowym (jeżeli jeździsz sporo w terenie, choć i w mieście się przydaje). Inne rzeczy które ja wymieniałem w tym rowerze:

- sztyca na sztywną (oryginalna amortyzowana rozregulowała się)

- mostek na sztywny (sporo lżejszy, lepsza dla mnie geometria)

- gripy na miękkie, sporo wygodniejsze na długich trasach

- pedały na platformowe (takie do DH, dla mnie wygodniejsze do ogólnych zastosowań)

Hm ja się sporo zastanawiałem nad SPD, ale nie kupiłem bo:

1. Mniejsze bezpieczeństwo. Zdarza mi się jeździć na trudnych trasach. Kumpel z powodu niebezpiecznego upadku na SPD zrezygnował z nich (a nie jeździ w terenie).

2. Brak możliwości jazdy na zwykłych butach. Jeżdzę rowerem także na kilkudniowe wyprawy a tam czasami trzeba zmienić buty bo się przemoczą, gdzieś pójść dalej. Można mieć 2-3 pary butów SPD, w tym nadające się do łażenia, ale to duży koszt/utrudnienia.

3. Spory koszt, szybkie zużycie.

• Mod Team

Skoro uważasz, że SPD szybko się zużywają to jesteś w błędzie.

Buty turystyczne SPD spokojnie nadają się do chodzenia.

Bezpieczeństwo jest większe niż w zwykłych pedałach.

Jak się przewracasz to bloki po mocnym szarpnięciu (naturalny odruch) się odczepią,

nie ma możliwości ześlizgnięcia się nogi z pedału i w konsekwencji ran na łydkach lub piszczelach.

Skoro uważasz, że SPD szybko się zużywają to jesteś w błędzie.

Nie jestem w błędzie, a tylko zbieram doświadczenia. Kumpel zużył dwie pary takich butów przez sezon (no chyba, że miał wyjątkowego pecha). Porównując to do zwykłych dobrych butów których używam przez 2 sezony na co dzień i do jeżdzenia wypada to słabo.

Buty turystyczne SPD spokojnie nadają się do chodzenia.

Na jakichś jednodniowych wypadach z pewnością, ale na wielodniowe wyprawy to słaba opcja.

Bezpieczeństwo jest większe niż w zwykłych pedałach.

Jak się przewracasz to bloki po mocnym szarpnięciu (naturalny odruch) się odczepią,

nie ma możliwości ześlizgnięcia się nogi z pedału i w konsekwencji ran na łydkach lub piszczelach.

Niestety nie zawsze się bloki odczepią :) (vide mój kumpel).

Być może dobrym kompromisem jest kupno pedałów SPD używalnych także ze zwykłymi butami.

Nie mam pojęcia co twój kumpel wyczyniał z tymi butami, że 2 pary na sezon mu poszły. Jazdy w Spd trzeba się nauczyć i tyle. Naprawdę nie ma porównania do jazdy na zwykłych pedałach, to jest inna jakość jazdy. Jak pojeździłem miesiąc w spd i potem usiadłem to stwierdziłem, że pedałowanie bez spd jest upośledzone jak nie wiem co. Nie spróbujesz, nie zobaczysz.

Cóż ja nie jeździłem i domyślam się że różnica w komforcie musi być duża. Tyle że dla mnie podstawowe poważne zastosowanie roweru to wyprawy a tu myślę SPD się nie nadają. Lepiej nie próbować owocu który później ma być zabrany ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...