Drozdzu5 Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Witam. Przymierzam się do zakupu roweru, który będę głównie używał do startów w maratonach i turystyki górskiej. Zakładam zakup do 3 tys. zł. Mam 173 cm wzrostu, ważę 64 kg. Pierwsze pytanie: rama 18" to dobry wybór dla mnie? Obecnie interesują mnie 3 rowery. Za Radonem przemawia lepszy amortyzator Reba i chyba lepsze obręcze, za Cubem sprawdzona rama (i marka) a za Rockriderem chyba lepsze hamulce i nieco niższa cena. Zależy mi na dobrym amortyzatorze (niekoniecznie musi być superlekki - podobno właśnie tylko ta waga przemawia na korzyść Reby, czy tylko?), skutecznych hamulcach (czy te Avidy Juicy THREE są lepsze niż ten nowy Hayes?) i także solidnych obręczach (który ma najlepsze obręcze?). Poniżej specyfikacja tych rowerów: Rower Cube LTD Comp black anodized Disc 2009 Rama Alu Superlite 7005 Double Butted, RFR-Geometry Widelec Rock Shox Tora SL Coil Poploc 100mm Hamulce Hayes Stroker Ryde 180/160mm Korby Shimano FC-M442 Octalink Wkład suportu Shimano BB-ES25 Octalink Manetki Shimano Deore SL-M530 Rapidfire Przerzutka tył Shimano XT RD-M772 Shadow Przerzutka przód Shimano SLX FD-660 Kaseta Shimano HG50 9-Fach 11-32 Łańcuch Shimano HG53 Piasty Shimano Deore Disc Obręcze RFR ZX24 Opony Schwalbe Nobby Nic / Racing Ralph 2,25" Mostek Easton EA 30 Oversized Kierownica Easton EA 30 Lowriser Oversized Sztyca Easton EA 30 31,6mm Stery FSA No. 10 semiintegriert Chwyty Cube double duometer Siodło RFR Natural Shape 0.1M Pedały aluminiowe platformy Waga całkowita od 12,6 kg Kolor czarny anodowany Cena 2 899 zł ----------------------------------------------------------------------- Rower Radon ZR Team 6.0 Rama Radon XC ,Alu 7005 Widelec Rock Shox Reba SL PopLock 80mm Hamulce Hayes Stroker Ryde, 180mm/160mm Korby Shimano FC-M442 Octalinc Wkład suportu Shimano BB-ES25 Manetki Shimano Deore SL-M530 RapidFire Plus Przerzutka tył Shimano XT RD-M772 "Shadow" Przerzutka przód Shimano LX FD-M580 Kaseta Shimano HG-50 Łańcuch Shimano HG-53 Piasty Shimano Deore DISC Obręcze Rigida Sphinx Disc Opony Schwalbe Smart Sam 2,25" Mostek Ritchey Comp Kierownica Ritchey Comp Rizer Sztyca Kalloy Stery Ritchey Logic Chwyty Profile Siodło Velo MTB Pedały Wellgo LU-982A Waga całkowita ok.. 13 kg Kolor czarny Cena 2 999 zł ----------------------------------------------------------------------- Rower Rockrider 8.1 Rama aluminium 6061 T6, podwójnie cieniowana Widelec Rock Shox Tora 302CL 100 mm Remote Lock-Out Hamulce Avid Juicy 3 160 mm Korby Truvativ Firex 3.1 Wkład suportu b.d. Manetki b.d. Przerzutka tył SRAM X - 7 Przerzutka przód SRAM X - 7 Kaseta K7 SRAM PG950 11x32 Łańcuch b.d. Piasty b.d. Obręcze Rockrider Comp 32 otwory by Rigida Opony Michelin XC All Terrain 2.0 Mostek b.d. Kierownica Rockrider Comp 600/ 640 mm Sztyca b.d. Stery b.d. Chwyty b.d. Siodło Fi'zik Nisene Sport Pedały zatrzaskowe Wellgo 823 WPD Waga całkowita b.d. Kolor b.d. Cena 2 699 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Przy twojej wadze to hamulce aż tak wielkiego znaczenia nie mają. Radon i Cube to ramy od tego samego producenta, porównałbym jednak geometrie, bo występują rózne. Prawdopodobnie Radon będzie krótszy. Tora jest nie tylko cięższa. Jest sztywniejsza, ale to ciebie nie dotyczy i ma mniejsze mozliwości regulacji (jedna komora powietrzna wobec dwóch w Rebie). Poza rym jedynie modele 318 (teraz to chyba Race się nazywa) mają tłumik MC. Nie wiem dlaczego aż tak na obręcze patrzysz, ale wg mnie wazniejsze w kole sa piasty i szprychy. Piasty to wiadomo lżejsze toczenie i większa trwałoś, a bez dobrych szprych i super obręcz będzie się gięła. Osobiście poszukałbym jakiegoś roweru w przecenie bo te co przedstawiłes są w cenach bez obniżek. Potrzebujesz małej ramy, a te w sklepach zostają i możesz coś fajnego wczesac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
got3n Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 na bikefoto ktoś sprzedaję fajną maszyne za lekko ponad 3 tyś http://allegro.pl/item507163278_radon_evo_full_xtr.html. Odrazu mówie ze nie mam nic wspolnego ze sprzedającym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Radon i Cube to ramy od tego samego producenta, porównałbym jednak geometrie, bo występują rózne. Prawdopodobnie Radon będzie krótszy. Właśnie nie orientuję się za bardzo w tych wszystkich kątach. To ma być mój pierwszy sezon w maratonach, więc nie chciałbym być zmuszonym do przyjmowania zbyt pochylonej sylwetki na rowerku, bo nie wiem jak mi się to będzie podobać. Kąty w tych dwóch roweruch podaję poniżej: Geometria: wielkość ramy 18" (Cube) 18" (Radon) rura podsiodłowa (środek suportu - koniec rury) mm 450 460 rura podsiodłowa (środek-środek)mm 390 410 górna rura (mm) 555 555 kąt siodłowy (stopnie) 72 73,5 kąt sterowy (stopnie) 70 71 rura łańcuchowa (mm) 420 420 mufa sterowa (mm) 110 120 rozstaw kół (mm) 1054 1061 Poza tym jedynie modele 318 (teraz to chyba Race się nazywa) mają tłumik MC. Chodzi o to słynne Motion Control? Myślałem, że wszystkie SL już mają to MC właśnie. Czy to jest aż takie ważne w amorkach? Nie wiem dlaczego aż tak na obręcze patrzysz, ale wg mnie wazniejsze w kole sa piasty i szprychy. Piasty to wiadomo lżejsze toczenie i większa trwałoś, a bez dobrych szprych i super obręcz będzie się gięła. Miałem problem w swojej Meridzie z obręczą - po małej niegroźnie wyglądającej kraksie wykrzywiła się bardzo łatwo - może stąd to wyczulenie. Co powiesz o jakości piast w tych roweruch? Osobiście poszukałbym jakiegoś roweru w przecenie bo te co przedstawiłes są w cenach bez obniżek. Potrzebujesz małej ramy, a te w sklepach zostają i możesz coś fajnego wczesac. Czyli rozumiem, że ta 18" to byłaby odpowiednia do mojego wzrostu? Do tej pory jeździłem na 20" i było w miarę ok, ale mało zwrotnie jak na bardziej sportowy styl jazdy. Sądziłem, że 18" to raczej taki standardowy rozmiar i nie ma co liczyć na to, że zostają w sklepach. Masz jakieś namiary na konkretne wyprzedaże? Najlepiej na Śląsku lub Opolszczyźnie. No a co z tym Rockriderem? Podobno to dość dobre rowerki robione przez sklep Decathlona - wygrywają nawet w testach Magazynu Rowerowego. A jeśli chodzi o tego Radona za 3,5 tys. zł co pojawił się link do allegro - to dzięki, ale to już nie na moją kieszeń. Choć fajna propozycja, bo miałbym blisko do odbioru go. Zdzieszowice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Czy to jest aż takie ważne w amorkach? To jest najważniejsze przy wyborze amora. Choć ja Tory nie polecam do maratonów bo jest za ciężka. Wybieraj wśród R7 i Reb. Jak nie chcesz być pochylony podczas jazdy to geometria Radona zda egzamin bo jest bardziej turystyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Jeszcze chciałem zapytać czy amortyzatory powietrzne takie jak Tora SL czy też Reba wymagają dużo obsługi, tzn. czy trzeba często dokonywać ich przeglądów, dopompowywać powietrza, itd.? Słyszałem, że Tora ma połączoną komorę pozytywną z negatywną i to sprawia, że łatwiej się ją obsługuje. Do Reby się pompuje do dwóch różnych otworów? No i czy tak naprawdę jest mi taki amortyzator powietrzny aż tak potrzebny? Czy do moich celów i biorąc pod uwagę moją niską wagę (64 kg) nie wystarczyłby sprężynowy (np. Rock Shox Dart 3)? Takie sprężynowe wymagają częstszej obsługi niż powietrzne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuku Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Właśnie pod Twoją niską wagę lepszy będzie amortyzator powietrzny - będzie ustawiony idealnie pod Ciebie, a nie tak jak sprężynowe - trafisz na twardą sprężynę i będziesz musiał wymieniać, poza tym w sprężynowych nie ustawisz optymalnie pod swoją masę. Podjedziesz do zaufanego sklepu rowerowego, pożyczysz pompkę, ustawisz tak jak Ci będzie pasowało i już. Poza tym powietrzne amortyzatory są lżejsze, co też jest ważne. Ja na Twoim miejscu polowałbym na Rockridera na wyprzedażach w Decathlonie - wtedy kosztują 2000zł, więc wystarczy na wymianę Tory na Rebę. Z gwarancją w Decathlonie nie ma żadnych problemów, wiem, bo sam jeździłem na RR 8.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 w decathlonie w Gliwicach rr za 2199, wszystkie rozmiary i tak jak poprzednik napisał, kup rr i wymień amor na coś innego, r7, reba czy co będziesz uważał za dobre lub jak cos sie trafi w dobrej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 To nie lepiej już pomyśleć o tym Radonie ZR Team 6.0? Od razu jest w nim Reba, a jak kupię RR to może być potem trudno ten amorek sprzedać (na allegro nie jest za duże zainteresowanie nimi). Wszystko to jak się przeklakuluje to wyjdzie prawie na to samo, a z RR dużo więcej kombinowania. Poza tym czytałem, że czasem w Decathlonie jest problem z serwisem jak coś siądzie. Ale widzicie - w tym Cubie jest Rock Shox Tora SL, więc też powietrzny. P.S.: Czy przy tych powietrznych amorach to wystarczy raz napompować pod swoją masę ciała i jeździć czy też często trzeba tam coś korygować - dopompowywać? Czy ktoś byłby w stanie ocenić jakość pozostałych komponentów w tych trzech roweruch, już poza amortyzatorem i hamulcami. Co z ramą? Z piastami, obręczami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuku Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Wystawisz amortyzator od złotówki, to będzie zainteresowanie, ja sprzedałem niedawno za 250zł Torę 302 używaną jeden sezon, więc powinieneś za nówkę dostać 350zł. Tu jest Reba za 1150, cena do negocjacji - http://www.allegro.pl/item514609944_amorty...ir_poplock.html Pompujesz raz i jeździsz. Ewentualnie co sezon sprawdzasz, czy wszystko gra, czy nie powietrze nie ucieka. Mogę się wypowiedzieć na temat RR - rama waży 1650g wg zapewnień producenta, koła bardzo dobrze uszczelnione - ja używałem ich sezon, teraz mój brat cały sezon na nich jeździł, są cały czas proste, kręcą się świetnie. W Radonie i Cubie mamy do czynienia z piastami Shimano Deore - ciężkie i z doświadczenia wiem, że są z nimi problemy. Co do geo w RR - na pierwszy sezon w maratonach będzie optymalna, niezbyt pochylona, przejeździłem na modelu z 2007 roku cały sezon, więc wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Według mnie wybór powinien być dokonany miedzy dwoma Cube lub Radonem. Przy czym Cube posiada najlepszą ramę z wyminionych modeli . Tora SL bedzie działać bardzo dobrze , ponieważ jej twardość ustawisz za pomoca komory powietrznej. Natomiast argument że Reba jest lżejsza w tym przypadku nie ma zastosowania , ponieważ cały Cube LTD Comp jest lzejszy od Radona 6.0. Więc jezeli chcesz kupić rower i przez dłuzszy czas przy nim nie kombinować , to kupiłbym Cube LTD . Zakladając że budzet 3000 zł , to max . Bo jezeli masz np: dodatkowe 200 zł , to pojawiają się nastepne mozliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuku Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Bez kombinowania rzeczywiście najlżejszy, ale gdy wymienimy Torę 302, która na waży w okolicach 2,4kg na Rebę ~1,7kg to mamy 700g już. B'Twin waży 12,9kg. Po tej zmianie 12,2kg, więc jest najlżejszy. Tutaj musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz kombinować, czy kupić rower gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 a może zaoszczędzić 800 zł pojeździsz 1 sezon na rr i później wymienisz amor, bo reszta części jest na dobrym poziomie... lub też dozbierasz do 800 zł jakieś pieniążki i kupisz inny amor... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Albo wyzszy model Cube LTD Pro z 2008 roku, z Reconem SL. http://www.allegro.pl/item515812862_cube_l...er_16_cali.html Pytanie czy jest odpowiedni dla ciebie rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Kurcze, ten CUBE LTD PRO byłby idealny. Miodzio po prostu. Szkoda tylko, że rama 16". :-( Przy moim wzroście potrzebna mi raczej 18" ( jeszcze nikt mnie do końca w tej kwestii nie upewnił ) Ten B'Twin czy tam: Rockrider - jak wolicie, to raczej chyba odpada. Amorek sprężynowy no i nie mam zamiaru potem dokupować Reby, bo jak już "Kuku" przekalkulował: 1150 zł za Rebę, 350 zł za Torę - różnica 800 zł, więc na jedno wyjdzie jak np. Radona wezmę. Co do wagi roweru, to nie przykładam do tego aż tak dużej miary. Byle nie był jakoś porażająco masywny. Więc ciągle jeszcze się waham między Cubem a Radonem. Nie słyszałem za dużo o marce Radon wcześniej - są to sprawdzone rowery? No i jeszcze jedno pytanie o geometrię: Czy na tym rowerze Cube aż tak bardzo bym odczuł tą pochyloną/niewygodną do końca pozycję? Bo nie chcę też kupować takiego roweru, który będzie się sprawdzał tylko w pierwszym sezonie mojej maratonowej przygody. Jeszcze mała kwestia: Rock Shox Tora SL Coil Poploc a Rock Shox Tora Solo Air. Są to 2 różne amorki? Czym się różnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Ramy z serii LTD są ramami " usportowionymi " czyli pozycjonowane pomiedzy typowo sportową ramą XC , a zupełnie amatorską ramą MTB. Dlatego uważam że bedzie odpowiednia dla osoby chcącej wystartowac w maratonie . Przy wzroscie 173 odpowiedni bedzie rozmiar 18 cali , zarówno przy Cube LTD jak i Rdon 6.0 , tak że musisz zapytac czy jest taki rozmiar , niestety 18 cali , zazwyczaj sprzedają sie najwczesniej . Co do amorów Tora SL Coli to amortyzator ze stalową sprężyną , a model SL Solo Air z komorą powietrzną . Tak że jak brać model LTD to nie Comp , tylko Pro , gdzie wystepuje model Solo Air , oraz kilka innych wyzszej klasy części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Chwila, chwila... To w końcu któryś z wymienionych rowerów tutaj ma w ogóle amortyzator powietrzny na wyposażeniu? Bo wychodzi na to, że ani wspomniany Cube ani Rockrider nie mają. Czy Rock Shox Reba SL PopLock 80mm to na pewno jest powietrzny? Bo ja się za bardzo tym oznaczeniem "SL" przy Tora'ch sugerowałem i myślałem, że SL=SoloAir. Wychodzi na to, że błędnie? Czy wszystkie Reby są powietrzne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Ten zielony cube ltd pro posiada amortyzator z komorą powietrzną. W sumie ciekawy ten Cube, Nawrotek ma taką samą ramę więc możesz popytać się go o doświadczenia z nią W każdym razie osprzęt bardzo rozsądny, kokpit Eastona, kółka Schwalbe, napęd wyważony, ale bez żadnych niepotrzebnych fajerwerków jak np xt u Krossa Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Ten zielony cube ltd pro posiada amortyzator z komorą powietrzną. A Reba SL to już nie jest powietrzny? :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Każda Reba jest powietrzna, powiem więcej, nawet podwójnie upowietrzniona Komora negatywna+pozytywna. Recon ma tylko regulowaną komorę pozytywną. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 A orientuje się ktoś w jakich sklepach są aktualnie wyprzedaże rowerów Cube i Radon? Najlepiej gdzieś na Śląsku lub Opolszczyźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hellsing Napisano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 A orientuje się ktoś w jakich sklepach są aktualnie wyprzedaże rowerów Cube i Radon? Najlepiej gdzieś na Śląsku lub Opolszczyźnie. Z tego co wiem są sprzedawane wyłącznie w internecie ( w przypadku Radona jestem pewny ) http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...skid=1&l=pl http://www.bike-discount.de/shop/k95/a1085...09.html?mfid=41 http://www.bike-discount.de/shop/k95/a1215...60-fs-2009.html http://nartyrowery.pl/produkt/zobacz/77,79..._wysylka_gratis Która rama ma najbardziej sportową geometrie ( Cube ?) Który rower jest najbardziej opłacalny i który jest najlepszym "szkieletem" pod dalszą rozbudowę Buzi buzi :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Każda Reba jest powietrzna, powiem więcej, nawet podwójnie upowietrzniona Komora negatywna+pozytywna. Recon ma tylko regulowaną komorę pozytywną. Pozdrawiam Ok, no to dobra wiadomość. Tylko jak to jest z tym ustawianiem tych komór? Jest to też tak, że raz się ustawi po zakupie i potem można tak jeździć czy trzeba co jakiś czas korygować? Wiem mniej-więcej do czego te komory służą tylko obawiam się, żebym później nie musiał co chwilę coś poprawiać i ustawiać tak, żeby mi odpowiednio odbijało, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Pompujesz raz i cieszysz się jazdą. Dobry amorek powietrzny nie powinien tracić ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Podczepię się pod temat, otóż też chcę sobie kupić rowerek za ok 3k, wybór jest całkiem spory ale skłaniam się do zakupu cube znalazłem 3 fajne modele i teraz pytanie który z nich najlepiej wybrać. Mam 180cm wzrostu ważę 65kg, jazda xc czasem jakis maraton po drodze http://allegro.pl/item515899816_cube_ltd_c...es_stroker.html http://allegro.pl/item511795408_cube_ltd_t...tatnie_szt.html http://allegro.pl/item516719774_cube_analo...cy_5_mavic.html Te 2 ostatnie są dosyć ciekawe, szczerze mówiąc bardziej podoba mi się model LTD TEAM.tu moje pytanie który z nich byłby lepszym zakupem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.