Sel Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Skok powyżej 100mm do XC ? Z zasady średnio się to nadaje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 mówimy o fullu nie o hardzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Małe ot: może ktoś wytłumaczyć co to znaczy że kinematycznie ta rama meridy jest jednozawiasowcem? Chodzi może o to że zawias przy pieście jest między hakiem a górnymi widełkami a nie między hakiem a dolnymi? Chodzi dokładnie o to, co napisałeś. To proste. W przypadku Horsta (4-zawias) krzywa po jakiej porusza się oś koła jest zupełnie inna niż w przypadku np. Meridy. Tam ruch tylnego koła jest praktycznie identyczny jak w zwykłym 1-zawiasie. Jak dla mnie zawieszenie takie jak np w Meridzie ma wady zarówno 1-zawiasu (podatność na bujanie, usztywnianie przy hamowaniu, gorsza praca) jak i 4-zawiasu (mniejsza trwałość i sztywność związana z większą ilością łożysk i punktów pośredniczących). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 więc chyba poison... w sumie ten mój fox 120mm mna spory sag jak go ustawię na miękko więc ma max 100mm jak siądę bliżej 80 CZY KTOŚ z poznania byłby skłonny się ze mną umówić i dać się przejechać na swoim fullu stawiam piwo! ;P chcę przymierzyć różne rozmiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 on jest pod 150mm firma poison polska podala dane ram za niemieckim producentam (wlasciwie konfekcjonerem ram - bo poison sprzedaje produkty tajwanskie pod własnymi nalepkami) ze arsen am ma 150 skoku - zapewne sugerowali sie tez tym ze starszy arsen am był lżejszą wersją currare i rzeczywiście miał tyle co currare, z regulacją wartości skoku. tymczasem ostatecznie Niemcy skorygowali to błędne info (które zweryfikował wcześniej bendus z tego forum - przy okazji prowokując mnie do zmiany ramy bo oszustw nie lubię ). nowy arsen am jest tak samo ciężki jak currare, ma inną dolną rure głównego trójkąta i nie ma wzmacniających łączonych na śruby łączników krzywek wahacza. no i przyjmie z miłością twojego foxa wg mnie poison arsen am ma ciut pokraczną geometrię - mimo 30 mm podkładek pod mostkiem, kierownicy o sporym wzniosie no i błednie założonego do niego widelca 160 mm (co do skoku) pozycja na nim jest (była) mocno przygarbiona, różnica wysokości między kierownicą a siodłem duża. gdybym zamontował amora z dedykowanym do tej ramy skokiem 120 mm to groziłby mi wylew krwi do mózgu wydaje mi się też ze jak na ramę roweru do am arsen am jest ciut za cięzki - ok. 3,5 kilograma to sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Tu jest jeszcze kilka ciekawych ram: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.p...amp;gr_id=16461 Co do ram Poisona, jest dokładnie tak jak mówi główny poszkodowany, pan Tobo Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.