Skocz do zawartości

[rower]FULL dla 192cm 80-90kg XC

Gość R3surrection

Rekomendowane odpowiedzi

Małe ot: może ktoś wytłumaczyć co to znaczy że kinematycznie ta rama meridy jest jednozawiasowcem? Chodzi może o to że zawias przy pieście jest między hakiem a górnymi widełkami a nie między hakiem a dolnymi?

Chodzi dokładnie o to, co napisałeś. To proste. W przypadku Horsta (4-zawias) krzywa po jakiej porusza się oś koła jest zupełnie inna niż w przypadku np. Meridy. Tam ruch tylnego koła jest praktycznie identyczny jak w zwykłym 1-zawiasie. Jak dla mnie zawieszenie takie jak np w Meridzie ma wady zarówno 1-zawiasu (podatność na bujanie, usztywnianie przy hamowaniu, gorsza praca) jak i 4-zawiasu (mniejsza trwałość i sztywność związana z większą ilością łożysk i punktów pośredniczących).

Gość R3surrection

więc chyba poison... w sumie ten mój fox 120mm mna spory sag jak go ustawię na miękko więc ma max 100mm jak siądę bliżej 80

CZY KTOŚ z poznania byłby skłonny się ze mną umówić i dać się przejechać na swoim fullu ;) stawiam piwo! ;P chcę przymierzyć różne rozmiary

on jest pod 150mm :D

firma poison polska podala dane ram za niemieckim producentam (wlasciwie konfekcjonerem ram - bo poison sprzedaje produkty tajwanskie pod własnymi nalepkami) ze arsen am ma 150 skoku - zapewne sugerowali sie tez tym ze starszy arsen am był lżejszą wersją currare i rzeczywiście miał tyle co currare, z regulacją wartości skoku. tymczasem ostatecznie Niemcy skorygowali to błędne info (które zweryfikował wcześniej bendus z tego forum - przy okazji prowokując mnie do zmiany ramy bo oszustw nie lubię ;) ).

nowy arsen am jest tak samo ciężki jak currare, ma inną dolną rure głównego trójkąta i nie ma wzmacniających łączonych na śruby łączników krzywek wahacza. no i przyjmie z miłością twojego foxa :D

wg mnie poison arsen am ma ciut pokraczną geometrię - mimo 30 mm podkładek pod mostkiem, kierownicy o sporym wzniosie no i błednie założonego do niego widelca 160 mm (co do skoku) pozycja na nim jest (była) mocno przygarbiona, różnica wysokości między kierownicą a siodłem duża. gdybym zamontował amora z dedykowanym do tej ramy skokiem 120 mm to groziłby mi wylew krwi do mózgu :)

wydaje mi się też ze jak na ramę roweru do am arsen am jest ciut za cięzki - ok. 3,5 kilograma to sporo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...