adas651 Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Witam! Od ponad roku jestem użytkownikiem Modelu XCR-LO. Kupiłem go używanego w doskonałym stanie - działał płynnie, jak zapewniał sprzedawca po każdej jeździe był pryskany Brunoxsem Deo. Regulacja naprężenia działała, blokada skoku działała, ale po zablokowaniu ugiecie bylo wyczuwalne ok 2mm - nie przeszkadzało mi to bo nie potrzebowalem blokady a niebieskie pokretło zastapiłem korkiem od pedała. Jeździlem w róznych warunkach pogodowych. W deszczu amor stawał sie całkowicie sztywnym widelcem na mrozie sztywnial ale maił ugiecie. Pryskalem go Brunoxem po kazdej jezdzie i to troche pomagało. Jakis czas temu amor całkowice stracił ugięcie jest jak sztywny wiedeł. Przy rozkręceniu wylała mi sie brązowa woda z goleni w której był kartridż - to nie był olej! Przypuszczam ze to woda z brunoxem. wyjąłem kartridż i przekonałem sie ze to on nie działa ma ugiecie moze z 1cm kręciłem śrubą regulacyjną ale nie działa. Sprężyna z drugiej goleni działa. Jak rozebrac taki kartridż? czy da sie wymienic w nim olej? Co moge zrobic żeby amor działał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Sam tego raczej nie zrobisz idź do serwisu. zależy od usterki ale to będzie kosz w wysokości 50-80zł,zależy co poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Myhyhy. To już lepiej kupić nowy za 150. Tyle osób ma te amory i nie wierzę że ktoś tego nie robił samemu. Spróbój wyjąć elastomer i wtedy sprawdź. Teraz jest zimno, a pod wpływem zimna elastomer twardnieje i cały amor jes twardszy przez to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Myhyhy. To już lepiej kupić nowy za 150. Tyle osób ma te amory i nie wierzę że ktoś tego nie robił samemu. Spróbój wyjąć elastomer i wtedy sprawdź. Teraz jest zimno, a pod wpływem zimna elastomer twardnieje i cały amor jes twardszy przez to. Ale jemu tłumik padł. Elestomer jest razem ze sprężyną w drugiej goleni. No tam to sie raczej nie ma co zepsuć. Elastomer twardnieje, ale nie tak żeby amor sie nie uginał. Tłumika nie rozbierzesz. Naprawa też raczej sie nie opłaca. Może można dostać gdzieś taki tłumik. Albo kupić używanego XCRa z dobrym tłumikiem za grosze i z dwóch zrobić jeden. Ja przez 2 sezony jeździłem na XCRze i też mi sie kiedyś zatarł. Popsikałem go brunoxem hojnie i na drugi dzien działał. Wogóle ten widelec ma strasznie słabe uszczelki i wszystko przepuszcza. Po deszczu/błocie działa gorzej albo wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.