Skocz do zawartości

[amortyzator] ciśnienie a waga

pr0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Właśnie wszedłem w posiadanie pierwszego powietrznego amortyzatora - reba SL 100mm. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o tą materie. Widzę tu jakieś zaworki i inne bzdety, nawet nie wiem gdzie tu pompkę wsadzić. Ponoć tabela ciśnień jest zawyżana przez RS. Czy ktoś zna tą dobrą tabelkę albo ma wzór do obliczania ciśnienia dla rowerzysty? Ważę 68 kg i na pewno nie będę jeździł po ostrym terenie. Zależy mi aby ładnie chodził - łapał małe nierówności. Może ktoś z was tyle waży i podzieli się informacjami na temat ciśnienia? Jak ustawić resztę, np. floodgate i szybkość reakcji amortyzatora ? Ponoć można we floodgate wejść tylko imbusem... Jutro podrzucam rower do serwisu chciałbym już im powiedzieć co mają podkręcić, ile napompować itp itd. Na forum nie działa funkcja "szukaj" a ręcznie nie dokopałem się do tematu, więc proszę o trochę zrozumienia jeśli zakładam n-ty temat o tym samym.

Pozdrawiam.

Napisano

Też mam SL-kę, jest to mój drugi amortyzator powietrzny i z doświadczenia wiem, że tabelki tabelkami, ale najlepiej się ustawia ciśnienie tak Ci/Wam pasuje.

Napompujcie, pojeździjcie + wprowadźcie ew. korekty i dojdziecie do najlepszego dla Was ciśnienia.

Pr0 masz pompkę do swojego amortyzatora i instrukcję ?

W SL Floodgate'a ustawiasz imbusem 2mm po wcześniejszym wyciągnięciu zaślepki na górze prawej goleni.

Na lewej goleni na górze masz + jest to komora pozytywna którą pompujesz pierwszą, na dole lewej goleni jest - pompujesz ją jako drugą.

accentinferno nie miałem styczności z Epiconem więc nie mam zielonego pojęcia. Mało która blokada działa tak że blokuje całkowicie, w większości przypadków zostaje mały luz.

Napisano

Ok dzięki:) a orientujesz się może czy w epiconie z blokadą na goleni można całkowicie zablokować skok??? Bo w moim po włączeniu blokady to jest twardszy ale nie blokuje się całkiem.

Napisano

Nie mam pompki dlatego chciałbym strzelić raz a dobrze. No ok, jakoś się postaram w nim pogrzebać. Ma ktoś gotowego set upa pod 68kg? Rozleniwiłem się na święta :)

Napisano

Pompkę wcześniej albo później pewnie kupisz...

Zapewniam Cię, że raczej nie 'strzelisz' raz a dobrze. Od czasu jak kupiłem swoją Rebę ciśnienie zmieniałem co najmniej kilka razy, nie licząc pierwszego pompowania.

Swoją drogą Reba jest amortyzatorem przy którym można posiedzieć trochę i pobawić się ustawieniami, dlatego dziwię się że Ci się nie chce.

Napisano

w mojej tabelce dla rowerzysty o masie między 63 a 72kg wynika, że przy reba dual air pakujemy między 90 a 105psi

Ale tabelki tabelkami. W praniu sam dokładnie dostroisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.