Skocz do zawartości

[rower] mtb rama sztywna dla drobnej dziewczyny

Masza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jak w temacie: chcę kupić rower nowy lub używany, cena nie jest bardzo istotna; chcę, żeby to był dobry, lekki rower, w miarę uniwersalny (i w góry i do lasu na Mazowszu)

Potrzebuję małego rozmiaru - max 16 rama (mam 164 cm wzrostu, ważę ok 47 kg) I w tym rozmiarze jest największy problem w szukaniu

Najbardziej chciałabym kupić rower scott lub specialized

Czy użytkownicy mogliby podpowiedzieć trochę czym się kierować przy zakupie, mając takie gabaryty??

Az 15 k nie mam, ale moge wydac powiedzmy do 10 tys, choc licze, ze moze uda mi sie znalezc cos okazyjnie np lekko uzywany

Np niedawno przegapilam fajnego scotta w rozmiarze s caly xtr+amor reba rama 2006 poszedl za 5000 z malym hakiem, tylko ktos mnie przelicytowal

Licze, ze moze uda mi sie cos takiego trafic

• Mod Team

No tak Wy Maszy proponujecie konkretne modele z ofert producentów. Tylko jest mały problem. W tak małym rozmiarze i to pod koniec roku (po sezonie) to raczej nówki nie kupi. No chyba że na allegro (bądź podobnych aukcjach), albo w sklepach internetowych poza naszymi granicami. Chyba że Masza odłoży zakup do wiosny

Jak już mowa o Meridach to proponował bym złożyć rower na ramie Meridy http://www.rowerymerida.com.pl/czesci_firm...r=74&id=528 (16 cali), do tego Sid Race, osprzęt XT, na XTR niestarczy bo Shimano podnisło ceny osprzętu, koła może Mavic'ki albo złożyć, mostek,sztyca, kiera Smica/Boplight. Powinnaś się zmieścić w 10k zł. i mieć lekki rower z małą ramą.

Masza, czy ty się ścigasz w wyścigach lub jeździsz wyczynowo? Bo jeżeli nie to wyrzucanie na rower 10 tys. to dla mnie gruba przesada i raczej snobizm niż potrzeba. W rowerach z najwyższej i tych z wyższych półek płaci się głównie za nisko wagę, nawet kosztem wytrzymałości roweru! Jeżeli trafisz na jakąś wyprzedaż to kupisz rower za 5000zł, który będzie równie sprawny i równie długo posłuży jak te za 15 tys. Co do ram, jeżeli się nie ścigasz to nie polecałbym Ci ram karbonowych, bo są drogie i bardziej podatne na uszkodzenie lepiej zamiast ramy Meridy za 4 tys. kupić aluminiową MATTS HFS 2000-V (http://www.rowerymerida.com.pl/czesci_firmy.php?fr=3&gr=74&id=530) - różnica w wadze jak się nie ścigasz prawie niezauważalna :D A zaoszczędzisz na niej 1,5 tys. i będziesz miała na lepszy osprzęt, co w rowerze "turystycznym" jest znacznie ważniejsze. A jeżeli chcesz już wydać te 10 tys. to polecam porozglądać się za fullem, bo komfort jazdy na takim rowerze jest dużo lepszy niż na sztywniaku.

Moge oczywiscie odlozyc zakup do wiosny, choc nie ukrywam, ze licze na jakas zimowa okazje

Cos w promocji z zeszlego sezonu lub jakis lekko uzywany, ktory komus sie znudzil, no cos w tym rodzaju

Dlatego pytam teraz!:D

Niemniej dziekuje wszystkim za zainteresowanie

Otoz moja potrzeba nie wynika ze snobizmu, tylko z tego, ze wlasnie troche sie scigam, moze niezbyt dlugo i coraz bardziej mi sie to podoba, a moj aktualny rower troche zbyt, ze tak powiem, oldsqolowy,

co do ram karbonowych to konsultowalam to juz z kilkoma osobami i rzeczywiscie:

- niektorzy (wiekszosc) polecaja mi karbon ze wzgledu na wieksza elastycznosc, lepszy komfort jazdy i nizsza wage

- inni "nie lubia" karbonu, wlasnie dlatego, ze jest malo wytrzymaly, jeden kolega mowil wrecz, ze jak sie wywale porzadnie to i dobry scott mi sie polamie

Moge kupic nowy rower za 5 k, ale po co skoro nie bede z niego zadowolona do konca; za tyle wolalabym trafic jakis fajny niewiele uzywany, ale, jak juz pisalam, bardzo niewiele takich malych ram

uff to sie rozpisalam

a i nie chce fulla i juz, nie potrzebny mi (mieszkam w Warszawie)

A kaski sobie troche odlozylam, a reszte dolozy mi Tata, ktory tez jezdzi razem ze mna:)

widzialam ten rower

niby calkiem fajny ale:

-wolalabym jednak nie felta, lecz jak mowilam scotta, speca, orbee; felt wydaje mi sie klase nizej, ale moze to moj snobizm, jak wspominal jeden z Panow;)

-troche ten rower juz przezyl

-wolalabym nie hayesy

-wolalabym nie manitou

-wolalabym z kilo lzejszy

Ja tu czegoś nie rozumiem..

Masz 10k zł do wydania. Wiesz, które marki Ci się podobają, do tego wiesz jakich części z danych firm nie chcesz w rowerze. Musi być rozmiar 16" - ok będzie łatwiej. Więc co za problem poszukać tych rowerów na allegro bądź na stronkach producentów danych rowerów? Inni podają Ci propozycje, to rezygnujesz bo nie spełniają Twoich kryteriów. Zaproponuj coś od siebie to Ci doradzimy. Jeśli chcesz sprzęt który spełni Twoje oczekiwania w 100% to składaj sama. Przy budżecie 10k zł nie widzę najmniejszego problemu. A składanie nie powinno być problemem skoro celujesz w tak wysoką półkę. A jeśli nie to większość info jest tu na forum.

Na bardzo mało używany rower wysokiej klasy za dużo niższe pieniądze niż wyjściowe bym nie liczył. Mało kto kupuje rower za 10-15k zł a potem sprzedaje lekko używany, bo mu się "znudził" jak to napisałaś. :P

Ok tylko, ze ja sie nie znam na tyle, zeby zlozyc sama rower, dlatego zalozylam ten temat: dzieki temu dostalam juz kilka propozycji zlozenia roweru, ktore chetnie rozwaze. Umiem ocenic rame, przerzutki czy hamulce, ale juz np kola, szprychy juz niezbyt, a przeciez wszystkie elementy sa wazne

Poza tym do 10 k nie znaczy, ze nie wolalabym wydac sporo mniej przeciez

Co do damskich ram, to nie wiem co o tym myslec; czy ktos z uzytkownikow moglby sie wypowiedziec na ten temat??

Wolalabym tarcze

Oto najciekawsza propozycja jaka dostalam, mozecie ja ocenic?<_<

Rama: orbea alma 18

Obręcze: Mavic 717 disc

Piasty: xtr

Szprychy: DT Revolution Black 

Nyple: DT

Opony: do wyboru

Kaseta: Kaseta XT 2008 CS-M770

Łańcuch: xtr

Sztyca podsiodłowa: wcs

Kierownica: wcs

Mostek: wcs

Siodło: do wyboru

PT: XT 2008 RD-M772 GS

PP: XT 2008 FD-M770 Top Swing

Manetki: XT 2008 FD-M770 Top Swing

Korba: XT 2008 FC-M770, 44/32/22

Rogi: accent

Pedały: PD-M770 XT 2008

Amortyzator: REBA Race Dual Air 2009

Linki i pancerze: nokon

Dętki: conti

Chwyty: Author

Hamulce: XT + rotory XTR

Mam dobre przerzutki, z aktualnego roweru, choc juz dosc stare: tyl xtr, przod xt; czy zakladac nowe, czy te zostawic ok (nie maja luzow)

Nie rozważałabym innej opcji niż tylko składanie roweru.W tej kwocie przy dobrych okazjach i cierpliwości można złożyć dobry rower. Może nie absolutnie "mistrzowski" ale naprawdę wystarczający.

Napisz jednak ile masz wzrostu i z jaką wagą planujesz go ujeżdżać bo dobór optymalnych komponentów może od tego zależeć.

Manetki: XT 2008 FD-M770 Top Swing

Popraw sobie, bo chyba się wkradł błąd.

Zestaw niezły, XT-ka przedniego mogła byś zmienić potem na Down Swinga, bo Top Swingi po jakimś czasie dostają luzów...sam mam TS.

Ciekawą ramkę przedstawił kolega wcześniej - Scott Contessa Scale RC - http://www.scott.pl/product.php?id_cat=74&id_prod=544 .

Jesli graty masz to przełożysz do nowej ramy a potem jak już się określisz w 100% to będziesz mogła wymienić to i owo.

tak oczywiscie manetki: XT 2008 SL-M770

jak pisalam w 1 poscie mam 164 cm wzrostu waze 47 kg, a latem to nawet mniej

czyli polecacie damskie ramy hmm sama nie wiem, niewiele dziewczyn z tego korzysta jednak

a gratow nie mam zadnych moj stary dobry spec jest naprawde zuzyty i naprawde stary, dobre sa w nim tylko przerzutki, tzn sama rama tez git jest to stumjumper taki sprzed 7-8 lat chyba, ale rozmiar 17 jest ciut za duzy

Poza tym powtarzam: ja sama nie zloze roweru, nie znam sie na tyle; chetnie skorzystam z propozycji zlozenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...