Skocz do zawartości

[trenażer]używany - czy warto kupić ?

jarredphp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

tak się zastanawiam czy warto kupić od kogoś używany trenażer, czy lepiej dołożyć i kupić nowy ?

jeden gostek sprzedaje tacx'sa satori w dobrej cenie uzywany jeden sezon w zimie, zrobił na nim koło 500 km ... czy warto kupić czy nie warto bawic sie w używki ? co własciwie moze sie zepsuć w trenażerze ? na co zwracać uwagę przy kupnie ?

liczę na opinie

pozdrawiam

Napisano

Ja raz się naciąłem na BARDZO używany. Miał uszkodzony opór, wyglądał tragicznie.

W trenażerze bardzo wysokie prędkości ma koło zamachowe. Zużywają się jego łożyskowania, można czymś walnąć i się scentruje, a wtedy trenażer niemiłosiernie wibruje. Często ma plastikowe elementy, mogą się łatwo objechać, jak ktoś ma ciężką rękę.

Napisano

Swój trenażer rozebrałem co do części..

i stwierdzam, że nie ma sie tam co popsuć..

opór popsuty tzn ? przecież tam nie ma sie co popsuć..

tak jak Dornif mówi, trzeba uważać na koło zamachowe i to tyle..

Napisano

Ja miałem używanego Tacxa Siriusa używałem go 2 sezony, zrobiłem na nim 2000-2500 km i sprzedałem (pomimo tego przebiegu jeszcze całkiem dobrze działał). Teraz mam nowego Tacxa Satori i powiem Ci, że ten trenażer jest suuuper i wart swojej ceny... Największa zaleta to duży opór (na przełożeniu 3x9 i najwyższym biegu manetki trenażera góra wytrzymałem 5 minut, że o kadencji już nie wspomnę :)). Tak jak mówią koledzy powyżej, jeżeli koło zamachowe chodzi równo (to jest najważniejsze, bo po moich doświadczeniach z Tacxem rolkę raczej ciężko zajechać) a cena jest poniżej 500zł. To brać natychmiast (przebieg 500km dla Tacxa to prawie nic :) )

Napisano

Opór był zepsuty, w sensie mechanizm regulacji. Coś tam w środku, a nie umiałem tego rozebrać. Oddałem go i nie zrażony kupiłem używkę Minoure. A od września mam tacxa. Jeśli chodzi o wykonanie i co z tego wynika - wibracje, bije poprzedników na głowę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...