robi80 Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Jako, że modele z 2008 roku mocno przecenione, szukam rowerku na nadchodzacy sezon. Waze prawie 90 kg i potrzebuje czegoś lekkiego (poniżej 11 kg) i wytrzymałego (maratony XC). Może mi ktoś coś polecić ? karbon , aluminium ? jakies konkretne modele ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o Twoją wagę, to ten GT Zaskar Expert mógłby się nadać. Mocny amor, tarczówki, reszta osprzętu też niczego sobie (za zaoszczędzone pieniądze możesz część wymienić teraz lub po sezonie). Dodam, że rama do najlżejszych nie należy bo przy rozmiarze L waży ~1850 gram ale swoje wytrzyma. A, ile masz wzrostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robi80 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 183 cm ale myślę nad takimi : Poison Zyankali, Smart Pig Sc, Author Master czy Reaction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Prawie tyle co ja. W dowodzie mam 185 Jedynym minusem tego roweru jest Reba z blokadą na goleni (przynajmniej po zdjęciach na to wychodzi). Szukaj póki promocje są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robi80 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Cube Reaction lub jeszcze GIANT XTC C 3 DISC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 to ja proponuje takiego authora http://www.allegro.pl/item511963740_author...zl.html#gallery a jak dołożysz kilka stówek masz karbonowego authora mystery wybór należy do ciebie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robi80 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 własnie nie wiem jak to z tym carbonem jest , czy aby nie jest za delikatny, mojemu koledze po dosyc małej kraksie zrobiły sie odpryski i niewykluczone ze bedzie musial wymienic, chcialbym tego uniknac, na moim aluminiowym giancie juz wiele przezyłem i nic sie z rama nigdy nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 po 1, powiedz na czym najbardziej ci zalezy jesli zwykly ht to - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=502339902, ew wersja k24 moze jakis lekki ful? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=511795412 a moze 29er? np felt nine pro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 to jak nie carbon to ta tańsza wersja czyli introvert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dred123 Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 a ja proponuje cos takiego: http://www.allegro.pl/item499543217_merida...rom_z_7999.html Karbon , 20 " , XT , fox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ale on nie ma pewności co do karbonu.Z tego co ja się orientuje ale nie wiem czy mam wystarczającą wiedze na ten temat jak coś to mnie poprawcie, to karbon jest wytrzymały wzdłużnie ale poprzecznie jest słabszy niż aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja mając 6000zł to bym sobie poskładał rowerek, zwłaszcza że jest zima i można dorwać okazyjnie fajne części. będziesz miał to co chcesz złożone indywidualnie przez siebie. zobacz na mój rower: -->click<-- kosztował mniej niż Ty chcesz przeznaczyć na rower. Wagą jesteśmy podobni (ja ważę około ~85kg), więc może to Ci coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robi80 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 na czym mi zależy ? na pewno nie full i nie 29-er, chociaz nastepny sezon kto wie ? ale chcialbym miec wiecej czasu do wdrozenia sie w 29 cali z carbonu przy mojej wadze bym chyba zrezygnował, bardzo mi sie podoba to: http://www.allegro.pl/item491782129_poison...y_promocja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 ja zaproponuje haibike qrc pełne xt, kółka x1800, fox 80 rlc w activi proponowano mi go poniżej 4500 zł, niestety nie w moim rozmiarze pozdrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 no to jak ci się podoba to go bierz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ten Poison to dobry i sprawdzony sprzęt. Rama sztywna bocznie, dość lekka, Reba czyli najlepsze co możesz mieć nie bawiąc się w Foxy, koła na pewno długo posłużą, napęd XT choć ja bym wolał X-9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robi80 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 jako że przy tym poisonie zostałoby mi troche gotówki, wymieniłbym XT na XTR ewentualnie: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=511795854 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 bardzo mi sie podoba to: http://www.allegro.pl/item491782129_poison...y_promocja.html dodatkowo doszła opcja wcześniej niedostępna w extremie konfiguracji roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Ja mając 6000zł to bym sobie poskładał rowerek, zwłaszcza że jest zima i można dorwać okazyjnie fajne części. będziesz miał to co chcesz złożone indywidualnie przez siebie. Też jestem za tym, części najlepiej kupować pod koniec stycznia i w lutym- wtedy jest tanizna, bo nadchodzi nowy sezon Kwestia idealnego złożenia roweru pod siebie- zawsze kupisz to co chcesz, a nie to, co ci narzuca producent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 przyznam, ze nie jezdzilem nigdy na poisonie, ale geometria ramy jest delikatnie mowiac nienormalna - podsiodlowka kat taki, jaki powinien byc przy glowce, a tam jest znowu zywcem przeniesiony z ekstremalnych odmian mtb - wg mnie nie ma szans na wygodna i efektywna jazde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 To dlatego że ta rama zaprojektowana jest do komfortowej turystycznej jazdy , a nie jako rama sportowa . Co za tym idzie ramy takie nie sa specjalnie wyrafinowane jezeli chodzi o projekt , wykonanie i jakość , w efekcie cena kompletnego roweru jest atrakcyjna . Jednak jego serce , czyli rama nie jest najwyzszej jakości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 to jest poprostu za tani rower aby miał jakiekolwiek uznanie gdyby kosztował 2k więcej to co innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robi80 Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 jeszcze jest taka opcja: http://cgi.ebay.de/Smart-Pig-XC_W0QQitemZ2...1713.m153.l1262 wygląda interesujaco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0 Napisano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Jeśli masz czas i jako tako znasz się trochę na światku rowerowym to na Twoim miejscu składałbym samemu rower. Sam stałem przed identycznym wyborem (limit 6.5 tyś) i postanowiłem zaryzykować i poskładać. Plusów jest sporo: - nie musisz od razu wykładać całej kwoty na stół, możesz poprzekładać niektóre komponenty z aktualnego roweru do nowych podzespołów. - masz możliwość stworzenia czegoś wyjątkowego, niepowtarzalnego, pobawić się w dobór kolorów. - zazwyczaj rower składany jest tańszy od gotowców (reguła od ok 5 tyś) - wybierasz części jakie chcesz a nie takie jakie producent wybrał - aktualnie części są tanie i można upolować naprawdę niezłe okazje - satysfakcja (swoje cudo traktuje jak własne dziecko ) Na dzień dzisiejszy po niecałym roku finalizuje składanie mojej "kozy", właśnie dochodzi amortyzator i normalne opony do XC (projekt w dziale mania lekkości, niedługo aktualizacja ) i nie żałuje, nawet jeśli z początku wyglądał jak wyglądał i był sztywniakiem z przymałym przodem powodów finansowych. Polecam składanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Zależy na jakiej ramie - jeśli carbon to sama rama będzie połową budżetu. Jeśli zdecydujesz się na ramę aluminiowa to masz niezłą bazę, którą potem możesz zastąpić carbonową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.