Skocz do zawartości

[rower] bendusowy Cannondale Prophet

bendus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak powiedziałem, tak zrobiłem - miejsce DX'ów zajęły Xpedo MF-3 SL-CR (korpus z nierdzewki, ośka Cro-Mo). Katalogowa waga 312g. Moja waga hakowa ma dokłądność do 10g i pokazuje 310g (tyle podano też na weight-weenies). Uznajmy więc, że waga z grubsza zgadza się z określoną przez producenta. Na mojej wadze DX'y wychodziły 580g, więc z roweru zeszło ponad ćwierć kilo :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Widze, że pierwsze testy terenowe za Tobą :).

Jak wrażenia, jak porównanie do innych systemów i ram których byłeś posiadaczem lub miałeś okazję ujeżdżać?

Przy moim kokpicie RF Evlove xc 95mm mostek i 635mm kierownica jest dość nerwowy co mi się mocno podoba :).

Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku :)!

Marcin

Napisano

Z pracy zawieszenia jestem bardzo zadowolony. Trudno mi to opisać, ale rower zachowuje się dokładnie tak, jak tego bym sobie od fulla życzył. Przy większych dziurach czuć kopnięcie, ale mi to odpowiada - przynajmniej czuję, że na siebie zarabia ;) Trochę buja, ale to również mi nie przeszkadza. Mógłbym to teoretycznie zredukować wbijając więcej powietrza do komory SPV, ale nie mam zamiaru otępiać czułości na małe nierówności.

Z moich dotychczasowych fulli (Prorok to nr 4) ten stanowczo najbadziej mi się podoba (choć Speca i Mongoose'a ujeżdżałem w zestawie z damperami z defektem). Póki co trudno mówić o testach terenowych, bo raczej było to powolne brodzenie w błocie. Poważniejsze przejażdżki "po dziurach" pozwolą ocenić czy mój obecny stan to takie chwilowe zauroczenie, czy też coć poważniejszego :)

A co do mostka, to u mnie jest 110mm, ale zastanawiam się na wymianą na 100mm. Poprzedzę to jednak dłuższymi przemyśleniami, bo teraz chciałbym zainwestować w Thomsona i z racji ceny chciałbym trafić w dobry rozmiar.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ostatnio Prophet wygląda tak:

b1f175987d2b9b9cm.jpg

Waga znacznie w górę, a właściwości jezdne znacznie w dół. Bomberka rozbebeszyłem, bo coś stukał, a jego miejsce chwilowo zajął wykopany w otchłani kartonu ze starymi częściami Suntour XCP 75dj. Ponieważ potrzebowałem tez koła na zwykłą ośkę, to z piwnicy przywędrowało też jakieś archiwalne koło (Vuelta Excalibur FR na Deorce, który to zestawa waży chyba więcej niż "normalne" koło z oponą i tarczą 203mm) do tego ważący ponad kilogram King Jim 2.35" ;) Żeby geometria nie była do niczego zupełnie z tak niskim amorkiem, damper przełożony w pozycję FR i śmigamy :D Jest tragicznie - pomyśleć, że jeszcze jakiś czas temu śmigałem na tym widelcu i tym kole i chwaliłem obydwa bardzo...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ostanio kilka zmian: Pojawił się planowany mostek Thomson Elite X4 (90mm). Pozbyłem się SKN'a, bo po kilku godzinach w terenie wyraźnie mi nie podeszło (choć na asfalcie było ok). Wróciła Tioga McGroove. Zdjąłem Fat Alberty i założyłem Mountain King 2.4. No i niestety padł jeden Xpedo, więc są CB Candy. Do tego kosmetyczna zmiana obejmy ze skręcanej śrubą Salsa na KCNC z dźwigienką.

Po zmianach waga wyszła 14.08kg.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Kolejny prezent dla proroka - 700mm szerokości, 260g wagi, czyli kilkadziesiąt g. w doł wzgledem Eastona. No i nie jest czarna, tylko mniej wiecej w kolorze dolnych goleni Marcoka . Same plusy :icon_mrgreen:

3548d42f23380cf2m.jpg

Napisano

Nie wiem ile mnie kosztował. Przestałem liczyć jakiś czas temu. Kilka rzeczy (rama i widelec) to kupione w świetnym stanie i za bardzo rozsądne pieniądze używki, ale wiem, że chyba i tak wydałem trochę więcej niż to byłoby rozsądne :)

Z hamulców jestem bardzo zadowolony. W dziale testów jest temat o Saintach i tam dałem wyraz swemu zachwytowi :)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ostatnio zważyłem rower w konfiguracji "codziennej", czyli na Fat Albertach (Mountain King'i były tylko pożyczone). Wyszło 14.35kg.

W tym roku zbyt wielu zmian nie będzie, ale przyszły sezon chciałbym zacząć już z nowymi, lżejszymi kołami.

Pole do maneweru jest spore, bo przy tylnej pieście o wadze ca. 450g i obręczach po około 570g, jest gdzie zrzucać gramy.

I aktualna fota - z wyjazdu w góry, ze zdjętą tarczą 44, ale normalnie jest komplet.

580ab0d43a675ad3m.jpg

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Na pewno napisze jak sprawują sie tarcze, ale pewnie to trochę potrwa, bo póki co męczę rower zimowo-asfaltowy.

Z okazji świąt kupiłem tez przednia DT 340 do kompletu (wersja na ośkę 20mm kosztowała znacznie więcej niż tylna :/) i obręcze Alexrims XD-Lite (moze mało "kultowo", ale ca.450g sztuka w miejsce ca.580-590g Maviców).

Nie wiem, czy sie uda, ale fajnie byłoby wreszcie po wymianie kół zejść z waga poniżej nieosiągalnej dotad granicy 14kg.

Napisano

kurcze, chcesz zejsc do "magicznej" granicy 14 kilo ;)

hm sposob jest banalnie prosty - nie inwestowac kilkakrotnie w to samo. widze ze tak jak ja podmieniasz czesci co moze daje dobre wyobrazenie o roznych i pozwala zgromadzic doswiadczenie ale konkretnie kopie po kieszeni.

moja sugestia: widze ze tak jak ja masz tendencje wagowa rowero "w dol", mysle ze ona sie utrzyma. moze po prostu nie rob zakupow drobnymi kroczkami a od razu zainwestuj w cos co cie zadowoli?

ja znecalem sie tak nad soba i dwoma rowerami - obecnym i poprzednim poisonem. mnostwo kasy, sporo doswiadczen i wypruta z kasy kieszen :)

Napisano
ja znecalem sie tak nad soba i dwoma rowerami - obecnym i poprzednim poisonem. mnostwo kasy, sporo doswiadczen i wypruta z kasy kieszen :)

Wieelu, wielu ludzi w tym i ja popełnia ten błąd. Zamiast zainwestować porządną kase w coś naprawdę dobrego, a nie zmieniać w taki 2 stopniowy sposób ;)

Napisano

"Dwustopniowy"? - ja tu mam rzeczy, do których dochodziłem przez cztery, czy pięć "stopni" (vide hamulce) :)

Nie ma rzeczy, która mnie ostatecznie zadowoli ;)

Ja po prostu uwielbiam bawić się nowymi gratami. Zbijanie wagi to tylko efekt uboczny.

• 4 tygodnie później...
Napisano

bendus, jak się prezentują po organoleptycznym zbadaniu felgi xd-lite? Też je będę miał niedlugo więc każda opinia mnie ciekawi :laugh:

Napisano

Za wiele nie mogę póki co o nich powiedzieć. Są estetycznie wykonane i wg. zdjęcia na rowerowawaga.pl ważą praktycznie tyle, ile podaje producent ns swojej stronie.

Na tą chwile nie zabrałem się jednak nawet za zaplatanie kół, bo cały czas zastanawiam się, czy aby nie będa za delikatne. Przywykłem do "troszkę" cięższych i znacznie bardziej pancernych obręczy i boję się, że te będą za delikatne.

Mam jeszcze w domu nowy komplet znacznie masywniejszych Alexrims TD16. Na nich ponoć mentos wyczynia cuda w górach i nie ma problemów, więc w ich przypadku mógłbym się niczego nie obawiać. Tyle że TD16 waża praktycznie tyle samo co obecne obręcze, więc wagowo nic nie zyskam...

A tak BTW, to z jukejowa dotarła przednia piasta do kompletu. Niestety juz z nowym logo, ale cóż...

42d09a74760e81c4m.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...