Skocz do zawartości

[przerzutka przód] nie zrzuca

RoboD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kiedy dojeżdżałem do domu, po około 30 kilometrowej trasie, chciałem zredukować bieg i nieoczekiwanie przednia przerzutka nie chciała zrzucić łańcucha na mniejszą tarczę. Po oględzinach w domu: linka po przestawieniu manetki na 2 lub 1 jest luźna, przerzuka pozostaje na swoim miejscu. Można ją ręcznie zbliżyć w kierunku ramy, ale wymaga to dość dużo siły. WTF się stało? Wcześniej nie było z nią żadnych problemów.

• Mod Team
Napisano

Możliwe, że w manetce naciąg cię stracił.

Może obejma przerzutki się lekko przesunęła.

Mogłeś o coś zahaczyć.

Wiele jest możliwości. ;)

Napisano

Patyk raczej wykluczam, jechałem tylko asfaltem. Przerzutka wygląda na nieprzesuniętą. Na zdjęciach widać luźną linkę, manetka jest na 1.

15d1c5816ea7551cm.jpg

563482c661d0fbd4m.jpg

609fc128b0d4f204m.jpg

Napisano

pedantem nie jestem ale na początku bym rozkręcił, wyczyścił i nasmarował zajmie Ci to kilkanaście minut

większość uszkodzeń a zwłaszcza tych najdrobniejszych stwierdziłem właśnie podczas mycia/smarowania

pozdrr

Napisano

weź śrubokręt i pokręć śrubkami regulacyjnymi. Wkręcaj albo wykręcaj jedną z nich i patrz co się dzieje z wychyleniem przerzutki. Później drugą. Jedna odpowiada za wychylenie przerzutki na zewnątrz, druga w stronę ramy. Ciebie będzie interesowała ta druga. To tak na wstępie

• Mod Team
Napisano

śruby regulacyjne L i H, jeżeli nie schodzi to będzie H

brudny pancerz: czyszczenie, najlepiej wymiana

sprężyna w przerzutce skonała :P

Napisano
jeżeli nie schodzi to będzie H

Jeśli zrzucę manetką na 1, to linka robi się luźna. Nie jest zablokowana w pancerzu, jest luźna aż do zacisku na przerzutce. Prowadnik stoi natomiast w miejscu. Nie kręciłem jescze H, ale nic to w zasadzie nie zmieni. Prowadnik przesunie się zapewne lekko w pożądaną stronę, ale dalej będzie nieruchomy. Próba poruszenia go ręką, wymaga użycia dość dużej siły. Prowadnik zamiera następnie w przesuniętym położeniu. Można go ściąnąć manetką na blat... i tu sytuacja się powtarza. Po przestawieniu manetki na 1 - lużna linka i brak ruchu prowadnika. Wątpliwości moje wzbudza sprężyna, ale czy po jej pęknięciu / innej awarii, prowadnik nie powinien być luźny przy swobodnej lince? :(

• Mod Team
Napisano

Według mnie to koniec życia tej przerzutki.

Ewentualnie coś siedzi w przerzutce.

Bo skoro twierdzisz, że inne podane opcje odpadają to chyba tylko to pozostaje.

Napisano

Przejrzałem sprzęt, nic z ciał obcych nie znalazłem. Zobaczcie może jeszcze poniższe zdjęcia, może ktoś coś wypatrzy.

0cbae04c7c531133m.jpg_c33693142c5c1917m.jpg_e03e8ebf1c723dfam.jpg

55fd289d208c4f52m.jpg_9826eb81055dffdcm.jpg_920e30a39868113am.jpg

fd10d7b5f2fe0336m.jpg_622cae70090440aem.jpg_c07176474bc32e70m.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...