RoboD Napisano 19 Grudnia 2008 Napisano 19 Grudnia 2008 Witam Kiedy dojeżdżałem do domu, po około 30 kilometrowej trasie, chciałem zredukować bieg i nieoczekiwanie przednia przerzutka nie chciała zrzucić łańcucha na mniejszą tarczę. Po oględzinach w domu: linka po przestawieniu manetki na 2 lub 1 jest luźna, przerzuka pozostaje na swoim miejscu. Można ją ręcznie zbliżyć w kierunku ramy, ale wymaga to dość dużo siły. WTF się stało? Wcześniej nie było z nią żadnych problemów.
Mod Team bogus Napisano 19 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 19 Grudnia 2008 Możliwe, że w manetce naciąg cię stracił. Może obejma przerzutki się lekko przesunęła. Mogłeś o coś zahaczyć. Wiele jest możliwości.
accentinferno Napisano 19 Grudnia 2008 Napisano 19 Grudnia 2008 Zobacz czy się nie przesunęła i czy nie masz np patyka w środku mechanizmu:)
RoboD Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Napisano 19 Grudnia 2008 Patyk raczej wykluczam, jechałem tylko asfaltem. Przerzutka wygląda na nieprzesuniętą. Na zdjęciach widać luźną linkę, manetka jest na 1.
iras76 Napisano 19 Grudnia 2008 Napisano 19 Grudnia 2008 pedantem nie jestem ale na początku bym rozkręcił, wyczyścił i nasmarował zajmie Ci to kilkanaście minut większość uszkodzeń a zwłaszcza tych najdrobniejszych stwierdziłem właśnie podczas mycia/smarowania pozdrr
RoboD Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Napisano 19 Grudnia 2008 Nie no... nie wygląda to tak źle jak na tych zliżeniach. BTW powinno działać w dużo większym syfie.
iras76 Napisano 19 Grudnia 2008 Napisano 19 Grudnia 2008 a działać to na pewno bedzie tylko szukamy przyczyny jak dla mnie żywot skończyła sprężyna
RoboD Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Napisano 21 Grudnia 2008 Sprężyna... ale czy wtedy wózek nie latałby w lewo i prawo mając luźną linkę.
jedrekxc Napisano 21 Grudnia 2008 Napisano 21 Grudnia 2008 weź śrubokręt i pokręć śrubkami regulacyjnymi. Wkręcaj albo wykręcaj jedną z nich i patrz co się dzieje z wychyleniem przerzutki. Później drugą. Jedna odpowiada za wychylenie przerzutki na zewnątrz, druga w stronę ramy. Ciebie będzie interesowała ta druga. To tak na wstępie
Mod Team Pixon Napisano 21 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 21 Grudnia 2008 śruby regulacyjne L i H, jeżeli nie schodzi to będzie H brudny pancerz: czyszczenie, najlepiej wymiana sprężyna w przerzutce skonała
RoboD Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Napisano 22 Grudnia 2008 jeżeli nie schodzi to będzie H Jeśli zrzucę manetką na 1, to linka robi się luźna. Nie jest zablokowana w pancerzu, jest luźna aż do zacisku na przerzutce. Prowadnik stoi natomiast w miejscu. Nie kręciłem jescze H, ale nic to w zasadzie nie zmieni. Prowadnik przesunie się zapewne lekko w pożądaną stronę, ale dalej będzie nieruchomy. Próba poruszenia go ręką, wymaga użycia dość dużej siły. Prowadnik zamiera następnie w przesuniętym położeniu. Można go ściąnąć manetką na blat... i tu sytuacja się powtarza. Po przestawieniu manetki na 1 - lużna linka i brak ruchu prowadnika. Wątpliwości moje wzbudza sprężyna, ale czy po jej pęknięciu / innej awarii, prowadnik nie powinien być luźny przy swobodnej lince?
fallout Napisano 22 Grudnia 2008 Napisano 22 Grudnia 2008 Żaden kamień czy coś podobnego w środku przerzutki nie siedzi?
Mod Team bogus Napisano 22 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2008 Według mnie to koniec życia tej przerzutki. Ewentualnie coś siedzi w przerzutce. Bo skoro twierdzisz, że inne podane opcje odpadają to chyba tylko to pozostaje.
RoboD Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Napisano 23 Grudnia 2008 Przejrzałem sprzęt, nic z ciał obcych nie znalazłem. Zobaczcie może jeszcze poniższe zdjęcia, może ktoś coś wypatrzy. __ __ __
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.