ppawlo Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Witam, szukam taniego roweru dla dziecka (chłopak, lat 10, wzrost 146 cm). Obecnie obdzwoniłem wszystkie sklepy w Poznaniu i rowery w promocji, które mogę kupić (przystępna cena do 900 zł ) to jedynie takie: 1. Merida SUB 10-v rama 16" w cenie 800 zł 2. Giant Rock rama 17" w cenie 900 zł - pozostałe bez promocji już powyżej 900 zł W internecie widzę dużo innych marek, jak Kross, itp, jednak nie znam się zupełnie na tym. Wydaje mi się, że teraz jest największa promocja i taniej rowerów już nie dostanę - a będzie też to dobry prezent dla dziecka. Wobec tego czy Waszym zdaniem warto kupić ten rower Merida? Prezentuje się wizualnie gorzej aniżeli GIANT Rock, ale cenowo jest bardzo atrakcyjny. Ewentualnie czy warto kupić teraz w tej cenie, czy może poczekać do marca - bo będzie taniej i nowsze? P.S. wychodzę z założenia, że 10'cio latek raczej o rower dbać nie będzie. Gdybym wiedział, żę będzie na nim jeździł do końca życia (np. 60 lat) to bym kupił i za 5'000 zł Dzięki za informacje, pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Może zacznijmy od tego, że obydwie ramy są za duże dla 10-cio latka o wzroście 146 cm. ! Na początek radzę poszukać czegoś na 24" kołach bez amortyzatora , a jeśli koniecznie 26" to nie więcej niż 14". Mo.że coś takiego znajdziesz taniej : http://www.kross.pl/544-g424-k214-level_a6_replica.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 to już nie lepiej replike signa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Na początek radzę poszukać czegoś na 24" kołach bez amortyzatora Ja już gdy miałem 7 lat to popylałem bez przeszkód i z wielką frajdą na 26" z ramą 18 cali (fakt, teraz jak na nią patrzę to była bardzo krótka jak na swój rozmiar). Co do signa, myślę że to nie byłoby takie złe, pod warunkiem że dzieciakowi by odpowiadało. Z drugiej strony tak naprawdę replika tego modelu nie pozwala na styl jazdy porównywalny z większym bratem, co nie znaczy, że nie mógłby się sprawdzić do codziennej jazdy, w końcu dziecko i tak nie natłucze tyle kilometrów żeby się strasznie zmęczyć Tak obserwując dzieciaki to takie pseudo dirtówki są nawet modne, może właśnie dzięki temu dziecko będzie chętnie wsiadało na rower? Trzeba też wziąć pod uwagę inny czynnik - za 2-3 lata dziecko podrośnie i to sporo, a 24" kółka będą już za małe (jeśli do tej pory rowerek dotrwa ) i trzeba będzie znowu kupować nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Jest jak piszesz, ale tu na forum wiemy, że rower jest w znacznym stopniu "na miarę" - dostosowany do wymiarów użytkownika, a z dziećmi tak już jest, że trzeba się liczyć z takimi rzeczami, w końcu buty i ubrania też wymienia się dużo częściej w przypadku dzieci. Z kolei kupienie roweru na wyrost, żeby oszczędzić może zniechęcić dziecko do jazdy, bo za duży rower będzie niewygodny, ale przede wszystkim może się źle skończyć dla zdrowia w skrajnym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 No i druga sprawa ,dzieciaką sie nie będą podobąć rowerki do XC , dlatego może lepiej jakąśpseudo dualówkę , a może nawet normlane używanego krossa signa DS za 600zł da się dorwać a i tak skakać nie będzie a rower naprawde wytrzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Dlaczego nie będą się podobać XC ? Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś to wśród dzieci posiadać makrokeszowego fulla z kolorowymi obręczami i amorkiem dwupółkowym firmy zoom miało taki sam współczynnik lansu jak full xtr Jak byłem dzieckiem to podobały mi się szosówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 no ale co dzieciakowi chyba nie radzisz szosówki kupić , ja jakbyłem mały to mi sie duale podobały a pełne fule do downhilu traktowałem jak te w makro haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Są takie małe wersje szosówek, brzdąc w mojej okolicy ma Może i mało praktyczny bo na wycieczkę do lasu raczej nie pojedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 A ja uważam, że ta replika signa jest okropna. Nie podoba mi się ani trochę (może dlatego, że zwykły sign też ), a dodatkowo waga o kilogram większa. Kupować dziecku 10-cio letniemu rower na kołach 26" to średni pomysł, jeśli faktycznie nie chcemy go zniechęcić. Chociaż jak czasami popatrzę na te maluchy śmigające na za dużych rowerach z makro i szczerzących zęby, to sobie myślę, że sprzęt ma dla nich mniejsze znaczenie niż zabawa wynikająca z jego używania. Dobrze by było (jak przy każdym zakupie roweru), wybrać się z dzieciakiem i przymierzyć do paru rowerów. A co do dbania o sprzęt, to nie do końca. Może ja byłem dziwnym dzieckiem ale u mnie rower od najmłodszych lat zawsze był wymyty i każda ryska mnie bolała. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 to nie ma sie podobać tobie tlyko dzieciakowi , a sign na 26 calowych (ten prawdziwy) ma małą ramke 15 calową to dlaczego nie , tylko trzeba b używki poszukać , a idzieccko w przyszłosći go tak szybko nie zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Kosmal93, No i na to czekałem Wiem, że nie ma się podobać mnie, ale dlaczego sądzisz, że coś co podoba się Tobie, wpadnie w oko każdemu dzieciakowi? Mogę napisać Ci to samo. To co będzie się podobało Tobie, dziecku już może nie koniecznie. A kończąc OT, to ja bym poszukał czegoś takiego http://rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=...r=65&id=433 Fajne promocje są teraz może i coś by się znalazło te parę stówek taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 ....... Kupować dziecku 10-cio letniemu rower na kołach 26" to średni pomysł, jeśli faktycznie nie chcemy go zniechęcić. ..... a ja się z tobą nie zgadzam tu jest cały temat o rowerach dla dzieciaków Mój syn miał rower na kółkach 24 cale, teraz nim jeździ moja 7-letnia córka Na komunię, trzy lata temu, od nas dostał rower na kołach 26' rozmiar ramy 14', co by chrzestna nie miała głupich pomysłów z makrokeszem Jeździ na nim do dziś. No powiedzmy że skakanie to jazda Gdy rower dostawał miał 140 cm wzrostu. Rama wcale nie była z a duża. Teraz ma prawie 160 i rower jest spoko Zdjęcie z zeszłego roku - wzrost około 150 cm a tu zdjęcie z przed 4 lat gdy młody miał niecałe 140 cm wzrostu sztyca wysunięta prawie na max najlepiej jest posadzić dzieciaka na rowerze i sie od niego dowiedzieć czy rower mu pasuje czy mu się PODOBA, najważniejsze kryterium Dopiero potem ważne są takie rzeczy jak osprzęt i waga. sorry ale dzieciak i tak nie będzie targał nawet 8 kilowego roweru gdyż dla niego i tak jest za ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Nareszcie ktoś poparł 26 " Ja kiedyś też dostałem od razu rower na kołach 26" i mam go do dzisiaj (w tamtym roku zrobiłem na nim 3 tys. km), na bułki jest idealny...gdyby dziecko było młodsze to 24" byłyby dobre , ale to już 10 lat i nie róbmy z niego takiego bobasa. Ja w wieku 7 miałem 26" i było ok, a rama jest co prawda dla mnie dzisiaj przykrótka, ale z rogami jeszcze ujdzie zrobić te 10 km do szkoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Oczywiście, że musi się mu podobać. Co do wagi i reszty też już pisałem, że odgrywa to mniejszą rolę. Co do rowerów 26" wszystko ok, tylko takich z ramami 13,5" - 14" cali jest mało, chyba że mówimy o dualu właśnie. Ja sam mając te 9 lat? czy jakoś tak.. dostałem rower na kołach 26. Był ciężki i przyduży a mimo to jeździłem na nim bardzo często i bardzo mnie to wciągnęło. Trzeba też wziąc pod uwagę, że każdy jest zbudowany inaczej. Dla wielu dzieci rower z 26" kołami może być za długi. Na tym drugim zdjęciu które podałeś Amoniak widać, że górna rura jest odpowiednio dłuższa niż przy 24" kółkach. I prosiłbym cytując mnie doczytać kolejne zdanie gdzie wyraźnie napisałem, że dobrze by było przejechać się do sklepu i przymierzyć do roweru, oraz że sprzęt ma mniejsze znaczenie dla dzieciaków niż sama frajda z jazdy. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOSmal93 Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 no dzieko o tym decyduje może rzeczywiście będą mu sie podobały szosówki , ale mogą też duala i fulle PS. pawlo pójdz z dzeiciakiem do sklepu i popros zeby wskazał jakie mu sięrowery najbardziej podobają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.