Skocz do zawartości

[rama] lekka XC do 1300zł

lostek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zmienić ramę Poisona Zyankali na coś lżejszego i ogólnie lepszego. Cena to maksymalnie 1300zł. Najbardzardziej zależy mi na wadze, firmie i trochę mniej na materiale z którego jest wykonana. Nie znam się na geometrii ale przydałaby się jakaś wyścigowa. Będzie używana do słabego XC. Proszę o pomoc.

Znalazłem takie propozycje:

Boplight Maraton Team (waga ok.1350g, cena 1150zł)

Merida HFS2000 lub HFS3000

Giant XTC (cena ok. 1000zł, jaka waga?)

Merida FLX Carbon 2007 lub 2008 (Jaka jest jej cena i waga?)

No Saint Luzifer (Lucifer) (najlżejsza ze wszystkich wymienionych ok. 1290g, cena ok.1200zł)

Może jakiś Spec, Scott, Trek? Proszę o pomoc.

boplight maraton team jest wśród nich chyba najlepsza waży 1300gr i ma sportową geometrie.Nigdy się nie spotkałem z tym żeby miała piwoty pod v-brakei i w katalogu tez jest napisane ze tylko pod tarczówki.Więc jeżeli miał bym do wydania 1300 zł to bym ją brał bez wahania:)

CO DO TEJ MERIDY TO:

WAGA RAMY: 1 158

CENA TANIEJ NIŻ 3500 RACZEJ NOWEJ NIE KUPISZ:(

Zanim zakupisz , extremalnie lekką ramę aluminiową , zastanów się na czym ci przedwszyskim zależy .

Część producentów , celowo nie produkuje ram w okolicach 1300 gram , ponieważ są z nimi , problemy , głownie brak sztywności i wytrzymałości ,

aby zrbić bardzo lekką rame i zarazem sztywną , trzeba wykorzystac nietypowe profile oraz łączenia , co za tym idzie dobre superlekkie ramy , nie są tanie .

Może się okazać że to co zyskasz , na wadze , stracisz na efektywnosci i wcale wynik nie bedzie lepszy .

W ramie XC , Geometria sportowa dobrana do zawodnika , oraz sztywna rama w rozsądnym przdziale 1500 gram +/- 50gr , to gwarancja sukcesu :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...