SausageDog Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Witam. Kilka miesięcy temu wjechał we mnie samochód, szczęśliwie skończyło się bez ofiar w ludziach natomiast w moim rockrider 8.1 wymienione zostało prawie wszystko, a ze starego dostałem trochę części - m.in.: - amortyzator rockshox tora rs 302 który został wymieniony przez grzeczność bo poza zdarciem lakieru na goleni nie wykazuje żadnych nieprawidłowości w pracy. - tylnie koło rockrider comp - wymaga minimalnego prostowania - oraz rama aluminiowa, podwójnie cieniowana. Rama jest poważnie skrzywiona, wyszło to przy próbie regulacji tylnych przerzutek. Mocowania tylnego koła zostały przysunięte względem siebie i względem ich naturalnej/oryginalnej pozycji, zarówno koło jak i kaseta nie pracują już w geometrii roweru, przez co łańcuch co chwila skacze. Pytanie brzmi czy coś można zrobić z tą ramą, czy zwyczajnie wynieść ją na najbliższy śmietnik? Na nowej ramie śmigam już kilka miesięcy, natomiast stara obrasta kurzem w garażu. Trochę mi szkoda od tak wyrzucić ten kawałek metalu kupiony kilka miesięcy wcześniej za 500zł tylko jakoś żadne praktyczne zastosowanie nie przychodzi mi do głowy. Może ktoś miał podobne rozterki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Daj zdjęcie ramy. Jaką masz średnice podsiodłówki? Można by ją wykorzystac na podkładki pod mostek , jeszcze kilka zastosowań uszkodzonej ramy z pewnością się znajdzie ...oprócz składnicy złomu. Możesz chocby pociąc rame z ciekawości jak wyglądają przekroje spawów. Gdyby podsiodłowa miała 31,8 - to mógłbyś z niej zrobic sztyce na wzór Tune ,KCNC ... chocby dla ozdoby..bo sztyce są na 31,6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 14 Grudnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Praktyczne wykorzystanie takiego drobiazgu to jest np. udekorowanie sobie nim pokoju, poprzez zawieszenie na ścianie jako trofeum Nic innego z tym nie zrobisz. Co najwyżej bardziej zyskowne to oddać ją na skup złomu, aluminium jest w cenie ok 3 zł za kg , czyli lekko licząc dwa browary dostaniesz za tą ramę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Oddaj facetom z Biobike z Torunia. Podobną sytuację miałem, wyprostowali i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 prostowanie aluminium???? jakoś słabo to widzę. Ramka nadaje się na śmietnik. Aluminium to nie stal która można spawać i prostować. Dostałeś nową to nie kombinuj. Ja bym nic z tym nie robił. Trochę niebezpiecznie składać na takiej ramie rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Frisby Napisano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 jacekkoz ma rację.. To już nie będzie "pewny rower". Jednak fotkę ramy możesz dać dla oceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 nie na śmietnik tylko na skup metali kolorowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 E tam - od razu skup ... Zobacz co mozna wyczarowac z niepotrzebnych/uszkodzonych części rowerowych http://cgi.ebay.co.uk/Velo-Sport-Clothes-H...A1%7C240%3A1308 Albo z opon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SausageDog Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 tired alien , niezły Obawiam się że na zdjęciu z telefonu nie dużo będzie widać - w serwisie na początku też przeoczyli. Przy założonym kole widać że jest krzywo włożone, ale nie na tyle by ocierało (opona 2.0). Od rury podsiodłowej idą dwie "rurki" trzymające tylne koło są one w górnej i dolnej części połączone "mostkiem". I na tym górnym mostku najlepiej widać, że po jednej stronie jedno jego ramie jest ze 2mm wyżej od drugiego. Jeżeli jest ktoś na forum kto uznałby, że taka rama mu się przyda i będzie przejeżdżał przez warszawę, to oddam w dobre ręce za puszkę coca-coli . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.