Andrew Napisano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witajcie! Krótka piłka - do wyboru jest kilka przerzutek przednich XT: - top swing 2008 na szerokim ogniwie(?) - http://www.allegro.pl/item505720044_przerz..._m770_2008.html - down swing 2008 - http://www.allegro.pl/item500902456_przerz...d_m771_08r.html - down swing 2007 - http://www.allegro.pl/item501599450_xt_prz...bikestacja.html Top swingi są znane z tego, że lubią szybko złapać luzy i potrafią klekotać na nierównościach. A jak ma się sprawa do top swinga z szerokim ogniwem? Czy wersja 2008 jest pod tym względem poprawiona? Jeżeli top swing odpada z miejsca, to którego down-swinga wybrać? Jak dla mnie różnica jest jedynie wizualna - '07 jest ciut ładniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Używam FD-M771 (czyli down swing 2008) od prawie 2 tys. km i jestem z niej bardzo zadowolony. Jak na razie nie złapała nawet najmniejszych luzów, a po odrobinie zabawy z ustawieniem zmienia przełożenia bardzo sprawnie. Szczerze mogę Ci ją polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 ja mam top swinga xt 2008 i odradzam bo mam lekkie pekniecie na prowadnicy (tam gdzie jest wyciety napis xt). nie wiem po cholere ten napis wycieli, tylko oslabia konstrukcje. o down swingach 2008 rowniez slyszalem ze nie sa zbyt dobre, bo 3 osoby u mnie w miescie go tez polamaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Grudnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Połamać to można wszystko. Jak ktoś w coś uderzy, to nic dziwnego, że jest pęknięte, połamane, skrzywione. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Down Swing łapie luzy zdecydowanie wolniej, nawet luz roboczy jest mniejszy. Osobiście po przesiadce z Top na Down już nie mam ochoty wracać do tej pierwszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczy Napisano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Po raz kolejny czytam o tych luzach na top-swingach... Może mi ktoś powiedzieć gdzie te luzy dokładnie są? Bo tak za każdym razem macam swojego top xt'06 i jakoś sobie nie mogę wyobrazić gdzie on może złapać luz, siedzi szytwno, no wodzik się gnie pod większym naciskiem, ale to akurat normalne . A co do xt'08 to osobiście uważam je za totalną pomyłkę, brat ma top i nie dość, że ciężka to i wielka, aby błoto ma na czym się zatrzymywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Okazuje się, że chyba będę zmuszony do zakupu TOP- SWINGA. zerknijcie na foto roweru na mojej ramie : http://www.feltracing.com/09/images/catalog/xl/9014.png Śrubka od mocowania bidonu jest dziwnie nisko. Czy obejma przerzutki DOWN Swing nie wypadnie akurat na wysokości tej śruby?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Stawiałbym na to, że wypadnie pomiędzy nimi Przynajmniej u mnie tak jest. Najlepiej sprawdzić to w jakimś sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 powiem ci tak ja mam deore top swing i przejechane w ciągu 2 miesięcy 1600 km i chodzi jak nówka tylko ze sie troche porysowała mam też taką samą korbe jak ty i pracuje bardzo dobrze nie napisałeś jaką masz długość suportu bo pod długość se dobiera przerzutkę. zakladam ze masz tak jak ja 113mm. jezeli myślisz nad modelem XT to powiem ci se top swing Xt chodzi miodzio ui ze jest to doskonały wybór. Sądze ze nawet ta przerzutka jest za dobra dla zwykłego śmiertelnika.ja jeżdżę w zawodach na mojej deorce i nawet gdyż jest cała zabłocona nic nie strzela i ładnie wszystko chodzi. jedynym problemem jest siła potrzebna do zmiany biegu trzeba mocno wcisnąc(troszke za mocno:( ) w xt nie ma tego problemu bierz xt top swing dobrze ustaw i przejedziesz na niej 10000 km bez zadnej awarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 IMHO pomiędzy śrubami. Mam na identycznej wysokości śrubki w sabotażu i down swinga miałem zamocowanego między nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Oś suportu w xt ma chyba tylko jedną długość. Mufa w Felcie ma 73mm, więc pod prawą miską zostawiłem 1 podkładkę a pod lewą 0. Nie wiem czy od tego zależy wybór przerzutki, ale cały zestaw składa się z: -korby xt 760 -kasety 770 -łańcucha HG-93 -manetek xt 770 -przerzutki tylnej xt rd-770 GS Myślę że jestew w stanie zrobić max 1000km rocznie(kasetę alivio i łańcuch LX ujeżdżam od 2 sezonów i jeszcze nic nie przeskakuje), więc zanim zajeżdżę ten sprzęt, to już dawno go wymienię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Co do miejsca. Jeśli nie masz koszyka to luz, ale delikatnie obejma najdzie na insert. Śrubkę trzeba wykręcić mimo to (przynajmniej tak było w ramie Felt-a Q250). I nadal był bym za down swingiem, top swing mi się wybitnie nie podoba wizualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Dzięki za pomoc. down swing '08 zamówiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.