Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Juicy 5 - czy warto wymieniać tarczę 160mm

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niebawem dojdzie do mnie nowy rower. Są w nim zamontowane hamulce Avid Juicy 5 z obiema tarczami 160mm.

Obawiam się że przy mojej wadze (ponad 115kg) i stylu jazdy 160mm z przodu może nie dać sobie rady.

I teraz pytanie - jaką tarczę pod moją wagę założyć? 185 mm czy 203mm? Tarcze będą współgrały z RS Revalation 130mm skoku.

Czy do avida który ma oryginalne tarcze 185mm można zamontować tarcze 180mm?

Czy muszę kupić adapter? Jeśli tak to jaki.

Czy pchać się w zamienniki czy kupić oryginalną tarczę avida 185mm?

Generalnie wolę to zrobić od razu i opchnąć nową tarcze 160mm i kupić od razu większą.

To moje pierwsze hydrauliki więc wolę się zapytać na początku.

No ja bym proponował zarzucic 185mm odrazu :P A co do tarczy to do RS na przod bedziesz musiał kupic adapter do avida IS F 185 i spokojnie mozesz wrzucić tarcze 180mm jakis zamiennik Shimano, Accent czy co tam jeszcze z tym że mozliwe ze bedziesz musial przy klocku takie coś do wyciagania go odgiąc, ale z tym jest roznie czasem trzeba czasem nie :) No ale nie ma co ukrywać najpewniej wrzucic G2CS 185mm.

203 to max średnica tarczy dopuszczalna dla tego amorka , więc jakoś bardzo szybko nie powinieneś go zakatować :P . Nie mniej jednak będzie to dość poważne obciążenie zwłaszcza przy 115 kg , 185 będzie i bezpiecznie i z pewnością wystarczająco by Cię zatrzymać . Sam mam przy Rebie 185 i rower staje dęba przy lekkim naciśnięciu klamki , ważę 70 kg i mocy mam hoho za dużo więc jak dla ciebie 185 powinno być w sam raz

Z mojego doswiadczenia.

Przy tarczach 185/160 i mojej wadze 102kg ,jesli wystepuja dosc dlugie zjazdy z dosc agresywna szybkoscia,to potrafie zagotowac zarowno przod jak i tyl.Polecalbym zestaw 203/185.Oczywiscie pisze tu tylko o jezdzie w gorach...Co do zastapienia tarcz 180 zamiast 185 nie bede sie wypowiadal-nie wiem.Co do zamiennikow.Ludzie pisza jak chca,wiec...

Wiec po zastosowaniu zamiennika zamiast Magury /poprzednie byl Magury/ nie odczuwalem zbytniej,czytaj razacej roznicy na minus.Z cala swiadomoscia pisze,nie bylo nic na plus.Przy zalozeniu nowego kolka kolegi z tarcza Avida,roznica byla zauwazalna na plus Avidow w stosunku do Magur /nie miazdzaca,ale wyraznie lepsze hamowanie/.Wnioski pozostawiam Tobie,choc wiele ludzi twierdzi,ze Shimano i Avid maja bardzo dobre tarcze.Ja wlozylbym Avidy,ale to ja.

Firmowa czy zamiennik - to nie ma znaczenia , bicie raz jest raz go nie ma , ludzie w avid -ach z pudełka mają bicie , ale co to za problem można podprostować . Tarcza potrafi się sama skrzywić np od temperatury :) .

W Bikeboard było małe porównanie tarcz Accent Blade i Avid /Shimano i o dziwo Blady wypadały lepiej pod względem siły hamowania i chłodzenia i fajnie wyglądają , jakbyś założył 203 to na przednim kole miałbyś cyrkularkę :P

No i super siadają pod adaptery avida , sa tanie

pytanie - czy 203 mm przy mojej wadze + ciuchy + rower + plecak = około 140kg nie będzie przegięciem. Jakieś 70-80% jeżdżę jednak po Mazowszu. Do tej pory Avidy SD7 mi wystarczały. Czasami brakowało siły w górach ale nie narzekałem.

203 mm to jednak kupa blachy i ogromne siły działające na amor. Generalnie mogę założyć pewnie 203mm ale czy jest sens?

Tak jak napisałem wcześniej - kupiłem nowy rower w decathlonie a tam nie ma możliwości zamiany części. Rower przyjdzie z tarczami 160mm i od razu chcę zmienić bo nie ma sensu męczyć się na tarczy 160mm, bo nie marzę nawet o tym, że będę zadowolony z tarczy 160mm.

Na co zwracać uwagę przy wyborze adaptera? Biorąc pod uwagę że kupię tarczę Avida 185mm to jaki konkretnie adapter kupić? (może ktoś uczynny zarzuci linka?)

Sorki za laickie pytania ale to moje pierwsze hydrauliki

Jason, kojarzysz może w którym BB było to porównanie?

Najnowszym 11 str. 54 taki mały teścik . Skoro V-ki Ci wystarczały do tej pory to 160 tez będzie ( jak się dotrą , a w avid-ach to trochę schodzi ) 185 będzie dobrze bez problemowo . Adapter zależnie jaki masz system mocowania zacisku PM czy IS i rozmiar tarczy , poszukaj na allegro jest tego trochę

no to masz mocowanie IS, adapter taki: Hamulce tarczowe 185 mm (IS), przód – AV-005315012000 - 36 zł

albo szukac zamiennika...

Mam w RS Revelation tarcze 185 i wszystko jest OK... miałem taką od początku, przy mojej wadze 70kg.... i wszystko na ten temat :o

Revelation 130mm miał do 2008 roku, model 2009 ma już 140mm skoku i właśnie PM. Ten, o którym mowa w tym poście ma IS.

Mam RS Revelation i hamulce juicy7 185/160 i jest to wyśmienicie skuteczny zestaw. Ważę 90 kg, V-ki SD5 były dla mnie za słabe. Przy całodniowych wypadach od hamowania bolały mnie ręce. A teraz jest super.

O ile się nie mylę juicy7 to ten sam zacisk co juicy5 tylko klamka inna. W każdym razie 180-185mm z przodu to dla Ciebie minimum. 160 z tyłu pewnie wystarczy.

szczerze powiem, ze nie mam pojęcia jak mam system mocowania. Sztuciec to RS Revelation

Cześć,

Jeżeli masz otwory na wylot, prostopadłe do płaszczyzny koła to masz mocowanie IS, natomiast jeżeli otwory są ślepe i równoległe do płaszczyzny koła to PM.

Tu masz link gdzie widać IS powiększ sobie biały widelec dokładnie to widać:

http://www.sram.com/en/rockshox/crosscountry/recon/#

a tu masz PM

http://www.sram.com/en/rockshox/crosscountry/sid/#

Pozdrawiam

Osobiście jestem za większymi tarczami. Po widelcu widać, że nie jest to ultra lekki maratończyk, więc parę gram więcej nie jest takie istotne. Wyznaję zasadę, że siły w hamulcach nigdy nie jest za dużo, więc jeśli zastanawiasz się nad zmianą to czemu nie od razu 203? Gdyby tylko mój widelec na to pozwalał, to miał bym z przodu 203.

Jeśli zdecydujesz się jednak na tarczę średnią to wybrał bym 180 a nie 185. W pierwszym przypadku masz duży wybór tarcz (a SHIMANOwski adapter kosztuje tylko kilkanaście zł) a w drugim tylko wyroby AVIDa (adapter to ok 50zł). Sam stosuję zacisk AVIDa i SHIMANOwską tarczę 180.

dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam teraz dylemacik bo prawdopodobnie wezmę inny rower, który ma na pokładzie hamulce Magura Louise. Decyzja pewnie zapadnie w poniedziałek.

Generalnie dylemat nie tyczy się hamulców tylko systemu zawieszenia. Neuf z decathlona czy klasyczny horst. Ale o tym w innym temacie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...