Skocz do zawartości

[amortyzator]Rock Shox - stukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jest to pierwszy mój temat na tym forum, jednak czytam je już od ponad roku. Postanowiłem zacząć się udzielać Mój problem polega na tym, że mam Rock Shox'a Pilota SL 05r. Amorek był kupiony jako używany, ale w stanie naprawdę świetnym. Przejeździłem na nim ponad 2000km i pojawił się problem - w amortyzatorze coś stuka przy ugięciu ok 1,5-2cm. Amor był po serwisie i ponoć mogłem zrobić na nim jeszcze z 5000 do następnego serwisu, więc go nie oddałem, a teraz nie wiem czym może to być spowodowane? Na amorku oczywiście nie skakałem ani nic podobnego, jeżdżę XC/XCM więc nie był on katowany. Co prawda jakieś "naleciałości" po DH mi jeszcze zostały, ale jednak to grzech skakać na na meridzie TFS z tymże pilotem... Prosze o pomoc, bo nie wiem, czy mam go wysłać do serwisu, czy może da się to jakoś naprawić w domu? Jeśli potrzebny serwis, to gdzie najlepiej go wysłać? Pozdrawiam i nie ukrywam, że licze na Was

Do Szanownej Administracji: wyszukiwarka nie działa, a przewertowałem ładne kilka(naście)stron i nic nie znalazłem...

Napisano

Było tysiąc razy. RSy tak mają, należy się przyzwyczaić. Zsunął się gumowy o-ring pod tłumikiem. Jak Ci się chce, to możesz to poprawić. Ja bym olał kwestię.

Napisano

mi zaczął stukać RS Duke, dałem do serwisu w celu wymiany tuleji ślizgowych i przestał:D stuka kiedy gwałtownie go wciskasz?- też tak miałem, teraz jest absolutna cisza:)

Napisano

Nie musi być gwałtownie, może być bardzo powoli, gdy tylko przekroczy tą granice stuka (jakby coś przeskakiwało we wnętrzu niezależnie od siły).

Napisano

Za stukanie najprawdopodobniej odpowiada sprężyna. Być może uległa ona deformacji i teraz pod naciskiem krzywi się w bok - wtedy słyszysz stuknięcie.

Trzeba wyciągnąć sprężynę i zobaczyć co jest grane. Może wystarczy nałożyć na nią opaskę termokurczliwą.

Napisano

tak jak Andrew napisał. ja w swoim Rock Shox'ie też to mam. stuka sprężyna obijająca sie o goleń. jaeśli Ci to bardzo przeszkadza owiń ją jakąś gumą i po sprawie

Napisano

Nie wiem czy dobrze pamietam,ale SL to powietrzny koles ,wiec sprezyny nie ma jak wersje Pilota XC i C..

Napisano

Owszem, jest. Jedna goleń ma powietrze, druga zaś sprężynę. W takim razie przez weekend go może otworze i zobacze co z tą sprężyną

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...