kulasss Napisano 9 Grudnia 2008 Napisano 9 Grudnia 2008 Czy spotkaliście się z rozwiązaniem naciągu łańcucha przy pomocy suportu mimośrodowego. Nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji w necie na ten temat. Chodzi mi o pozbycie się napinacza przy SpeedHubie. Proszę o informacje o producentach i cenach. Z góry dziękuję za pomoc. Kulasss
tobo Napisano 9 Grudnia 2008 Napisano 9 Grudnia 2008 http://www.emtb.pl/forumo/showthread.php?tid=520 przejgladnij sobie ten temat, zaloguj sie na forum - jest tam kilka osob zywo zainteresowanch speedhubem i z tego co wiem to mają pojęcie na ten temat
bodziekk Napisano 10 Grudnia 2008 Napisano 10 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o suporty mimośrodowe to możesz spróbować poszukać trochę o tandemach - tam to jest chyba najczęściej stosowane.
Mod Team IvanMTB Napisano 10 Grudnia 2008 Mod Team Napisano 10 Grudnia 2008 Klaniam, Problem tylko taki ze suporty mimosrodowe do tandemow stworzone sa pod wieksza srednice mufy suportowej. Jednakowoz Germancy stworzyli cos takiego http://www.trickstuff.de/index.php?p=d116en1 Jednak nie dziala na zwykle osie tylko typu HT II/Mega-Exo/X-Type OSTRO! I.
kulasss Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Napisano 10 Grudnia 2008 Dzięki za posty - założyłem ten temat bo miałem wrażenie, że rozwiązanie to jest jeśli nie powszechne, to często spotykane. Po wizycie w internecie stwierdziłem że tak nie jest i zwróciłem się tu z tym problemem. Rozsypał mi się oryginalny napinacz rohloffa i pomyślałem, że można napinanie łąńcucha rozwiązać za pomocą suportu mimośrodowego. Być może - nie jestem doświadczonym mechanikiem i nie wiem czy przestawienie tego mimśrodu jest czasochłonne (z poruszeniem suportu zapieczonego w ramie aluminiowej walczyłem kiedyś pół dnia i w dodatku musiałem użyć jako dźwigni metrowej rury - kwiczał jak stado demonów, ale się udało). I tu rodzi się pytanie, które kieruję do praktyków - jak często byłaby konieczna korekta naciągu łańcucha przy średnim obciążeniu i wzorowym dbaniu o napęd. W tej chwili mam łańcuch rohloffa i musze przyznać, że jest b.trwały, ale nie ma rzeczy wiecznych. W tej konfiguracji ze speedhubem żywotność jest zdecydowanie większa, bo łańcuch pracuje bez skosów. Udało mi się dzisiaj skontaktować mailowo z producentem tandemów - ma mi coś podesłać w temacie. Pozdrawiam Kulasss
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.