Skocz do zawartości

[manufaktura] obciąganie siodła nową skórą

kubeon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jako że moja rama ma dominujący ciemnozielony kolor a ja dostałem kilka kawałków eleganckiej ciemnozielonej skóry - postanowiłem pokryć taką skóra siodło. Po dotkliwych dla tej co się o nią trzeba troszczyć przeżyciach na San marco SKN zdecydowałem że będzie to Selle Italia Flite Ti. Nabyłem dośc starego flite'a na Allegro i zacząłem przygotowania.

-tubka butaprenu

- 30 zipów

- klej kropelka

- nóż do tapet

71480611d51e59abm.jpg

Z flajta zdjąłem skalp co było prostym zajęciem

4b69f1f39c3fa4f4m.jpg

mając miarę wyciąłem nową skórę a ten sam kształt, zostawiając sobie jednak większy o około 1.5 cm margines na ewentualne błędy

dec17ce5860baea6m.jpg

Następnie podziurkowałem gwoździem brzeg skóry tak, aby można przeciągnąć zipa.

6aca27d956734a37m.jpg

po próbie "na sucho" zabrałem się za klejenie. Posmarowałem siodło i skórę butaprenem w częsci gdzie skóra jest "od góry" siodła. Całość naciągnąłem zipami i zostawiłem na kilka godzin. Następnie podoklejałem tam gdzie kleju było za mało lub w ogóle nie chwycił i znowu złapałem te miejsca zipami. Znów kilka godzin.

1cc4d2e03c61d6c2m.jpg

cfa80bee956b6b58m.jpg

Na koniec, widząc już jak skóra leży na wierzchu siodła, mogłem obciąć nożem do tapet brzegi tak, aby pasowały do podwinięcia. Dalej klej kropelka który łapał bardzo mocno i szybko. Trochę zabawy z nosem gdzie nie do końca mi wyszło, ale efekt końcowy i tak jest zadowalniający.

09459b7cd1e036a3m.jpg

63dafcd669600af9m.jpg

teraz tylko jeździć aby moja szanowna wypolerowała skórę do takiego szlachetnego połysku. Skóra ma sporą bo 2mm grubość, co utrudniało jej zakładanie na nosie, zyskał na tym jednak bardzo komfort siodła. Waga po przeróbce to 262g.

W planie owijka z takiej samej skóry, muszę tylko znaleźć szewca który pozszywa mi 30cm kawałki w 1.5 metrową owijkę.

e6af6d54ae9f8753m.jpg

Napisano

W Poznaniu, zaraz pod moim blokiem jest facet który robi pokrowce na siedzenia samochodowe, robi mieszki pod dźwignie zmiany biegów itp.

Za 40 zł zrobił mi siodło obciągnięte niebieską skóra która mu została po robocie w mercedesie. Do odbioru next day. Szkoda że siodło okazało się niezbyt wygodne i teraz jeżdżę na treningowej kanapie z szosy.

Napisano

Kurcze! Pokłony!

Świetny opis i bardzo ciekawy pomysł z naciąganiem skóry na zipy. Tak się zastanawiam, czy nie było by łatwiej naciągnąć nosa, gdyby skórę najpierw namoczyć, mokrą naciągnąć, wysuszyć, zdjąć, i dopiero nakleić. Na mokro mogła by się trochę ponaciągać pod kształt.

Przeczytałem i zacząłem sobie pluć w twarz, że sprzedałem zaoranego Speca Aliasa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...