Skocz do zawartości

[koła] Gipiemme Kenya Disc

kuczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na alledrogo pojawiły się właśnie te kółka:

http://www.allegro.pl/item498334473_kola_m...per_okazja.html

W sumie za te 550 polskich złotych są dobrą alternatywą dla Fulcrumów RM5, których póki co nie ma. Kuszą mnie wagą i wyglądem (choć szkoda że srebrne szprychy), tylko jest jedno ale... Otóż zaplecione są na 28 szprych na 2 krzyże. Niby nie jestem ciężki (68kg), ale wolę się was fachowcy zapytać czy to nie będzie pływało na lewo i prawo :) Szprychy są niecieniowane, więc wydaje się, że powinno to być sztywne, ale od zawsze jeździłem na 32 x3. Z drugiej strony Fulcrumy, które brałem po uwagę też nie są jakoś solidniej zaplecione ;)

Co o tym ustrojstwie myślicie, można brać?

Napisano

Na oko fajne kolka z dobra waga. Srebrnymi szprychami bym sie nie przejmowal - w tej chwili jest taki zalew czarnych, ze tylko patrzec, jak srebrne znow stana sie modne. Zreszta srebrne szprychy i czarna obrecz pod tarcze to imho calkiem ciekawe polaczenie. Watpliwosc jest jedna - jakie piasty?

Napisano

Piasty na maszynówkach 2-przód, 4-tył, o to mi chodziło, brejdak jeździ na kołach gipiemme mx-treme no i wiem jak się sprawują. Tylko mnie ten zaplot trochę niepokoi, zwłaszcza, że pod tarcze są kółka...

Napisano

Mają wysoki profil, powinny być w miarę sztywne, na niecieniowanych szp. mogą być mocno naciągnięte. Bardzo wiele systemowych kół (jeśli nie większość) jest na 24x2 lub 28x2. Pod tarcze. Jeśli piasty są solidne, to bym brał.

Napisano

Mój brat posiadał kółka Gipiemme Grecal -szosowe

na LB napisałem o nich opinię [

Odpuść sobie. Szczególnie jeśli zamierzasz ich używać w CX. Mój brat je miał 4-5 lat temu kupił je, wtedy, za prawie 8 stówek :( . Jeździł tylko szoską

Wiem bardzo fajnie wyglądają, niebanalnie to chyba najlepsze określenie.

szara lekko matowa obręcz jakby z kompozytu 10 przetłoczeń na których obsadzone są po dwie płaskie szprychy. Piasty Imo najlepszy element całych kół. Kółeczka toczą się genialnie

Są dość lekkie.

ALE - dzięki tym kołom nauczyłem sie dobrze centrować i zaplatać koła. Dlatego, że szprychy - poracha. Dla gościa 75 kg za delikatne :( co wyjazd było słychać strzał. Dobrze że obręcz sztywna i mimo utraty jednej czy dwóch szprych dawało sie dojechać do domu :)

dopiero po wymianie wszystkich szprych na DT niecieniowane było w miarę OK

IMO bardzo fajne kółka ale tylko do oglądania.

O ile te Grecal`e były przekombinowane to Kenya do MTB pod tarczę bym się nie obawiał :D, powinny być bardzo wporzo.

Piasty Gipiemme są naprawdę spoko. Z przodu 2 maszyny z tyłu 4 bębenek obraca się na 2 maszynkach są 4 pieski Piasta zaprojektowana i wykonana perfekcyjnie Obręcze również trzymają jakość. W Grecal`ach rawki były naprawdę pancerne mimo utraty szprychy czy dwóch bicie nie było jakieś kolosalne. Dawało się dojechać do domu

Kenya jest kołem zupełnie innym 28 równo rozłożonych szprych bez kombinacji. Jeśli rawki przedstawiają jakość porównywalną z Grecal`ami, a na to wygląda, to bym się nawet nie zastanawiał tylko te kółka brał. Niska waga jest dodatkowym atutem

BTW cena też jest spoko tu te kółka kosztyją spooooooooro :woot: więcej

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...