Artro Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 Siema, sluchajcie jak juz pisalem w temacie: klik! wraz ze zmiana linek przydalyby sie nowe kloce do v-brake'ow. Mysle nad Shimano XTR albo Avid Rim Wrangler... Ktore beda lepiej sprawowac sie suchych i trudnych/b.trudnych warunkach? Mam na mysli extremalne mokre błoto i przejazdy przez rzeczki, strumyki wiec extremalne scieranie. (Chociaz zazwyczaj wtedy odpinam hamulce bo mi szkoda :/) Poniewaz cena jest jest spora 35zl(koło) Wranglery i 24zł XTR, prosze o rade, czy warto wydac kupe kasy na te Wranglery czy mniej kupe kasy ? Wrangler: klik! XTR: klik! Dziekuje, Artro
Timon92 Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 Czerwone lub czarne Clark's, mam takie i jedyne zastrzeżenie to to że na długich zjazdach klocek się przypala i traci siłę hamowania (dotyczy czerwonych bo takie mam z przodu). Poza tym wszystko świetnie.
Martinii Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 Mozesz tez zainteresowac sie okladzinami Kool-Stop Dual Compound z Cult-Bikes Sam mam zamiar je kupic do swoich Avidow
borekd Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 moze ktos zaraz mnie zjedzie ale napisze moze zastosowanie nie to co Twoje, ale ja + moj treking na tegorocznej wyprawie to 147 kg, hamulce to avidy single 3, klocki ABS-3CC, i mimo kilku i kilkunastokilometrowych zjazdach w deszczu dzialaly calkiem sprawnie, choc pod koniec, zazwyczaj tez tracily sile (pewnie przez zagrzanie?)
kuczy Napisano 9 Grudnia 2008 Napisano 9 Grudnia 2008 Czerwone clark'sy. Po przesiadce ze standardowych avidowskich co jadły obręcze - szok! Hample nabrały mocy... Drugie, które dobrze wspominam to accenty dwu czy trzyczęściowe (bez żadnych czerwonych wstawek) - nigdy nie zdarzyło się aby wydawały z siebie nieprzyjemne odgłosy, nawet hamując na brudnej obręczy - ładnie ją czyściły.
jacekkoz Napisano 10 Grudnia 2008 Napisano 10 Grudnia 2008 ja szczerze moge polecic klocki accenta 4 function (http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1&k=11&p=%&id=1334) Jak dla mnie siła hamowania jest ZNACZNIE większa niż przy oryginalnych rim wranglerach . Hamulce to Avid 7 i spora waga bikera.
KhaH Napisano 11 Grudnia 2008 Napisano 11 Grudnia 2008 Ja ze swojej strony polece klocki Accent 3-Function Pro. Wg. mnie są lepsze od czerwonych Clarksów, które są same w sobie dobre, ale piszczały mi po zmoczeniu że hoho. Wadą Accentów jest to, że lubią szybko znikać
jacekkoz Napisano 18 Grudnia 2008 Napisano 18 Grudnia 2008 ja uważam, że accenty pomimo ich miękkości znikają bardzo wolno. Dzięki miękkości można uzyskać całkiem niezłą modulację
SLOSO Napisano 18 Grudnia 2008 Napisano 18 Grudnia 2008 Miałem oryginalne Avid Rim Wrangler - strasznie porysowały mi obręcze i zniknęły po jednym sezonie. Teraz mam z przodu XTR czarne, a z tyłu czarne Clark's-y. Xtr-y lepiej hamują jestem z nich zadowolony, natomiast Clark's-y hamują porównywalnie do Avidów, lecz nie niszczą obręczy. Następne klocki jakie kupie to pewnie czerwone Clark's-y. Trzeb częściej wymieniać, ale odpłacają się większą siłą hamowania i nie niszczą obręczy.
premier2 Napisano 18 Grudnia 2008 Napisano 18 Grudnia 2008 Miałem oryginalne Avid Rim Wrangler - strasznie porysowały mi obręcze i zniknęły po jednym sezonie. Teraz mam z przodu XTR czarne, a z tyłu czarne Clark's-y. Xtr-y lepiej hamują jestem z nich zadowolony, natomiast Clark's-y hamują porównywalnie do Avidów, lecz nie niszczą obręczy. Następne klocki jakie kupie to pewnie czerwone Clark's-y. Trzeb częściej wymieniać, ale odpłacają się większą siłą hamowania i nie niszczą obręczy. Radzę kupić te na wsuwki. Mam zwykłe czerwone i te z wymiennymi wkładkami. Te drugie zachowują się lepiej, poza tym łatwiej je ustawić na obręczy, zwłaszcza, jak ma niski profil. Dodatkowo zyskujesz, bo masz 2 komplety na różne warunki. Na pewno już nie kupię klocków bez wkładek. MSZ czerwone są za miękkie na lato, no i są głośniejsze. Ja zmieniam zimą na czerwone, a późną wiosną na czarne
Artro Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Napisano 19 Grudnia 2008 Przekonaliscie mnie do tych Clarksow "Biere" je
KhaH Napisano 20 Grudnia 2008 Napisano 20 Grudnia 2008 ja uważam, że accenty pomimo ich miękkości znikają bardzo wolno. Uważam, że znikły szybko bo przejeździły ze mną całą zime i były do wymiany W suchych warunkach i w normalnym, nie zimowym błotku dość wolno znikają co racja to racja
dlisek Napisano 23 Grudnia 2008 Napisano 23 Grudnia 2008 Ja mam na przodzie clarksy czerwone a na tyle czarne i nie mialem jeszcze nigdy lepszych klockow a wiele wyprobowalem. Nie halasuja nawet w deszczu i blocie, po pol roku nie wiedze sladu zuzycia a jezdze sporo, a obrecz jest w stanie idealnym Bierz bez zastanowienia
Artro Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Napisano 4 Stycznia 2009 Siema, sluchajcie a jakie to sa konkretnie te Clarksy? Mozecie podac dokladnie model albo najlepiej linka jakiegos ze sklepu? Bo u Arnika znalazlem dwa typy: Clark's Klocki CP511 (czerwone) tańsze i Clark's Klocki CP513 (czerwone/czarne) droższe A moze kupic tylko same okladziny bo w sumie mam klocki z wymiennymi okladzinami i troche mi ich szkoda prawde mowiac :/ Te Clark'sy pewnie dobra rzecz, ale kupno samych okladzin wyjdzie mnie taniej nie? Jesli zdecyduje sie na same okladziny bez klockow to raczej to bedzie accent 3-fuction. Moze mi ktos o tych okladzinach wiecej powiedziec? Nie zjadaja obreczy, dobrze sprawyje sie w deszczu? Nie skrzypia w deszczu?
SLOSO Napisano 4 Stycznia 2009 Napisano 4 Stycznia 2009 ...ja pisząc swojego poprzedniego posta miałem na myśli właśnie okładziny kupuj same okładziny
premier2 Napisano 4 Stycznia 2009 Napisano 4 Stycznia 2009 Artro - no jasne, że jak ci pasują to kupuj same okładziny. Po kiego ci cały komplet, jak hamujesz i tak okładzinami. Ale możesz też kupić 1 komplet i założyć sobie do roweru a drugie wsuwki założyć do tych klocków co masz. Będziesz miał tanim kosztem wymianę klocków i przy okazji porównanie . pozdrówka
Artro Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Napisano 4 Stycznia 2009 Nie glupi pomysl W sumie to myslalem tez nad XTR z tylu bo sa twardsze a Clarksy z przodu ew 3 functiony na przod a clarksy na tyl ze wzgledu na lepsza modulacje. Pomysle jeszcze Szkoda, ze nie ma samych okladzin do Clakrs'ow :/
premier2 Napisano 4 Stycznia 2009 Napisano 4 Stycznia 2009 No jak to nie ma? Coś przegapiłem i clark's się wycofał z produkcji wsuwek? . Są i nie ma żadnego problemu z ich zalezieniem. pozdr
Artro Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Napisano 4 Stycznia 2009 Moze jakis link please? Czy beda kompatybilne z klockami Avida? Obecne to Rim Wrangler 2
premier2 Napisano 4 Stycznia 2009 Napisano 4 Stycznia 2009 Moze jakis link please? Czy beda kompatybilne z klockami Avida? Obecne to Rim Wrangler 2 Artro - bez obrazy, ale chyba wiesz co to google . http://e-rower.pl/clarks-m-32.html ja używam tych 2 i 3. Co do kompatybilności to podejrzewam, że powinny pasować. Myślę, że będą dostępne w sklepie rowerowym na miejscu. Widzę, że jesteś z Kielc, to nie jest jakieś małe miasto, więc powinny być na stanie w jakimś sklepie - będziesz mógł przymierzyć. pozdr
kuczy Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Jesli zdecyduje sie na same okladziny bez klockow to raczej to bedzie accent 3-fuction. Moze mi ktos o tych okladzinach wiecej powiedziec? Nie zjadaja obreczy, dobrze sprawyje sie w deszczu? Nie skrzypia w deszczu? 3x tak Ogólnie to najcichsze klocki z jakimi miałem do czynienia, nic nie niszczą, działają i na dodatek wolno się zużywają Co prawda słabsze od nowych czerwonych clarksów, ale w błocie to jako jedyne naprawdę hamowały bez masakrycznego ciśnięcia klamki i trzeszczenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.