Skocz do zawartości

[amortyzator] epicon L.O.D. na sezon 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wydaje mi się, że ta waga nie uwzględnia właśnie rury sterowej.

Szacuje jego wagę na max 2kg., ale chciałbym znać chociaż przybliżoną wartość.

Całkiem prawdopodobne, że go kupię bo ceną jaka jest wydaje się atrakcycjna (330zł.- tylko muszę się dowiedzieć o szczegóły).

Napisano

A to będzie ze sklepu stacjonarnego, ale jeszcze nie znam szczegółów.

Jakby się udało to dam znać.

Tylko najbardziej interesuje mnie waga, a opinie o nim są dość pochlebne.

Napisano

Właśnie dzisiaj nie za bardzo miałem czas, żeby się dowiedzieć czegoś o tym amortyzatorze.

Jutro już będę wiedział.

Też mi się wydaje, że to będzie wersja z 2008r.

Napisano

Najtańsze epicony chodziły na allegro za jakieś 370-380 zł (nówki). Więc teoretycznie, taki "goły" model może być sprzedany po kosztach za 330 zł. Jednak sądząc po cenie nowego (2009), będzie między nimi spora różnica jakościowa.

Napisano

A wiecie, że ten epicon waży równiutko 1970g?? Jak dla mnie to nie jest to najlepszy wybór za 600-700zł. Wolałbym dołożyć 100zł do lżejszego recona.... hmm, dziwna zbieżność nazw.

Napisano

hmm.. wydaje mi sie, ze mylone sa tutaj dwie wersje epiconow ta z 2008 i 2009 bo wlasnie rocznik 2008 wazyl w granicach 2000g , a ten nowy ma wazyc 1700g ..

Napisano

niby w katalogach suntoura amorki z 20cm rura sterowa waza 1800g dla 2008 i 1700g dla 2009ale ile w tym prawdy nie wiadomo

na rowerowawaga jest rocznik 2007 z waga 1954g wiec chyba od tego czasu powinni cos zrobic z masa

Napisano

moj chyba jakis plastikowy jest albo waga nie taka bo pokazalo 1,6kg tylko ze na wadze takiej normalnej

dla pewnosci sprawdzilismy 2litry napoju i wazyly 2kg, wiec producent w miare chyba realna wage podaje

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja z kolei zamowilem model R.L.D. i waży 1,81 kg - wersja z piwotami ale ważone bezi manetki

Jeszcze nie było jazdy próbnej ale po weekendzie już coś napisze:)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam wszystkich.

Więc tak od miesiąca ujeżdzam epicona z manetką bez regulacji reabound i powiem tak że jestem zaskoczony jego pracą. Poczotkowo jak kupiłem go chodził do dupy, nabili mi go pod moja wagę i praktycznie nic nie wybierał. Po ustawieniu odpowiedniego cisnienia w oparciu o sag odkryłem jego prawdziwe oblicze. Amortyzator chodzi bardzo płynie, wybiera już te mniejsze nierównosci typu zagłebięnie po kałuży itp. W jednym rowerze posiadam rebe sl i powiem szczerze że za dużej różnicy między ich pracą nie widzę :/, a cenowo jest kolsalna. Teraz odnośnie wagi mój amortyzator bez manetki z przyciętą sterówką ważył przed montażem 1589g (sterówka 17cm). Fote mam zamieszcze później tylko jakość mizerna bo robione telefonem. Akurat przed zakupem miałem możliwość oglądniecia jego wnętrzności (( ktoś użytkuje od miesiąca i z ciekawośći serwis ;)) innej sztuki dla jasnośći). I tak gośćie z serwisu powiedzieli że zupełnie innaczej rozwiązane są tłumiki w porównaniu do modelu 2008 teraz są takie jak w axonach, ma przeprojektowane głowice, inne uszczelki. Ogólnie chętnie odpowiem na każde pytanko moge rozebrać i szczelic foty ale to w weekend. I tak apropo wczesniej w a6 miałem tore i jeśli ktoś chce porównywać prace epicona 2009 do tory 318 czyli obecnej race to jest to już nie na miejscu. Naprawde suntour odwalił kawał dobrej roboty. Jeśli ktoś myśli nad zmianą, zakupem nowego widła w cenie do 1k to dla mnie epicon 2009 jest bezkonkurencyjny, każdy może mieć inne zdanie ale co jak co mam porównanie do rzekomo lepszej półki widła i jego też rzekomego konkurenta tory.

Pozdrawiam Grzesiek

Napisano

Jak wygląda poziom sztywności tego amorka. Pytam ponieważ w tej chwili użytkuję Darta 2 i przy moich 90 kg mam wrażenie,że chwilami składa się jak scyzoryk. Dodatkowo, chwycił go mrozik (kilka miesięcy temu) i olej wyciekł jak ta lala także o tłumieniu mogę pomarzyć ale z zamiarem zmiany amorka noszę sie od jesieni tylko zawsze coś... ech

Fotki mile widziane.

Jak ktoś miałby tego epicona w scocie scali zamontowanego i mógł sie wypowiedzieć w temacie ewentualnych zmian geometrii będę wdzięczny.

Napisano
chętnie odpowiem na każde pytanko

To ja mam jedno, które tu już się przewijało.

Jak jest z możliwością ustawienia 80mm w tym amorze?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...