Skocz do zawartości

[amortyzator] epicon L.O.D. na sezon 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czy ktoś zna cenę tego amortyzatora na rok 2009 dokładnie chodzi mi o model L.O.D 100 mm, i może ktoś miał do czynienia z tym modelem na sezon 2009 to prosiłbym o kilka słów.

Napisano

Czy coś się w nim zmieniło czy znowu na zasadzie modeli 2008 "Panie no model 2008 bo nie leżał na półce, ma świeże uszczelki i wogole".

Jeżeli chodzi o Epicona 2007/08 to widelec który jest dość trwały ale nie oczekuj po nim fajerwerków. Jeżeli to pierwszy Twój widelec z kategopii do 500zł to myślę, że się nie zawiedziesz. Jeśli jednak jezdziłeś na czymś lepszym to odpuść Epicona i szukaj moze uzywki Black'a lub któregoś ze starszych Minute.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

No w sumie różnica była między 2007 a 2008...ale tylko w tym ze w modelach z 2008 anoda nie schodziła tak szybko :) .

A poza tym to wszystko w nich jest takie samo. Epicon spoko amorek. Po zakupieniu porównałem go między innymi z Torą i Dartem3. I osobiscie stwierdziłem że nie warto dorzucać 2 stówek do Tory. Owszem czuć pewną różnicę ale uważam że ta różnica nie jest warta 200 zł :D ..a co do darta to śmiech na sali...a ludzie często gadają bierz darta bo to rock shox :P

• Mod Team
Napisano

W modelu 2009- z tego co wyczytałem- to inne uszczelki przeciwkurzowe i golenie środkowe z aluminium anodowane na złoto ( model 2008 golenie środkowe z Cro-Mo anodowane na czarno ). Wątpię,czy w środku coś zmienili. A są juz gdzies do kupienia?

Napisano

nie mialem za duzej stycznosci organoleptycznej z nowymi (nowszymi) produktami suntoura ale te na 2009 rok na zdjeciach wyglądają na bardzo dopracowane od strony wizualnej. jesli dzialanie idzie w parze z wygladem to bedzie bardzo dobrze.

Napisano

będą na początku lutego do kupienia dzwoniłem wczoraj do jakiegoś przedstawiciela w poznaniu nie pamiętam jak się nazywa ten sklep, ale jest na oficjalnej stronie suntour'a, to mi pan powiedział że ten model ma kosztować 618 zł w detalu u nich. Ale znając życie na allegro będzie pewnie po 400-500. Zobaczymy w lutym. Co do samej budowy amorka to nic mi nie powiedział bo go "nie widział", dzięki za odpowiedzi Panowie więcej mi pomogliście niż pan przedstawiciel. Pozdro :)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Odkopuję temat. Ktoś już się spotkał z tym widelcem na żywo? Jakieś wieści, informacje? W sklepach nadal go nie ma, mimo że luty się skończył.

Jeden sklep zaproponował mi sciągnięcie na zamówienie. Cena coś ponad 600zł (za RLD) + przesyłka. Trochę za wysoka cena, jeśli rocznik 08 był sprzedawany w okolicach 400 (wiem, że złotówka słaba, ale mimo wszystko drogo), inny sklep odpisał, że w ogóle ich nie planują wprowadzać do sprzedaży, ponieważ poprzednie roczniki były bardzo awaryjne.

Ma ktoś jakiś stały kontakt ze sklepami ? Kiedy w końcu będzie ten amor i w jakich cenach ?

Napisano

tez czekam na ten model,2008 rld stoi na allegro kolo 530 wiec mozna doplacic troche do rocznika 2009. Xcr na 2009 juz jest na allegro wiec moze niebawem i epicon sie pojawi, na ebayu jest ale cena ponad 700 plus 100 za przesylke

Napisano

Cena kosmiczna :) Czyli jeśli ceny spadną i minie szał nowości, to rzeczywiście będzie w okolicach 600 pln. No cóż, za taką kasę, to powinien mocno deklasować model z poprzedniego rocznika. Jeśli pracuje tak jak wygląda to będzie świetna pozycja. Tak ma marginesie, ładną ma wagę.

Dziwne, że XCRy 2009 nie poszły z ceną tak ostro w górę.

Napisano

A myslalem o zakupie pod koniec tego sezonu epicon'a ale ta cena troche powala.. oby spadla do poziomu epicona 2008 , bo wyglada pieknie i ta waga :)

Napisano

Wygląda na to,że ludzie będą mieli ciekawe dylematy na forum co do wyboru amora za 600-800 zł ;) Z jednej strony nowe ciekawie zapowiadające się Rst i Suntoury, a z drugiej strony wypróbowane od lat marki...

Jak cena Epicona spadnie gdzieś tak do 600 zł to chyba nie miałby równych w tym przedziale... nie wątpię że skoro podwyższyli cenę to i jakość pracy powinna być wyższa, a już wersja 2008 jest podobno tylko ciut gorsza od Tory. No i waga...jeśli wartości podawane na allegro są faktem to osiągnięto naprawdę super wynik, ciekawe czy przy tej wadze jest tak samo sztywny jak Tora, ale to już wyjdzie w testach :)

Mi osobiście nie podobają się naklejki.

Napisano

Jak cenki spadną poniżej 600zł to by było interesująco. Choć i tak bym nie wziął EPICONa, z tego względu, że to 100mm a do tego wersja 2009 jest pewnie tak samo wysoka jak ten 08, więc do XC nie za bardzo. Jakby był EPICON w wersji 80mm to bym się na niego zdecydował na pewno ;)

Napisano
co za problem zmienic jego skok na 80 na stronie suntoura jest to dokladnie pokazane w tutorialu video

mógłbyś zarzucić bezpośrednim linkiem?

Jeśli można zmienić na 80mm to czemu o tym nikt nie pisze- tylko piszą o zmianie na 120 i 140mm?

Napisano

Teraz już widzę i po pierwszym pdfie i nawet po 2-gim- choć czemu nie piszą o tym na stronie, że ma możliwość na 80mm...

RL/RLD/LOD mają zmianę skoku na 80/100/120 a XC ma 100/140, ale za to ma dwie komory.

Napisano

Suntour chyba sam nie wie jaki on może mieć skok :D

Dla mnie i tak najważniejsze, że ma 80mm- czasami może sobie przestawię na 100mm albo 120mm aby pojeździć w terenie, ale 140mm to wg mnie zabójstwo dla takiej klasy amora, ale jakby była możliwość to można przestawić sobie skok na 140mm, pojechać do parku i się polansować :)

Napisano

Tak, wygląda na to że można regulować skok, ale trzeba rozbierać amortyzator. Sam kupiłem Raidona L.O.D 2008, będę miał zamontowanego w piątek, na stronie Suntoura też jest napisane że można regulować skok od 80 do 120mm, pewnie ten sam system co w Epiconie. Ale możliwe że w tym na 2009, zamontowali regulację skoku na goleni, zobaczymy jak pojawi się ich więcej na Allegro.

Napisano
ja zamowilem wlasnie w niedziele:)

Ja czekam aż spadnie cena na allegro, albo jak funt spadnie do okolic 4zł(marzenie bardziej :D )

LOD czy RL? Jak go dostaniesz, to wrzuć na wagę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...