wab Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Czy jest możliwe bezproblemowe działanie tarcz shimano z hamulcem tarczowym avid jucy ? Chciałbym użyć piast shimano (+tarcze) i hamulca avida tylko nie jestem pewien czy się nie "pogryzą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Będzie działać bezproblemowo. Jedyny problem jaki widzę to różnica w tarczach ~180mm, bo Shimano ma 180mm a Avid 185mm. Ale jak użyjesz adaptera Shimano pod 180mm do tych Juicy to problem znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wab Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Chcę użyć tarcz 160mm więc problemu nie będzie bo shimano i avid mają takie w ofercie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maratonczyk Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Jeżeli zastosujesz tarczę Shimano SM-RT97(XTR) lub SM-RT79(XT) to będziesz musiał obciąć uchwyt klocka AVID od strony tarczy ponieważ pająk tarczy obciera o niego. Można to zrobić ucinaczkami, spiłować pilnikiem lub zeszlifować na szlifierce. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Może zamiast ucinać, odgiąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wab Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 maratonczyk, masz na myśli ten uchwyt który zaznaczyłem na czerwono ? mocno go trzeba spiłować? nie traci na tym spiłowaniu swojej funkcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Maratończyk, Wab wcale nie będzie musiał nic ciąć ! Kiedyś pisałem na temat kompatybilności adapterów różnych producentów do różnych zacisków. Szukaj na forum Avid od bodajże 5 stosuje adaptery odchudzone(jak odlewane) lub standard jak shimano z wyfrezowanym elementem pod "dzyndzel" klocka. Sposobem może być szlifierka i zrobienie gniazda w adapterze pod ów "dzyndzel" - mam tak u siebie. Adapter wcale nie straci na funkcjonalnosci ani wytrzymałości bo ma tylko trzymać w osi i odpowiednio oddalać zacisk od widelca. Ale to inna para kaloszy nie mająca nic wspólnego z samym pytaniem. Jeżeli nie zmieniasz adaptera lub nie stosujesz wogóle to nie ma tematu szlifowania, piłowania czy cięcia. Tarcze będą działały bez problemu ! Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roni77 Napisano 21 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Nie wiem jaki związek w tym przypadku ma mieć adapter z klockiem i z tymi typami tarcz? Jedyna możliwość korzystania z tych wymienionych tarcz przy klockach Avida, to właśnie obcięcie tego zaznaczonego na rysunku dzyngielka. Sam tak musiałem zrobić. Gdybym wcześniej trafił na ten temat, to kupiłbym tarcze XT z niżej zamontowanym 'pająkiem' rotora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie wiem jaki związek w tym przypadku ma mieć adapter z klockiem i z tymi typami tarcz?Jedyna możliwość korzystania z tych wymienionych tarcz przy klockach Avida, to właśnie obcięcie tego zaznaczonego na rysunku dzyngielka. Sam tak musiałem zrobić. Gdybym wcześniej trafił na ten temat, to kupiłbym tarcze XT z niżej zamontowanym 'pająkiem' rotora. To ja nie rozumiem, jaki związek jest pomiędzy tarczą i uchwytem klocka? Nie widzę tu żadnych możliwości do powstania problemów. Możesz rzucić jakieś fotki, które wyjaśnią o czym dokładnie mówisz? Co innego klocki i adapter. Mam na przedzie Juicy 5 i adapter 180 od Shimano i faktycznie adapter trzeba było trochę podpiłować (użyłem pilnika). Po kilku minutach pracy problem zniknął, a adapter nic nie stracił ze swojej funkcjonalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 do juicy 3 pasują od SH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 To ja nie rozumiem, jaki związek jest pomiędzy tarczą i uchwytem klocka? Nie widzę tu żadnych możliwości do powstania problemów. Możesz rzucić jakieś fotki, które wyjaśnią o czym dokładnie mówisz? Pozwól, że zastąpię kolegę Tarcza XTR 160mm, czy teraz XT mają dość gruby i wysoki pająk na którym trzyma się tarcza. Uchwyt klocka koliduje i należy go obciąć aby umożliwić jazdę. Foto wszystko powinno wyjaśnić: (XTR 160mm, J3) Ja nie rozumiem co ma adapter do tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 24 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 No tak, fotka wyjaśnia wszystko. Do tej pory w ogóle nie patrzyłem na tarcze Shimano inne niż na 6 śrub, stąd moje zdziwienie. Ta tarcza to centerlock? Ja nie rozumiem co ma adapter do tego... Adapter nie ma nic do problemów pomiędzy tarczą a klockiem, ale adaptery Shimano (przynajmniej ich część) nie jest całkowicie kompatybilna z zaciskami Avida. Ten sam "dzyndzel" od Klocka, który sprawia problemy przy ww tarczach, może robić problemy przy adapterach. Adaptery Avida, mają takie specjalne wcięcie, a Shimanowskie nie. Jak już napisałem, można ten problem rozwiązać w kilka minut pilnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Ta tarcza niweluje ten problem czy raczej niespecjalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roni77 Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Ta tarcza niweluje ten problem czy raczej niespecjalnie? Raczej niespecjalnie. Ramiona tarczy są chyba na tej samej wysokości, więc klocek i tak trzeba piłować. Ta tarcza jest na 6 śrub. A tobie jest potrzebna centerlock czy na 6 śrub? Bo jak na 6 to na cholere Ci taka tarcza. Szukaj czegoś bez takich ramion. A jak na centerlock szukasz to problem rozwiązuje ta tarcza: klik Ma zdecydowanie niżej ramiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Tyle, że pająk to podobnież większa sztywność tarczy, więc może o to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 27 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ogólnie to nie szukam tarcz na CL, zdjęcie zapodałem jako ciekawostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 5 Marca 2009 Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Chyba jednak nieco skrócili pająk. Na tym zdjęciu widać jakby nity były bliżej krawędzi. Ale mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.