kuczy Napisano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 W sumie nigdzie nie można znaleźć ich opisu, bo są mało popularne a może kogoś będą interesować jako alternatywa 540stek. Kupiłem je, bo widziałem porównanie jak kręcą się u kumpli właśnie riczeje i sh*tmano 520, a że myślałem o 540-stkach, które są niemal identyczne co 520, wybór zapadł... -Po ok. 100km zaczęły piszczeć... Najprawdopodobniej pedał o podeszwę. Wpieniało mnie straszliwie, ale samo po 100-200 km przeszło... -Po ok. 1000km trochę straciły ze swojej czerni i... pojawiło się skrzypienie. Tu już metal o metal - czyli blok o pedał. Dopiero dokładne czyszczenie coś dawało (ale do pierwszego kurzu ), później zacząłem czymś smarować delikatnie - już było lepiej ale co kilka jazd trzeba było ponawiać. -W tej chwili mają ok. 4000km przebiegu. Nie pamiętam kiedy zaprzestały zgrzyto-piszczenia Czasem się odezwą, no ale to wina brudu i nie uciążliwe. Kręcą się nadal jak marzenie!!! Uderzam palcem a one kręcą się i kręcą. W tej chwili rozebrałem rower, więc i za nie się wezmę, niestety nie mam jeszcze kluczy nasadowych więc nie mogłem ich rozkręcić dokładnie. Ale po odkręceniu dekielków i wysunięciu gumowych uszczelek od strony korby trochę widać: W jednym pedale kiedyś mi się ta uszczelka zsunęła i na niej brud osiadł, trochę też słychać w łożysku (dlatego zechciałem je rozebrać). Drugi pedał stan igła. Smaru nie widać, ale działają jak trzeba Myślałem przez chwilę coby drugiego nie rozkręcać, ale trochę smaru chyba by się im przydało. -Co do zapychania: podobnie jak w innych spd - przy mniejszym błocie luz. No a jak jest już masakryczne lub bardzo lepkie to trzeba z buta strzelić w pedał, przy czym to blok w bucie zaklejony - pedały jeszcze nigdy mi się nie zapchały żebym miał problemy z wypięciem. -Łożyskowanie: wg. producenta jedno łożysko kulkowe a drugie ślizgowe(?) - jakoś tak pisało. Po otwarciu... Są dwa kulkowe... -Napięcie sprężyn: Baardzo duży zakres regulacji. Osobiście nie lubię być mocno przypięty, jedynie ma się but niekontrolowanie nie wypinać. W tej chwili ustawione mniej więcej w połowie -Wygląd: rzecz subiektywna, ale jak dla mnie ładniejsze od shimanosów, wydają się mniej klockowate (czarny wyszczupla? ) -Waga real: Wydaje mi się, że ważyły 340g. Pewny nie jestem, a nie mam excela zainstalowanego, więc nie mam jak sprawdzić. -Ocena końcowa: Jakbym drugi raz stanął przed tym wyborem, kupiłbym je ponownie (no chyba, że miałbym więcej kasy to wtedy bym się zastanawiał). Kosztowały bodajże 109zł - upust w centrum rowerowym. W necie widziałem po 99zł najtaniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechu92 Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Dzięki za info. Też się zastanawiałem nad shimano (tyle, że XT) wszak teraz jestem całkiem zdecydowany. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi