Skocz do zawartości

[damper] Suntour Epicon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich ;)

Mam pytanko odnośnie dampera Suntour Epicon.

Gdzie można znaleźć jakiekolwiek o nim info ? Patrząc na niego dowiaduję się, ze jest wyposażony w spręzynę powietrzną oraz blokadę skoku. Dodatkowo wiem, że można wbić maksymalnie 200psi.

Niemniej jednak dla mnie to za mało. Chciałbym sie dowiedzieć ile powinienem go napompować pod swoją wagę (~80kg).

I ... ile on w ogóle kosztuje ? ;)

Już uprzedzam pytania typu: "A skąd Ty go wytrzasnąłeś" i powiem, że był on seryjnie zamontowany w rowerze Radon QLT T.O. Spezial Edition

radonqlttose.jpg

z góry dziękuję za wszelkie info ;)

Napisano

w porownaniu do innych to maksymalne cisnienie jest rzeczywiscie niskie - inne tolerują do 250 psi.

tlumik wyglada na kopię fusiona O2.

ile masz napompowac pod swoją wage? tyle zebys mial odpowiedni sag. w zaleznosci od preferencji wynosi on 10 do 25 procent calkowitego ugięcia tloczka: tlumik ten ma tlok o skoku 37 mm (nie wiem - gdybam - ale tyle zazwyczaj mają tlumiki o dlugosci 165 mm oczko-oczko dampera) ugiecie wstepne powinno wiec wyniesc od ok 4 do ok 9 mm. cisnienie ustawione w tlumiku powinno umozliwic ustawienie ci takiego sagu.

wydaje mi sie ze twoja waga powinna byc bez problemu tolerowana przez taki tlumik - mowisz ze jest za miękko - mam wrazenie ze to "skaza" po sztywniaku na ktorym jezdziles (najprawdopodobniej) przed tym radonem.

cena nowego u dystrybutora? nie wiem, strzelam ze ok 600-800 zl. cena realna przy sprzedazy netowej - maks polowa tego, uzywka ze 200 jesli jest nowa wyjęta z roweru i 100-200 jeśli jest uzywany.

Napisano

Ja tez zastanawialem sie jak napompowac moj damper (Swinger X3) i po podpowiedziach Tobo wbilem okolo 150 psi. Na moja wage (80kg) wyszlo idealnie 25% sagu.

Napisano

hm jak dla mnie to niedobrze ze pojawily sie takie tlumiki bo jak widac wiele firm zaczyna oszczedzac na gratach ;)

kiedys w takim fullu radon musialby zamontowac np manitou radium, co (moze jestem uprzedzony??) bylo sensownym rozwiązaniem. teraz miejsce np radiuma zajmie suntour, tak jak np w krossach znalazl miejsce kind sh*t ;). co prawda tlumik w tym radonie ma szanse dluzej pozyc niz kind szit w krosie signie ale i tak.....

Napisano

Wiadomo, że Suntour nie robi wysokiej klasy produktów. Natomiast uważam, że w "swojej klasie" bije na łeb konkurencję. Widziałem jak pracuje taki dart lub gila i zdecydowanie wybrałbym xcr. Jeśli tłumiki również będą na tyle sensowne co amortyzatory to jak dla mnie mogą okazać się naprawdę niegłupie:)

Napisano

Przypominam jeszcze Tobo,ze sam kiedys testowales tlumik DNMa i stwierdziles,ze nie rozni sie on znacznie od innych wyzej ocenianych produktow...Co do Suntoura,to kiedys ludki z BB stwierdzili,ze jest malo czuly na male nierownosci i dosc dobrze radzi sobie z duzymi.Co do kopii X-Fusiona,to nie wnikajac w ich budowe, te drugie mozna ladowac do max 300psi,co jest duza roznica.

Napisano

owszem mialem/mam dnm'y jednak wtedy gdy kupowalem pierwszego dnm juz byl w branzy :).

nie twierdze ze jest zly - natomiast wyraznie widac ze radon szuka oszczednosci.

Napisano

hehe radon szuka oszczędności :) To mnie akurat rozbawiliście :icon_mrgreen:

Porównując cenę Radona do Full'i do XC innych firm dostajemy amortyzatory:

Ghost ASX4900 (Droższy o 700zł od mojego Radona) :

Amortyzacja:

Widelec: RST Titan Air LO, 120mm

Tłumik: X-Fusion 02 RPV GCS, 120mm

Giant Yukon FX 2 (Droższy od mojego Radona o 200zł)

Widelec: RockShox Dart 2, skok 100mm, TurnKey lock out

Tłumik: Giant, powietrzny

Kellys WANDAL (droższy od Radona o 700zł)

Widelec: SR SUNTOUR Raidon RL Air, 100mm, air / Remote Lockout

Tłumik: MANITOU Radium R, air / Platform Plus

Więcej przykładów myślę, że nie muszę podawać :P Dodam tylko, że w powyższych rowerach XT nie ma dosłownie NIC a ja mam praktycznie cały rower na XT.

Ten damper w sumie pierwsze co, to właśnie myślałem nawet w sklepie wymienić na coś lepszego np Manitou Radium RL, albo coś z DT, ale niestety Manitou nie mieli a za dopłatę do DT za dużo sobie wołali.

Dlatego postanowiłem go przetestować i w razie niezadowolenia po paru kilometrach z jazdy sprzedać i kupić coś z wyższej pułki :icon_mrgreen:

Tylko na razie nie wiem ile wbić ciśnienia ;) Na razie mam w sumie go dosyć mało :) Możliwe że odebraliście źle mój pierwszy post. Damper można pakować do 200psi ale ja tyle nie mam. Ja mam z tego co pamietam 75psi nabite. A to, że napisałem "dla mnie to jednak za mało" oznaczało cały sens poprzedniego zdania, czyli że dla mnie za mało informacji dotyczących tego modelu dampera a nie że za mało powietrza :P

Niestety dokładnie ile mam PSI nabitych nie mogę napisac, ponieważ kolega miał mi dzisiaj zwrócić pompkę, ale sobie jej zapomniał :P Jutro powinienem ją już mieć z powrotem :D

Ktoś ma namiary na jakiekolwiek info gdzie mogę cokolwiek więcej o nim poczytać ?

shotgun mógłbyś proszę podpowiedzieć mi w którym numerze bB mam szukać opini o tym suntourze ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i już z góry dziękuję za podpowiedzi :P

PS: Tak, wcześniej był hardtail Author Sector a potem chwilowa przygoda z tym co mam jeszcze w opisie hehe

Napisano

wczesniej (nie jestem pewien wiec prosze nie bic :) ) w najnizszym modelu fulla radon byl chyba tlumik ktoregos z markowych producentow tlumikow - znaczy sie takiego ktory ma dluzsze doswiadczenie na tym polu w porownaniu do suntoura.

Napisano

Tyle że suntour w ostatnim czasie zaczął robić naprawdę dobre części. Myślę, że nie ma co się uprzedzać do takiego dampera tylko dlatego ze to suntour. Baa, można nawet bardzo miło się zaskoczyć kulturą pracy produktów suntoura.

Napisano

na razie zrobiłem na nim ze 20km z czego z 5 w terenie więc sie za wiele nie wypowiem, ale pierwsze wrażenie pozytywne :)

Jak na razie mam małe doświadczenie z rowerami typu full. Jeździłem na Stumpjumperze (nie pamietam jaka to wersja stumpjumpera ale kompletny xtr i dwa foxy z lockoutami z 2004r), Giant NRS z tyłu z SID-em i Kona Kikapu która nie pamiętam co tam ma z tyłu. I jak dla mnie to najlepiej pracował ... sid. Ale to jeździłem jakiś czas temu i muszę porównać to do obecnie posiadanego suntora.

Niby jutro z rana mam jechać z kumplem na trase. Zobaczymy czy pogoda dopisze (czy będzie sucho :) )

• 5 miesięcy temu...
Napisano
hehe radon szuka oszczędności :D To mnie akurat rozbawiliście :D

Tylko na razie nie wiem ile wbić ciśnienia :) Na razie mam w sumie go dosyć mało :) Możliwe że odebraliście źle mój pierwszy post. Damper można pakować do 200psi ale ja tyle nie mam. Ja mam z tego co pamietam 75psi nabite. A to, że napisałem "dla mnie to jednak za mało" oznaczało cały sens poprzedniego zdania, czyli że dla mnie za mało informacji dotyczących tego modelu dampera a nie że za mało powietrza :D

Witam! Widzę, że wagę mamy podobną, więc może udało ci się już znaleźć optymalne ustawienie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...