Skocz do zawartości

[6097g] Scott Scale LTD Dream by MtK

MtK

Rekomendowane odpowiedzi

Brake (Front): (Hamulec przedni) Avid Juicy Ultimate 160mm 373g

Brake (Rear): (Hamulec tylny) Avid Juicy Ultimate 160mm 389g

Cables: (Pancerze + linki) NOKON 58g

Cassette: (Kaseta) SRAM Red 155g

Chain: (Lancuch) XTR- 261g

Crankset: (Korby) THM Calvicula 440g

Derlr (Front): (Przerzutka przednia)Campagnollo Record 68g

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna)(alu bolts) Lightweight 120g

Fork: (Widelec) Manitou R7 1250g

Frame: (Rama) Scott Scale LTD + sztyca IMP 1040g

Grip: owijka ok 30g

Handlebar: (Kierownica) Easton EC 90 Monkeylight 99g

Headset: (Stery) WCS ‘07 - 90g

Seat: (Siodlo) Selle Italia CX 0 81g

Shifters: (Manetki) Pytanie co do Lightweighta? XTR? 240g

Stem: (Mostek) Coś koło 100g

Tire (Front): (Opona przednia) Maxxis 288g

Tire (Rear): (Opona tylna) Maxxis 288g

Koła: Piasty DT 190, DT aerolite XRC 330

Weight front 568 g

Weight rear 668g

Total 5930g Bez pedałów

Do tego BC 4Ti 167g

czyli 6097g

Taki mój projekt pokazujący ile może ważyć rower przy nieograniczonym budżecie i i chęciach.

Czekam na wasze propozycje modyfikacji, może kiedyś ktoś tą psychozę urealnie :)

Ps. przy tej konfiguracji rower byłby wagowo nielegalny w szosie a ma tarcze i widelec.

Panowie czekam na konkretnie propozycje niech to będzie wspólny projekt, i kto wie może 5,5kg pęknie ;)

Ciekawostką jest to że rama, koła i amor są na tyle solidne że przy lekkim bikerze, rower spokojnie poradziłby sobie w trudnym terenie. Rama może nie jest najsztywniejsza ale w miarę wytrzymała.

BTW zapowiada się zaszczytne pierwsze miejsce w rankingu rowerów nieistniejących ;)

Rower ze sztywnym widelcem Ritcheya ważyłby 5357g ale zostańmy przy założeniu że musi mieć amor.

Jak wrzucasz kasete szosową to to już nie jest mtb ;) podjedź sobie jakiś ostrzejszy podjazd na takim secie, powodzenia. W taki sposób to może dajmy widelec sztywny karbonowy 700g zleci hample na vki obręcze na szosowe tylko 26" itd itd. Trochę sie ta kaseta rozmija z przeznaczeniem roweru ;)

A i nie przyjmij tego posta jako atakujący, to tylko mój komentarz do tej cześci, można ją zamienić np na kasete KCNC nie wiem czy najlżejsza kaseta mtb ale ciężka nie jest ;)

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...roducts_id=2088

wiadomo że różnica to tylko jakies 30g ale jak liczymy wirtualny projekt to zróbmy to dokładnie :)

Gdzieś czytałem że w SRAMIe mają pomysł na kasete mtb w technologi z red, ciekawe co z tego wyjdzie

A sam projekt jako próba złożenia najlżejszego mtb bardzo mi się podoba zawsze chciałem sprawdzić ile można wycisnąć bez piłowania części. ;)

Manetka z RSa została zastosowana w projekcie Leichtkraft Team Carbon by Krzysiekmz http://www.forumrowerowe.org/7556g-Leichtk...bon-t40684.html ;)

Pozdrower

hamulce lzejsze jakieś... albo v-ki ;)

Pancerze na Aligatory... albo hardcorowe rurki plastikowe...

lzejszy łancuch....

widelec mozna zmienic na jakiegos sida rocznik 98 + tuning:)

rama na no sainta w najmniejszym rozmiarze...

gripy z accetnta 16gram ;)

stery !!

i siodlo oczywiscie;p

hample na marty sl z tarczami hbc tsunami ( do urwania ponad 200g ! , manetki na gripy sachs quartz - zysk 120g, siodelko na becker carbon/ m2racer - zysk prawie 40g, lancuch na kmc x10sl - zysk 40g, kola: ztr race, dt revo, piasta przod soul kozak, tyl tune kong - zysk 70g, wiecej pomyslow juz nie mam ;) ) ale do zyskania jest 470g !!!!!

natomiast korba wazy nawet z lekkimi blatami okolo 500g, i zapomniales o masie detek czy tez plynu + 120g!

Było pytanie - co do Lightweighta ? No cóz - te manetki jeszcze mają potencjał do tuningu , sruby Ti mozna zmieniz na alu . Jak się sprawdzi ta pianka na gripach? Może byc nieciekawie w błocie , ale masa jest zachęcająca http://cgi.ebay.com/Light-Weight-Grip-Shif...A1%7C240%3A1318 Amorek http://www.spinner-usa.com/e/aeris-pro01.htm

A gdzie sztyca? Może jakiś Mack , albo Luxtech.podaj tez jaki masz budżet - 40 , 50 czy 60.000 - będzie łatwiej . ;) A tutaj twoja krajowa konkurencja - ale na V-kach http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=7278

Zagraniczna http://www.leichtbau-konfigurator.de/fotos...?g2_itemId=1662

Pedały można lżejsze M2Racer.

Łańcuch KMC Gold.

Mostek Extralite 90g.

Chwyty Bontrager 12g.

Kierownica Schmolke.

Zamiast dętek mleczko.

Przerzutka przednia będzie ważyła parę gram więcej z krzywką jeżeli górny ciąg.

Rama lepiej bez zintegrowanej sztycy, można dać Schmolke, Lite Carbon, będzie lżej.

Kaseta Soul Kozak 125g 11-32.

Aż musiałam się dopisać widząc takie herezje ;-)Nigdy przenigdy, w życiu taki (w proponowanej konfiguracji) rower nie osiągnie masy rzędu 6-6,1. Rowerek z praktycznie każdą częścią ZNACZNIE lżejszą lub podobną(z jedynym wyjątkiem RD+ 61 , kaseta +4g i brak claviculi(brzydka) + 59g jest ciągle grubo powyżej 6,5kg

Nawet po najbliższej zmianie na R1 nie ma mowy o <6,5 bez upośledzenia ergonomii.

Zrób porządną rozpiskę, uwzględniającą wagę płynu/dętek, wentyli, obejm, zębatek korby, śrub do niej,zacisków kół itd.

Nie ma też ramy scale 1040 nawet S-ki, szczególnie z ciężką IMP. Może zupełnym zastąpieniu mocowania czymś "customowym" i zdarciu lakieru dałoby się coś wyselekcjonować do 1100g :-)

• Mod Team
A które siodło jest lżejsze od M2Racer ?

Z normalnie produkowanych - Żadne :D M2Racer w tym projekcie nie może jednak być użyte ponieważ jest to siodełko wyłącznie na szose. Chociaż Heinz Witmann w swoim scocie takie ma i jego rower jest w klasyfikacji MTB :]

Oj Panowie zacofani w tym temacie jesteście :P Maszyna Heinza W waży obecnie 5090g

http://www.light-bikes.com/bikegallery/Bik...ting.asp?id=451

I nie nadaje siędo jazdy bo Pan H przegiął chyba pałę z tym sidem 700g i szosowym siodłem no ale mniejsza o to :D

A teraz moja wersja tego roweru...

Brake (Front): (Hamulec przedni) Formula R1 + Poschbike Alu Rotor + 3alu/3ti 240g ( ewentualnie karbonowe tarcze)

Brake (Rear): (Hamulec tylny) Formula R1 + Poschbike Alu Rotor +3alu/3ti 245g

Cables: (Pancerze + linki) Powercordz+Tune 30g

Cassette: (Kaseta) : Carbon 11-27 62g

Chain: (Lancuch) KMC 10sl 212g

Chainrings : MGM carbon 44x94, 29x94, 20x58 47g

Chainring bolts : Extralite aluminium 12g

Crankset: (Korby) : Mythic 282g+ Royce UK Carbon Axle (BB) 87g

Derlr (Front): BTP Campagnollo Record 66g

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) BTP Carbon 99g

Fork: (Widelec) : German:A 0.9 960g

Frame: (Rama) Scott Scale LTD 980g

Grips: Nitrile (NPVC) 15g

Handlebar Combo+stem: (Kierownica+mostek) 110g

Headset: (Stery) M2Racer+schmolke cap 36g

Pedals: M2 racer ORB 2 90g

Quick Releases: Tune Skyline MTB 17g

Seat: (Siodlo/sztyca) +Seatpost : AX Combo 110g

SeatPost clamp : BTP 3g

Shifters: (Manetki) : Sun tuned 83g

Tire (Front): (Opona przednia) Maxxis 285g

Tire (Rear): (Opona tylna) Maxxis 285g

Tubes : Notubes kit 30ml 78g

Wheelset: ZTR Race 7000+Prince/Princess+Marwi Ti. 1030g

no i wyszło mi.... 5500g na tarczach, a można jeszcze lżej :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...