Skocz do zawartości

[składanie amora] ktoś to robił?

Elo78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , zakładam temat , który świeżbił mnie od dawna:D. Czy ktoś z was składał amortyzator lub miał z takim styczność , chodz mi o amortyzator składany z różnych części. Jak to działa w praktyce , czy trudno spasować części i ogólnie jak to wygląda? Może znacie jakieś przepisy na udane projekty?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Imho fylyp takie cuś może być niezbyt trwałe ;-) Mimo wszystko różnica w średnicy goleni o 0,2 może już być znaczna.

Napisano

w jaeździe nie testowałem, na sucho nie było czuć luzów żadnych. ale też uważam że to nie to samo co oryginalnie.

i 0,16 mm różnicy ;p

• 3 tygodnie później...
Napisano

Był już temat o tym.

1 półka z widelca 2 półkowego jest słabsza niż z jedno półkowego. gdyby ten widelec służył do spokojnej jazdy po szosie to może i by wytrzymał

Napisano

dolna połka z dwupółkowca jest zazwyczaj węższa niż korona jednopółkowca - przede wszystkim szerokość gniazd mocujących rury.

Napisano

Mnie zainspirowało to zdjęcie (RS judy przerobiony na powietrze z wymienną koroną) , nie wiem czy to istotne ale gdzieś widziałem połaczenie dolnych goleni mazoochi z górnymi od foxa.

No dobra to ja może sie zdradze , ponieważ chciałbym mieć lekki amorek w ramach odchudzania roweru małym kosztem i plan mój jest taki aby dorwać bebechy z sida i włozyć je do innego modelu rock shox prawdopodobnie będzie to rs judy i chciałbym własnie ta korone ze sterówką aluminiowa i możliwoscia odkrecania goleni. Wiecie może gdzie dostane taka korone lub z jakiego amorka zaporzyczyć takową? Może coś ze starszego Mazoochi?

Napisano

Jeżeli chcesz lagi dolne od RS'a to nie wiem czy lagi górne od Marzoka ci będą pasowały ze względu na rozstaw.

Tobo może i masz rację, ale ja nie jestem do tego zbyt przekonany. Po prostu musiał by się o tym przekonać praktycznie a nie teoretycznie.

Napisano

Podepnę się pod temat.

Kupiłem rower Merida Sub 20-V.

Przy montażu koła przedniego odwróciłem rower do góry nogami i zauważyłem, że z amortyzatora przedniego, w jednej z rur wystaje gwint śruby a w drugiej rurze (ramieniu amora) jest tylko pusta dziurka bez tego gwintu.

Do czego to jest?

Na pewno nie do montażu koła, ale przykuło to moją uwagę, że jedna jest a drugiej nie ma :)

Nie wiem czemu ...

Pozdrawiam

Napisano

i na czym by trzymal jedno ramie hamulca? na powietrzu? :icon_mrgreen: mu raczej chodzi o te sruby od dolu goleni. one trzymaja gorne golenie... generalnie powinny byc dwie :D

Napisano

Zdjęcia :)

Tak wyglądają górne pokrętła od amora (do czego one służą tak BTW?):

ou6q88.jpg

rc7acl.jpg

A tak ta śrubka i dziura od śrubki:

2cnyy43.jpg

1z3uib9.jpg

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...