Skocz do zawartości

[11629g] Giant Anthem 3 by MtK

MtK

Rekomendowane odpowiedzi

Bottle Cage: (Koszyk na bidon) - KBIX Pro Race - 27g

Brakes: Avid Juicy Three 160/160 - 810g

Cables: (Pancerze i Linki) - Jagvire 120g

Cassette: (Kaseta) - Shimano Deore XT CS-M760 11-32 - 261g

Chain: (Lancuch) - Dura Ace CN 7701 - 267g.

Computer: (Licznik) Sigma BC 1606l - 59g

Crankset: (Korby) - Shimano Deore XT FC-M770 - 851g

Derlr. (Front): (Przerzutka przednia) - Shimano FD-M770 146g.

Derlr. (Rear): (Przerzutka tylna) - Shimano XTR RD-M971 GS 189g

Fork: (Widelec) - Rock Shox Reba SL - 1623g.(prosto z pudełka 1654g)

Frame: (Rama) - Giant Anthem 3 2008 + Stery Cane Creek, zacisk, hak, damper Fox Float R - 2478g

Grips (Gripy): Piankowe no name 23g

Handlebar: (Kierownica) - Giant A5 635 rizer - 280g

Pedals: (Pedaly) - PD-M540 - 363g.

Seat: (Siodlo) - KBIX pro race cr-mo - 247g

Seatpost: (Sztyca) - Giant A3 - 318g

Shifters: (Manetki) - Shimano Deore - 291g

Stem: (Mostek) - Easton EA 50 120mm - 143g

Tire (Front): (Opona Przednia) - Michelin Xc Dry 2 - 597g

Tire (Rear): (Opona Tylna) - Michelin Xc Dry 2 - 597g

Tubes: (Detki) - Maxxis flyweight - 185g.

Wheels: Specjalnie ważyłem myślałem że będzie gorzej w sumie wyszło 1978g

Piasty Formula(+zaciski), szprychy no name obręcze DP 17

Suma: 11 776g bez koszyka na bidon i licznika 11 862g z koszykiem i licznikiem czyli skłaniałbym się do wagi podanej wyżej a mianowicie 11 783g.

Wagi albo z różnych stron poświęconych wadze albo ważyłem sam.

Koła wartości 300 zł(piasty 120+obręcze 120+szprychy 60) o wadze ~~1850 bez zacisków. Panowie, It's a Miracle...

MTK nie jestem maniakiem lekkości, ale niektóre wagi pomimo mojej niewiedzy wydają się być mocno, bardzo mocno naciągane. Albo wszystko dokładnie porządnie zważysz, albo wg. mnie projekt nie nadaje się do Light Manii.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów od konkurencji ;)

Widzę, że Antuś budzi spore kontrowersje...coś w tym jest.

Po pierwsze: Koła. Nie mają prawa ważyć poniżej 2kg przy obręczach po ponad 500g, piastach 200/450 i szprychach z nyplami zapewne pod 500g. Dodając zaciski 120g i opaski 30g wychodzi równe 2300g.

Po drugie: hample Juicy 3. Sam mam takowe w posiadaniu i przód waży 284g, tył 295g [579g] + adaptery [52g] + tarcze 160mm G2CS [212g] + śrubki x12 [25g] = 868g

Po trzecie: opony. Baaardzo rzadko zdarza się sytuacja, gdzie oba egzemplarze są sobie równe wagowo. Różnice mogą wynosić nawet +/- 10% wagi katalogowej a zdarzają się bardziej ekstremalne przypadki.

Rama także jest coś za lekka, na LB "S" z miskami sterów waży 2400g ale Ty masz już nowszy model więc pominę tą kwestię.

Niestety trzeba, się pogodzić, że rower nie waży 11.4kg i uczyć się na swoich błędach

• 2 tygodnie później...

Przypuszczenia o zaniżonej wadze ramy okazały się prawdą, no chyba, że Giant wyprodukował ramę "Anthem Super Limited Edition for MtK" która nie tylko waży spooro mniej niż inne ale także ani trochę nie buja! Niestety Float R nie pozwala sprawdzić czy to rzeczywiście wyjątkowa rama, czy też (dużo bardziej prawdopodobne) zasługa ProPedal.

Trochę mi przypominasz Smerfa Pedagoga. Wszyscy wiedzieli, że to bad_boy ale sam nie chciał się przyznać. Podobnie tutaj, wszyscy wiemy, że 11.8kg jest zaniżone ale autor projektu nie chce przyznać się do prawdziwej wagi.

http://light-bike.com/forum/album_pic.php?pic_id=4040

Może i to "L" ale bez zacisku podsiodłowego poza tym R i RP2 ważą niemalże tyle samo więc waga "M" powinna być zbliżona lub nieznacznie mniejsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...