jasiu32 Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Witam. Mam mały problem. Wszytko się zaczęło wczoraj (nie wiem czy gleba miała na to wpływ, rower upadł na stronę wolnobiegu). Co jakiś czas strzela (tak jabym przeskakuje, ale nie przeskakuje ) coś w napędzie, przy mocniejszym depnięciu. Jednak wydaje mi się, że łańcuch nie przeskakuje ponieważ nieraz jest tylko jeden trzask i łańcuch jest na tym samym przełożeniu. Myślałem, że może przerzutka się rozwaliła więc wymieniłem, ale znów to samo. Dodam, że łańcuch i wolnobieg mają przejechane ok. 1000km. Ząbki w wolnobiegu nie są zużyte. W czym może być problem? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NeZ Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Może sporo pomóc zmiana linki. U mnie nie wiedzieć czemu po małym "dropie" jak poczułem ze niemal dobiłem amory tylna przerzutka przestała przerzucać w obie strony ;x. Regulowałem 2 godziny, myłem, smarowałem co sie dało w napedzie - nic. Zmieniłem linki - chodzi lepiej niż kiedykolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiu32 Napisano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Linka była zmieniana niedawno. Przerzutka tylna chodził b. dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 aprawdz czy nie wygiales haka/wozka przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 kombinerki w łapy i prostuj chak (stań z tyłu roweru przodem do kierunku jazdy i zobacz czy hak jest prostopadły do podłoża, jak nie to skrzywiłeś hak ) + ewentualna lekka regulacja śrubkami h i l, nawet jak nie umiesz regulować to metodą prób i błędów dasz radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 a ja stawiam na łożysko korby strzela mocniej jak wstaniesz w pedały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiu32 Napisano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Najmocniej strzela jak mocno wdepnę w pedały (bez względu na to czy stoję czy siedzę). Najczęściej strzela jak jadę na przełożeniach 3/4, 3/5 i 3/6. Na na przykład 2/2, ani razu jeszcze nie strzeliło. Co do haka, wydaje się prosty, ale nawet jeśli byłby krzywy to chyba by zmieniały się przełożenia, a jak mówiłem często jest tylko jeden "strzał" i przełożenie cały czas to samo (patrzę wtedy wolnobieg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KANCLERZ111 Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 a możę dostał sie piasek do wolnobiegu tam do srodka pod gwint? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiu32 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Co do tego piasku to na pewno nie. Już kiedyś tak miałem i to był inny dźwięk. Po niedzielnej przejażdżce na razie nic w napędzie nie "strzela" (a niczego nie rozbierałem), oby to się nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Bywa tak czasem ,że to rama tak strzela spowodowane jest to zaciskiem z tyłu koła.Wydaj się ,że ten odgłos z napędu sie wydobywa ale ten gos przenoszony jest przez ramę.Jakby coś znowu się odezwało proponuje poluzować tylni zacisk i tylko kawałek się przejechać i zobaczyć czy są jakieś odgłosy.Nie wiem czy to jest to ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz a to akurat nic nie kosztuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.