Skocz do zawartości

[napęd] strzelanie, nie przeskakiwanie

jasiu32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały problem. Wszytko się zaczęło wczoraj (nie wiem czy gleba miała na to wpływ, rower upadł na stronę wolnobiegu). Co jakiś czas strzela (tak jabym przeskakuje, ale nie przeskakuje :)) coś w napędzie, przy mocniejszym depnięciu. Jednak wydaje mi się, że łańcuch nie przeskakuje ponieważ nieraz jest tylko jeden trzask i łańcuch jest na tym samym przełożeniu. Myślałem, że może przerzutka się rozwaliła więc wymieniłem, ale znów to samo. Dodam, że łańcuch i wolnobieg mają przejechane ok. 1000km. Ząbki w wolnobiegu nie są zużyte. W czym może być problem?

pozdrawiam

Może sporo pomóc zmiana linki. U mnie nie wiedzieć czemu po małym "dropie" jak poczułem ze niemal dobiłem amory tylna przerzutka przestała przerzucać w obie strony ;x. Regulowałem 2 godziny, myłem, smarowałem co sie dało w napedzie - nic. Zmieniłem linki - chodzi lepiej niż kiedykolwiek.

Najmocniej strzela jak mocno wdepnę w pedały (bez względu na to czy stoję czy siedzę). Najczęściej strzela jak jadę na przełożeniach 3/4, 3/5 i 3/6. Na na przykład 2/2, ani razu jeszcze nie strzeliło.

Co do haka, wydaje się prosty, ale nawet jeśli byłby krzywy to chyba by zmieniały się przełożenia, a jak mówiłem często jest tylko jeden "strzał" i przełożenie cały czas to samo (patrzę wtedy wolnobieg).

Bywa tak czasem ,że to rama tak strzela spowodowane jest to zaciskiem z tyłu koła.Wydaj się ,że ten odgłos z napędu sie wydobywa ale ten gos przenoszony jest przez ramę.Jakby coś znowu się odezwało proponuje poluzować tylni zacisk i tylko kawałek się przejechać i zobaczyć czy są jakieś odgłosy.Nie wiem czy to jest to ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz a to akurat nic nie kosztuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...