Skocz do zawartości

[rower] Merida TFS 700

Gość R3surrection

Rekomendowane odpowiedzi

Gość R3surrection

Waga całkowita sprawdzona wczoraj w sklepie na specjalnej wadze to 11.8kg +-10g

dorzucę jutro rozpiskę pełną. Wyszedł ciekawy rower ze 120mm z przodu, jednak z powodu sagu kikpit nie jest strasznie wysoko.

foto1

foto 2

jesli to nie jest zimowka, to jest to przyklad, jak nie nalezy skladac roweru ... wyglada jakby byl zlozony z przypadkowych czesci

skok amora+ogromna tarcza sugeruja ostre xc...a tu z tylu vka do tego prosta kiera opony, ktore mozna nazwac kompromisem pomiedzy slikami a oponami terenowymi i brak zatrzaskow

wizualnie ok, ale przyznam szczerze, ze nie chcialbym na tym jezdzic :P

Dancingi akurat są uważane jako opony terenowe, co z tego że się tam nie zawsze spisują :P

Tarcza z przodu to z drugiej strony dość zrozumiała rzecz, w końcu około 80% hamowania odbywa się za pomocą przodu, a tył to każda fałka praktycznie zblokuje. Jednakże byłbym i tak za tarczami.

Podjeżdżałeś na stromą górę? Koło przednie musi mieć chyba wybitne predyspozycje do utraty przyczepności. Do tego prosta kiera i brak rogów, tego posunięcia całkowicie nie rozumiem. Przecież ten rower musi na podjazdach odlatywać(dosłownie).

Brak spd, jak kto lubi, nie wszyscy na maratonach je mają, a zważając na to ile autor zainwestował już w rower, nie sądzę aby nie było go stać.

Pozdrawiam

P.S.Nie boisz się o ramę? Już z samego zdjęcia widać że na główkę muszą działać znaczne siły.

Gość R3surrection

A ZAŁATWCIE MI SPD 49 ;)

wiesz co.. mam 1.9m ok i 90kg więc nie jest źle. Przy duku 100mm było za nisko i co z tego że świetnie się podjeżdżało skoro nie było gdzie ;) wlkp płaska jest niestety... co do kiery... nie widzę potrzeby montowania giętej to nie freeride. Canon też ma płaskie w fullach nawet. Co do zestawu... nie wiem czemu nie dobrany, rozumiem obiekcje co do amora, tutaj wybór był celowy i jestem zadowolony. A reszta? jedyną wadą tarczy 203 jest waga ok 40gram większa za to moja masa ok 90kg chyba uzasadnia ten wybór. :) pożyjemy zobaczymy, latem pluję na ramę fulla i amor będzie jak znalazł xD pozdrawiam i dalej krytykujcie może coś dobrego z tego wyniknie <_<

niech nikt nie wyskakuje ze prowadze propogande pro29erowa, ale z takimi wymiarami pomysl o 29erze :)

co do stopy to jesli normalne buty masz 49, to rowerowe powinny byc gdzies rozmiar mniejsze...http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=485952206, jakby byly za male to na lato moga troszke paluszki wystawac :) - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=484669322

Się nie słuchaj ich bo nie wiedzą co gadają :)

Z tyłu to może nawet być i v'ka Tektro a i tak koło będzie zablokowane przy ostrzejszym hamowaniu. Poza tym taki set jest lżejszy.

Co do ramy i amora to ta Merida spokojnie wytrzyma te 120mm. Starszy model TFS widziałem z Pike'm i też główka nie odlatywała.

Tarcze 203mm to mógłbyś jednak zdjąć, bo nie wierzę że 180mm się pali na zjazdach, których jak zresztą wcześniej wspomniałeś jest mało.

Gość R3surrection

203 potraktowałem jako spełnienie dziecięcych marzeń xD no i te 40gram w rowerze 11.8kg nie robi wielkiej różnicy :) co do spd to pasują mi sidi dominator 49-700zł i ciężko dostać i shimano pasukudne zwyklaste 49...za 230 i chyba na nie padnie wybór z braku wyboru :) starego tfsa widziałem nawet ze 160 jako zjazdówka xDD ale to ciekawostka z allegro(o dziwo był to rower w okolicach 6tyś z dobrym sprzętem ) :)))

• 4 tygodnie później...
Gość R3surrection

doszły NN2.25 więc waga to równe 12kg. sporo ale rower jest dość wytrzymały i nie muszę się martwić trudniejszym terenem. Teraz cel mjest następujący: rama poison arsen albo cannondale prophet :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...