Skocz do zawartości

[licznik] Sigma Rox 8.0 9.0

iras76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

przymierzam się do zakupu nowego licznika/pulsometru

stary bc 1100 wyzionął ducha :(

przeglądając alledrogo dotarłem do ROX ale nic nie znalazłem w sieci na temat tego urządzenia

albo możecie coś polecić w cenie ~600 zł gabarytem zbliżonym do urządzenia wymienionego w temacie

zależy mi aby była możliwość podpięcia do komputera

pozdrr

Napisano

Jeżeli zależy Ci na przesyłaniu danych z licznika do komputera to polar jest znacznie i posiada lepsze oprogramowanie. U Sigmy jest to nowość tak więc z kolejnymi modelami będzie się poprawiać na ten moment polecił bym Polara. Jeżeli zależy Ci na wyglądzie to CS200, CS400 z Polara są licznikami.

Napisano

tez sie kiedys stukalem w glowe jak slyszalem ze ktos wydal 600zl na licznik, ale jako fan statystyk po jakims czasie zrozumialem to i zapragnalem miec taki licznik. Wybor padl na polara CS400 kosztowal mnie 610zl plus kadencja czyli razem 700zl. Przed tem mialem sigme 1606DTS i Polar bije sigme na glowe. Czujniki jak i licznik sprawdzone w najciezszych ulewach i blocie. Bez problemu z synchronizacja

Soft polara tez bardzo fajny. Po czasie juz sie nie chce zgrywac kazdej przejazdzki, ale maratony i treningi obowiazkowo. Jedyny plus sigmy to ze wyswietla jedna linie wiecej, reszta wg mnie na korzysc Polara, jedyna wada to nieco wyzsza cena.

Moze sigma jest warta grzechu, ale raczej nikt Ci nie doradzi w sprawie tego modelu bo to nowosc, a Polary ciesza sie raczej dobra opinia, a opinie na temat sigmy sa mocno mieszane.

Napisano

Rox'a 9 można kupić już za około 650pln, za taką samą kwotę można zaopatrzyć się w garmina edge 305 i tu się pojawia pytanie. Które z tych urządzeń bardziej opłaca się nabyć?

Odnośnie EDGEa mam jeszcze kilka pytań:

1. można go na kierownicy zamontować jeżeli tak to czy stabilnie siedzi na kierownicy (nie przekręca się)? obecnie na mostku mam garmina colorado.

2. Edge wyposażony jest w oddzielny sensor prędkości (tak jak w klasycznym liczniku) czy wszystkie dane odnośnie prędkości i dystansu otrzymuje się przez pomiar GPS?

pozdrawiam

Napisano

Zobacz jeszcze vdo z3. Moim zdaniem wygląd ma najlepszy no i chyba funkcjonalnością w niczym nie ustępuje konkurencji..

• 2 tygodnie później...
Napisano

VDO - jakość marna ....

Polar - IMO za drogie ... ale super jakość i te funkcje które maja dobre, rozwiniete ... ale komu to sie wszyyystko przyda ?

Sigma ROX 8.0 i 9.0 - wygląd, zakres funkcji (żaden Polar tyle nie ma) + mozliwości wersji 9.0 w połaczeniu z kompem i plany treningowe ... świetny ...

Sigma 8.0 i 9.0 ma chyba wszystko .... pozostaje miec nadzieje ze jakość jest wysoka, nie sa jakies usterkowe ...

Urwał mi sie i zgubiłem Ciclosport HAC4PRO plus , i kupie chyba na pewno 9.0 ....

Napisano

cyt:"2. Edge wyposażony jest w oddzielny sensor prędkości (tak jak w klasycznym liczniku) czy wszystkie dane odnośnie prędkości i dystansu otrzymuje się przez pomiar GPS?"

Zależy od wersji jaką kupisz, jeśli z kadencja [CAD] to wtedy pomiar jest z koła (gdyż w zestawie jest magnesik na korbę i sensor prędkości, który zakładasz na tylne koło); jeśli bez sensora kadencji to prędkośc jest z GPS, czytaj mniej dokładna.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mnie martwią dewizy, które idą w górę bo VDO Z3 ściągnął bym sobie z chainreactioncycles.com ale przy obecnym kursie dolara lub funta i tak się opłaca z zagranicy go sprowadzić.

Napisano

Srututu...

A czy ktoś mógłby napisać coś w temacie o Sigmie 9.0? Jak się sprawuje? Jakiś konkretniejszy opis? Zrzut ekranu z treningu... Cokolwiek...

Bawiłem się symulatorem na stronie Sigmy, ale opinia użytkownika byłaby bezcenna.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  Cytat
Sigma ROX 8.0 i 9.0 - wygląd, zakres funkcji (żaden Polar tyle nie ma) + mozliwości wersji 9.0 w połaczeniu z kompem i plany treningowe ... świetny ...

Sigma 8.0 i 9.0 ma chyba wszystko .... pozostaje miec nadzieje ze jakość jest wysoka, nie sa jakies usterkowe ...

Urwał mi sie i zgubiłem Ciclosport HAC4PRO plus , i kupie chyba na pewno 9.0 ....

Nabyłeś już ten licznik? Również jestem bardzo ciekawy jak sprawuje się w praktyce. Obecnie najlepszym rozwiązaniem wydaje się być VDO Z3 bądź Rox 9. Korzystniej cenowo i pod względem dostępności stoi bohater wątku.

Napisano

Postanowiłem, że zakupie sensor tętna do Garmina Colorado. Taniej na tym wyjdę, a w licznik zaopatrzę się w jakiś tani, podstawowy.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.