Skocz do zawartości

[kask] Giro Indicator czy Rift?

Artro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, do planow zwiazanych z rowerem na rok 2009 postanowilem zakup pelnego stroju rowerowego oraz wspomnianego w temacie kasku.

Od poczatku interesowaly mnie kaski giro, totez jakie bylo moje zadowolenie, gdy zobaczylem tejze firmy kaski w GO Sporcie :)

Niestety, kaski wystawione to niestety wyprzedaz, wiec raczej nie mam co przebierac w kolorystyce :(

Zainteresowaly mnie dwa modele:

1. To model Indicator, nad ktorym myslalem juz duzo wczesniej.

Kosztuje 150zl i wazy jakies 260g czy cos kolo tego

2. To model Rift, ktory w sumie ma lepsza kolorystyke (wiem ze zbedny bajer) ale kosztuje 200zl i wazy cos ponad 300g

Oba przymierzylem, i roznicy nie odczuwam....

Moze wy mi cos pomozecie? Ktory ma lepsza wentylacje etc. I generalnie jaka jest roznica miedzy tymi modelami (oprocz wagi i ceny)

Rift ma 21 otworow wentylacyjnych a Indicator 20, ale w przeciwienstwie do Rifta ma siateczke :)

Hej! Ja miałem Indicatora i musze powiedzieć, że spełnił swoje zadanie. Zjeźdzając ze Śnieżki na Hardtailu poszła mi opona i przy ok 50km/h wywalilem sie na te kamulce... Kask mi pękł dokładnie zaraz nad uchem, tam gdzie sie kończy ten steropian jakby. Mimo ,że jak zauważyłes nie ma tam tego lakieru tylko "steropian" to żdnego wstrząsu mózgu, nawet siniaka nie miałem. Tak więc jest porządny bo przy takiej prędkości jak sie dowiedziałem potem miałbym spore szanse na zginięcie/ewentualnie śpiączke. teraz jednak kupiłem o 20zł droższego Enclianara bo ma tym miejscu już skorupę z tą skorupą lakierowaną.

Crash Test zaliczony pozytywnie :(

Hej. Ja również w tym roku zdecydowałem się na skorupę długo szukałem - naprawde długo oglądałem uvexy lazery mety i inne i jednak zakupiłem Giro wprawdzie mój wybór padł na Giro Havoc troszeczkę poszukałem i dostałem go w dobrej cenie 189 PLN. jak dla mnie bomba za ta cene aha zaznaczam z miejsca ze kask zakupiłem normalnie w sklepie ( normalnie przymierzając przed zakupem ) a nie przez net.

Mam Indicatora od 3 lat i mogę go z czystym sumieniem polecić. Wentylacja jest bardzo dobra. Kask też pewnie leży na głowie, chociaż uważam że pod względem Lazer jest lepszy. No i za taką cenę uważa, że nie lepszego wyboru. Jednak zanim kupisz kask w Go sporcie sprawdź datę produkcji gdyż kask nie może być na półce dłużej niż 4 lata (takie są zresztą przepisy). Więc jeśli kask będzie wyprodukowany 3 lata temu to tak naprawdę będzie Ci służył tylko jeden sezon. Warto na to zwrócić uwagę, gdyż w moim kasku zaczyna odchodzić skorupa i to jest jedyny minus, ale biorąc pod uwagę wiek kasku mało istotny.

Jako alternatywę mogę polecić kask ALPINA FIREBIRD http://maxql.pl/-c-79_80.html?page=2&sort=2a

• 5 miesięcy temu...

Hmm, jest wewnatrz skorupy kasku z tylu przy tym pasku regulujacym. U mnie sa takie 2 biale male naklejki, na jednej jest wypisany model, waga, obwod i data produkcji a po drugiej stronie podobna naklejka, ale to jest chyba numer seryjny czy cos takiego :P

Nie wiem czy to prawda, ale "data waznosci" kasu wynosi 3 lata? Tak gdzies czytalem/slyszalem. Tzn. tyle daje Ci gwarancji producent, ze skorupa nie zacznie odklejac sie od styropianu zapewniajac bezpieczenstwo i mysle, ze tyle tez kask jest objety "Programem wymiany kasków", o czym sam sie niedawno przypadkiem dowiedzialem. Bardzo mily gest ze strony Giro i BELL :)

Wiecej informacji na ten temat:

http://www.bikeman.pl/Serwis-Info/Informac...-wymiany-kaskow

Pozdrawiam!

Artro,

:P

Większa ilość odpowiednio ukształtowanych otworów, to lepsza wentylacja. Ale nawet przy mniejszej ilości otworów, będziesz mieć dobrze głowę wentylowaną, ja jeżdżę w Lazerze z bodajże 18 otworami i jest dobrze.

Jak się boisz, że Ci jakieś muszki i inne owady pogryzą głowę, weź ten kask z siateczka, przynajmniej nic do środka wlatywać nie będzie :P

Kupując kask zwróć uwagę jeszcze na to, jaka jest dostępność gąbeczek do wymiany i jak są one mocowane w kasku.

Siateczke w kasku mozna sobie zrobic samemu ze starego sitka, to bedzie jeszcze szczelniejsza xD

Ja serio nad tym mysle, poniewaz mieszkam blisko lasu i czesto po lesie jezdze. Jak wiadomo w lesie pelno jest kleszczy, a ja mam dlugie wlosy :)

Niestety albo stety obejrzalem program na temat ludzi pogryzionych przez kleszcze, wiem czym to grozi i jakie sa tego konsekwencje... A sa i to bardzo tragiczne w skutkach :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...