rainier Napisano 26 Listopada 2008 Napisano 26 Listopada 2008 problem w wyborze hamulca, wszystkie w podobmej cenie uwagę zwraca hayes ze swoim systemem 4 tłoczkowym, tyle czy on będzie lepszy od formuli? ciekawe jak z modulacją, ktoś ma doświadczenie z tymi hampelkami?
tobo Napisano 26 Listopada 2008 Napisano 26 Listopada 2008 z formuli bylem bardzo zadowolony. zdecydowanie lepsza praca pod kazdym wzgledem od wszystkich modeli shimano od deore do xtr'a. bardzo przyjazne uzytkownikowi, ergonomiczna dzwignia, regulacja wartosci skoku klamki, dluga zywotnosc klockow, lekkie, przewidywalne, mocne. uzywalem w kombinacji z duzymi tarczami (203/180) potem z mniejszymi (180/160) bez znaczącego spadku mocy. luz na dzwigniach po roku eksploacji byl minimalny. jedyny minus to kulawa wspolpraca z lekkimi tarczami accenta - blade: szarpanie odczuwalne w czasie hamowania.
kopaczus Napisano 26 Listopada 2008 Napisano 26 Listopada 2008 Hayesa nie brał bym w ogóle pod uwagę, Strokery są równie kiepsko wykonane jak te wszystkie badziewne HFXy i 9-ki i co ino. Z Formulą nie mam dużo doświadczenia, ale kumple chwalą. Natomiast parę dni temu przejechałem się na rowerze z Elixirami 185/160 i jak pierwszy raz nacisnąłem na klamkę to myślałem że polecę przez kierownicę, co za moc!!! Normalnie jeżdżę na Juicy 3/5/7, jeździłem trochę na Code, ale po przejażdżce na Elixirach już wiem jakie hample idą na wiosnę do mojego roweru do FR
got3n Napisano 26 Listopada 2008 Napisano 26 Listopada 2008 A jezdziłęs na R czy na CR? Ja mam Elixirki R 180/180 i moge tylko polecić Mocy wystarcza do zatrzymania moich 90kg i bardzo fajną modulacje mają chociaz na początku cięzko wyczuć
kopaczus Napisano 26 Listopada 2008 Napisano 26 Listopada 2008 Na R jeździłem, ale serio byłem w szoku. Np. jak się bawiłem Code to wiedziałem że to masakryczny power jest, a co do Elixirów myślałem że będzie to samo co Juicy a tu takie coś. Wezmę sobie CR, tarcze 203/185, dalej już hampli nie szukam Na hardtailu Elixiry, fajnie Ważyłeś je?
Elo78 Napisano 27 Listopada 2008 Napisano 27 Listopada 2008 witam , podlącze sie pod temat : mam takie pytanko czy jeśli założe do amortyzatora do którego jest załozony hamulec hydrauliczny tarczowy boster zwieksze jakos jego sztywnośc czy to rozwiązanie przydaje sie tylko przy v-kach ?
Gość R3surrection Napisano 27 Listopada 2008 Napisano 27 Listopada 2008 zwiększy się czy skrętach sztywność
uchmanek Napisano 28 Listopada 2008 Napisano 28 Listopada 2008 Elo78: IHMO nie. byc moze w manitou, gdzie booster jest z tylu.
got3n Napisano 28 Listopada 2008 Napisano 28 Listopada 2008 Na R jeździłem, ale serio byłem w szoku. Np. jak się bawiłem Code to wiedziałem że to masakryczny power jest, a co do Elixirów myślałem że będzie to samo co Juicy a tu takie coś. Wezmę sobie CR, tarcze 203/185, dalej już hampli nie szukam Na hardtailu Elixiry, fajnie Ważyłeś je? No niestety nie ważyłem Nie kierowałem sie wagą przy zakupie. Jedyne co to tarcze zwazylem i 185mm g3CS coś 145g;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.