dzadzar Napisano 8 Września 2007 Udostępnij Napisano 8 Września 2007 a jak mam manetki shimano bez baryłek to co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 8 Września 2007 Udostępnij Napisano 8 Września 2007 W przypadku shimano baryłka znajduje się na tylnej przerzutce oraz na lewej manetce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NeZ Napisano 8 Września 2007 Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Podziękowania za opis regulacji!!! Najbardziej mi się przydał ze wszystkich możliwych jakie znalazłem na necie. U mnie niestety w Alivio 8-biegowym problem jest tego typu, że gry odczepię linkę i wkręcam śrubę "L" to na maksymalnym wkręceniu i tak odstaje aż jakieś 3-4mm. Jeżeli ktoś ma podobny problem to polecam postępować tak: -------------------------------------------------------------------------------- 1.Wykręcamy śrubę baryłkową o jakieś ok. 6-8 obrotów, patrząc żeby jednak stawiało potem jakiś opór i samo się nie odkręcało bez naszej ingerencji. 2. Manetki ustawiamy na przełożenie 1x1 i musimy własną ręką (najlepiej przez grubą szmatę) pociągnąć przerzutkę tak do siebie i przykręcić (mocno!) linkę, aby po zabraniu rączek wodzik był 1mm od łańcucha i nie było słychać żadnego tarcia. (Przy przykręcaniu linki należy pamiętać, że gdy puścimy przerzutkę, to wróci się ona trochę do ramy, tak więc trzeba ręką naciągnąć wodzik na pomiędzy 1-2 bieg. Jak dobrze pójdzie, za kilku\nastoma razami się uda) 3. Manetką przerzucamy na 2 tryb z przodu i powiedzmy 4-5 z tyłu. Teraz śrubę przy manetce wkręcamy do momentu aż będziemy mogli bezproblemowo zrzucać na "jedynkę" i na blat. Regulujemy dokładnie, żeby przełożenia przeskakiwały szybko i pewnie, nawet gdy z tyłu mamy ciągle jeden z wyższych albo niższych biegów. 4. Po wrzuceniu blatu, śrubą "H" kręcimy tak aby łańcuch nie ocierał o wodzik przy najszybszym przełożeniu (blat z przodu i najmniejsza koronka z tyłu). 5. Przerzucamy energicznie biegi i w razie niezadowalającej reakcji kręcimy śrubami, aby napęd spełnił nasze oczekiwania . -------------------------------------------------------------------------------- Najwygodniej regulować, gdy rower jest do góry kołami. Udało mi się samemu w ten sposób wyregulować full Alivio z rocznika 2004 (chyba). Prosiłbym Moderatorów, aby wkleili poradnik rikera i mój do "[napęd] ZANIM zapytasz => zobacz!" albo założyli nowy wątek, gdzie będą umieszczać różne przydatne i niestandardowe sposoby walki o sprawność naszych maszyn. Ułatwi to życie wielu użytkownikom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k0k0s Napisano 20 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 No to jak to w koncu jest? Dobrze regulowac do gory nogami (wygodniej), czy niedobrze, bo jak ktos tam wspominal to po obroceniu sie spierdzieli? P.S. Riker fajne opracowanko, dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 20 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 ja w DC mam baryłkę i w LX też mam ps. kurde ale rok temu miałem ortografie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 21 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 k0k0s: naped "odrocony" bedzie zialal troche inaczej, wiec pozniej, w czasie jazdy czasami trzeba wprowadzic jakies drobne poprawki. mozna sie meczyc i nie odwracac (chyba ze ktos ma stojak), wtedy w czasie jazdy trzeba bededzie wprowadzac poprawki z racji tego, ze naped nie byl ustawiany pod obciezeniem . Mowiac krotko: czy odwrocisz czy nie i tak prawdopodobnie pozniej bedziesz musial pokrecic barylka. Lepiej sie nie meczyc i odwrocic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 25 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam! To i ja sie podczepię pod temat, bo mam tylko jedno małe pytanie i nie chcę nowego tematu zakładać. Więc do rzeczy... Pytanie brzmi czy Shimanowskie przerzutki przednie mają takie samo przełożenie linki jak MTB? Przerzutka szosowa oczywiście na 3 tarcze. W mojej ramie jest dość dziwny system i nie mogę zmusić przedniej szosowej 105-tki do współpracy z tirggerami Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 25 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Sprawdz jakie wielkosci tarcz obsluguje twoja przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 25 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Korba to Hone z blatem 44, przerzutka jest do 53 albo 52 max, ale nie o to chodzi (pomijając, że nie da się do tej ramy założyć innej przerzutki niż na hak. Chodzi o to, że nawet bez założonego łańcucha nie mogę wyregulować przerzutki tak, aby na odpowiednim przełożeniu manetki przypadała na dobrej tarczy w korbie - np jak ustawie, że ładnie leży na 2, to nie pasuje 1 i 3 itp. A do tego widziałem na stronie RB w galerii wiele rowerów z takim system i manetkami rapid-fire, więc powinno działać. Jeśli skok linki jest taki sam w przerzutkach szosowych i MTB Shimano to nie pozostaje nic innego jak kombinować i tak chyba zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 25 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Może ze złej strony linke przykręciłeś i wtedy ciągnie i popuszcza za mało linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 26 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Przerzutka wogle nie ma skoku linki, to narzuca manetka. Sprawdz: - marginesy. najlepiej wykrec obie srobki na max - pancerze. malo prawdopodobne na przodzie, ale czasem sie zdarza - moze wozek haczy o blaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Pancerze to nie są, nie haczy o zębatki, linka założona dobrze (jest do niej taki rowek pod śrubą, więc to pewne). Powiedziałbym, że ma skok linki po tym co widzę, ale wydaje mi się to absurdalne. Poza tym tak naprawdę może istnieć różny skok linki w przerzutce jako różnica długości dźwigni, czyli różnica odległości mocowania linki od punktu obrotu i odległości prowadnicy od punktu obrotu. Jako rozwiązanie tymczasowe używam gripshiftów SRAMa z tzw. mikro indeksem i efekt jest taki, że jak na 1 bieg z przodu przypadają 3 kliknięcia manetki, to środkowa zębatka jest tak jak powinna być, na 2, a blat i młynek są o 2 kliknięcia od 2, czyli o jedno za blisko niż powinny być, ale kombinacji ciąg dalszy będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalos91 Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Riker, dzięki za opis wszystko wyregulowałem, tylko jest mały mankament mianowicie: na najlżejszej przerzutce z tyłu, łańcuch z zębatki ociera o wózek, ta śrubka z tyłu jest wkręcona na maxa czyli już więcej nie można odchylić dystansu między wózkiem a zębatkom. Jak jadę na najlżejszym biegu to jest dziwny turkot. Dać dłuższą śrubkę? Jak ktoś wie o co chodzi to proszę pisać. Przerzytkę mam Shimano Alivio "24-biegi". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Jak już nie da się śrubką to najprawdopodobniej trzeba będzie zmienić naciągnięcie linki. A tak wogóle to po co Ci jedynka z tyłu ? Jak reszta biegów śmiga, to ja bym już sobie dał spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalos91 Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Jak już nie da się śrubką to najprawdopodobniej trzeba będzie zmienić naciągnięcie linki. A tak wogóle to po co Ci jedynka z tyłu ? Jak reszta biegów śmiga, to ja bym już sobie dał spokój. No tak reszta biegów śmiga, ale ta największa zębatka jest dużo większa od pozostałych i fajnie się na niej śmiga np. po lesie- pod górę. Da się na niej jeździć tylko słychać denerwujący turkot(ma się wrażenie, że się coś niszczy). ...trzeba będzie zmienić naciągnięcie linki...[\quote] zmieniałem przy regulacji przerzutek: po pierwsze znów trzeba będzie regulować, po drugie to raczej nic nie da. A jak bym dał dłuższą śrubkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 A przypadkiem nie wrzucasz np. 1 z tyłu i 3 z przodu? Wtedy jest bardzo duży przekos, i spore naciągnięcie łańcucha, co może powodować ten turkot. Nie wiem czy znajdziesz gdzieś taką dłuższą śrubkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalos91 Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Nie nabijam 1 z tyłu a 3 z przodu bo debilem nie jestem, a koleś nie wiesz jak pomóc to nie nabijaj sobie postów, bo ostatnio czego nie napisze to Ty pierwszy piszesz nie konkretne odpowiedzi. Jak ktoś wie jak pomóc na zadane wyżej pytanie to proszę o odpowiedzi- nie wiesz nie pisz:P A po drugie c1ach to pisałem wcześniej, że jak jadę na najniższym biegu czyli i z przody i z tyłu jest najlżejsza przerzutka:D To jak bym mógł mieć 1 z tyłu a 3 z przodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 To ja poproszę o sprecyzowanie - ociera Ci się łańcuch o którąś z blach wózka przerzutki czy górne kółko w wózku ociera Ci o zębatkę w kasecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 łańcuch z zębatki ociera o wózek, tego nie czaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalos91 Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Hmm trudno to opisać,chodzi mi o to, że wózek jest za blisko zębatki- tylko wtedy kiedy jest włączony najlżejszy bieg. Tak jakby to górne kółeczko od wózka ociera o największą zębatkę na tylnej przerzutce. Wtedy cała przerzutka drga i wydaje taki turkot. Chodzi o to, że kółeczko "1" z obrazka zahacza o zębatkę "2". Śrubka regulująca ten dystans jest na maxa przykręcona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 No to w takim wypadku jedynie śruba regulacyjna "naprężenia B" jak to nazywa Shimano. Ale skoro mówisz, że już ją wkręciłeś całą (na pewno tą?) to można poszukać dłuższej (nie pamiętam czy to standardowy gwint, ale chyba tak) i można pomyśleć czy masz dobrze dobraną długość łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vaderus Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 kowalos91 napisałeś wcześniej, że największa zębatka jest dużo większa od reszty - masz megarange z tyłu? Być może twoja przerzutka nie obsługuje tego systemu i nie ustawisz jej tak, żeby kółko nie tarło o zębatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalos91 Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 kowalos91 napisałeś wcześniej, że największa zębatka jest dużo większa od reszty - masz megarange z tyłu? Być może twoja przerzutka nie obsługuje tego systemu i nie ustawisz jej tak, żeby kółko nie tarło o zębatkę. Tak mam megarange z tyłu, przerzutkę Shimano Alivio, 8-zębatek, ale nie wiem gdzie to sprawdzić czy ona obsługuję taki system. Jak wiesz gdzie to weź napisz. Rower kupiłem kompletny więc nie powinno być takiego czegoś. No ale nie wiem. Miecho87 Tak na pewno tą i na maxa. No i będę próbował z dłuższą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Kowalos91 masz taką przerzutkę starszą, czy taką nowszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalos91 Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Kowalos91 masz taką przerzutkę starszą, czy taką nowszą? Tą nowszą... Rower jest z 2009r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.