Rafał87 Napisano 25 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 witam, mam pytanko, otóż chciałem kupić te ochraniacze na buty http://www.mikesport.pl/p/pl/3680/rogelli+...++hydrotec.html ale niestety nie ma rozmiaru L ktory jest dla butów 42-44 a mój rozmiar buta to 42 (shimano m122) wiec zastanawiam sie nad rozmiarem M 39-41 niby te powiedzmy 5milimetrów wiecej nie powinno byc problemu ale nie jestem pewien, więc proszę o uzytkowników takich ochraniaczy czy nawet innych o podpowiedź jak to u was wygląda ? da sie je naciągnąć? widziałem w innym sklepie te ochraniacze w rozmiarze L ale w mikesporcie chce kupić jeszcze spodnie Rogelli Houston więc nie chce brać w róznych sklepach zeby nie płacic dwa razy za przesyłke, więc proszę o podpowiedź z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 25 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Szczerze mówiąc, ja bym się jednak bała zaryzykować... Neopren wcale nie jest tak bardzo rozciągliwy - a założyć przyciasne ocieplacze... pół godziny jak nic masz z głowy . Mój Książę Małżonek odziedziczył po mnie ocieplacze na mnie ciut przyduże - teoretycznie rozmiar 42-44, on ma stopę (i but) w rozmiarze 44... ocieplacze musiałam już kilka razy zszywać, bo poszły na szwie - a zakładanie ich jest tak niewygodne i czasochłonne, że często, mimo mrozu, po prostu z nich rezygnuje i jedzie bez. W tym roku chyba kupimy kolejną parę - oczywiście po uprzednim przymierzeniu w sklepie, żeby znów się przykro nie naciąć. Z dwojga złego - jeśli nie możesz trafić na swój rozmiar - radziłabym wziąć raczej neopreny zbyt duże, niż zbyt małe. Z doświadczenia wiem, że w zbyt dużych spokojnie da się jeździć i spełniają swoją rolę na pewno lepiej, niż te przyciasne. Pozdrówko sceptyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 dzięki za odpowiedź, bo już miałem zamawiać M ale teraz wiem żeby sie wstrzymać, pisałem do mikesport i mają mieć dostawę w środe-czwartek więc zaczekam, ten weekend pewnie będzie trzeba jeszcze się przemęczyć bez ochraniaczy. Dzięki Wielkie za Pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrabia Napisano 25 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 w kwestii ochraniaczy na buty radziłbym udać się osobiście do jakiegoś sklepu i przymierzyć sobie na swojego butka.. a dlaczego? choćby dlatego, że jak przed wakacjami kupowałem ochraniacze z kolegą, który ma taką nogę jak ja, lecz buty firmy Lake (ja mam SIDI-ki) no i wyszło, że kupiłem pokrowce (Shimano) o rozmiar mniejsze (a może i bym kupił o dwa mniejsze, gdyby takie były) a jeśli chodzi o upychanie butów w za małe pokrowce, to mija się to z celem... duże o tyle lepsze, że możesz i tak mocniej zapiąć rzepa pod podeszwą; natomiast materiał sam w sobie zbyt rozciągliwy nie jest.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 25 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ochraniacze z decathlonu kupiłem w ciemno bez przymierzania w rozmiarze 44-47. Na but shimano roz.45 wchodzą ok, ale nie mam pojęcia jak miałbym do nich wcisnąć but 47. Generalnie lepiej przymierzyć, albo dobierać tak żeby rozmiar buta był bliżej mniejszego rozmiaru "obsługiwanego" przez ochraniacze. A sam neopren taki rozciągliwy nie jest, czasem trzeba uważać zeby tego nie podrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Ja mam pytanko- otóż mam buty SPD i skarpetki z coolmax-em- takie połączenie raczej nie jest zbyt dobre na mrozy, stopy można sobie odmrozić? Te ochraniacze z linku bardzo mi się spodobały- ale są dosyć drogie, ktoś zna tańszą propozycję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybula Napisano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Miałem takie ochraniacze http://www.allegro.pl/item491770494_pokrow..._ambike_pl.html i z 2 parami cieplych skarpet nie bylo szans zeby nie odmrozic stop. Niestety konczyna ta jest bardzo daleko od zrodla cieplej krwii i nawet przy bardzo duzym wysilku nie ma szans rozgrzania stop (przy temperaturze ponizej -5). Tanszego rozwiazania chyba nie ma, bo i elektryczne wkladki i zimowe buty sa drozsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 czyli, żeby móc pojeździć w temp. -5* to nie można żałować kasy? A te ochraniacze, które dałeś to chyba nie maja otworu na bloki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Mają, mają czytaj ze zrozumieniem A z resztą po co ochraniacze których się nie da założyć na SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 A z resztą po co ochraniacze których się nie da założyć na SPD. nie każdy musi jeździć w SPD ... no dobra, moje pytanie było trochę głupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 jesli bedziesz jezdzil na zwyklych pedalach w ochraniaczach to jest duza szansa ze klatka pedalu porozrywa ci ochraniacze od spodu. spd są male i nie mają ostrych krawedzi wiec nie szkodzą ochraniaczom. jesli zamierzasz jezdzic w zimie na rowerze i masz zwykle padaly to wg mnie mozna kupic buty ciut wieksze niz sie nosi i zakladac dwie skarpetki. czy odmrozisz sobie stopy czy nie to trudno powiedziec - wiele zalezy od indywidualnego zachowania organizmu. mnie raz marzly stopy przy zerze stopni innym przy minus 10 a czasami nawet przy takiej bylo ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Stopy najbardziej marzną od spodu - czyli od strony wycięcia. Póki jedziesz, da się wytrzymać - gorzej, kiedy staniesz na ziemi. Przy gruncie temperatura zawsze jest niższa - już przy ok. -3*C trzeba przebierać nogami, bo ustać na baczność nie sposób . Kiedy leży śnieg, to i przy wyższej jest z tym kłopot... Pozdrówko w podrygach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 jeszcze to obczaje, chociaż mi nie powinno mocno marznąc stopy od strony wycięcia, bo mam warstwę włókna węglowego Jeszcze nie dawno myślałem, że takie skarpetki(http://allegro.pl/item491313774_northwave_skarpetki_na_buty_nowe_42_44.html) wystarczą, ale bd musiał się zaopatrzyć w 3razy droższe ochraniacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 jeżeli ktoś chce zainwestowac w ochraniacze to polecam te: http://www.allegro.pl/item493042284_pokrow..._krajek_pl.html mam je i sprawdzaja sie bardzo dobrze, noga wręcz się poci w bucie... przynajmniej przy temp -2 bo jak na razie w tym roku przy takiej jezdzilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Może wielu z was nie wie ale idealnym rozwiązaniem na marznące stopy jest....gazeta/papier/. Na skarpety z coolmax i thermolight nakładam-owijam stope gazetą.Następnie skrpety z goretexu-but-ochraniach z neoprenu.Ciepło jak pana Boga za piecem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nagast Napisano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Mam ponad tydzień ocieplacze Rogelli i jestem zadowolony. Wcześniej miałem Accenta (szmaciaki się wycierały szybko) i Shimano (jakiś podstawowy model) te z kolei się rozpadły (możliwe że były lekko przymałe na buta, bo trzeba było się z nimi trochę posiłować żeby założyć ) Rozmiar dobrany, buty Sidi, ochraniacz ładnie się zakłada. W stopy ciepło ale jeszcze nie testowane w temperaturach poniżej 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Ja mam dwie pary ochraniaczy, bo neopren jest za cieply na temperatury powyzej zera, a stopa jednak marznie. Na temperatury 0-10 stopni mam ochraniacze z windstoppera Pro Blaze, w tej temperaturze sprawiaja sie swietnie, ale ponizej zera jest w nich za zimno i stopa szybko marznie. Wtedy ubieram neopren, ktory jest bardzo dobry nawet przy -5, -10 stopni. Jedyne co trzeba zrobic to jakos zaizolowac miejsce do ktorego przykrecony jest blok, bo przy ujemnej temperaturze sruby i plytka o temperaturze otoczenia nie powoduje uczucia komfortu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 A co sądzicie i ocieplaczach firmy PRO? Te niby nawet przy -15*C mają być spoko http://www.probikes.pl/index.php?item=958 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mardukpl Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 odkopuje temat Wynalazłem na necie coś takiego link może nie są za ładne ale nie zależy mi na wygładzie. Oczekuje by ochraniały stopę od wody, śniegu, zimna w okolicach 0 stopni i by dało się w nich przejść kilka metrów bez obawy ze się rozpadną. Więc pytanie czy ktoś miał z nimi do czynienia i ma jakieś opinie na ich temat albo może poleci coś innego, choć w tym przypadku cena jest dość atrakcyjna, ale jeśli byłby sens wydać więcej nie będzie z tym problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.