Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Formula Oro 18 - przyleganie klocka do tarczy

blazej20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Poczytalem forum i nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moj problem.

Problem jest taki, że jeden klocek caly czas przylega do tarczy, drugi klocek ma okolo milimetr luzu miedzy tarcza.

Czytalem ze Formula Oro nie zapewnia żadnej regulacji, wiec co z tym zrobić?

U was orientacyjnie ile luzu występuję między klockiem a tarczą?

Rowerem przejechalem okolo 100 km.

kopaczus na chwile pomogło... Wyciagłem klocki, wcisłem lekko klamkę i tłoczki się poruszyły. Rozepchałem je, zamontowałem zacisk w adeptarze ustawiając równo tarcze pomiędzy dwoma klockami. Zakręciłem kołem... ok... nic nie obcierało. Wcisłem klamkę i wszystko jak po staremu, klocek obciera o tarcze... Jeden z tłoczków nie cofa sie do końca jak powinien. Różnica to dobry milimetr...

Jeśli dobrze wnioskuję należy odpowietrzyć hamulec?

Ale zastanawia mnie jeszcze jedno... co sprawia, że tłoczki odbijają (poza prawidłowym odpowietrzeniem hamulca) do wyjściowego stanu?

Bo w miare ścierania się klocka ta przestrzeń miedzy tarcza a klockami sie powiększa... I co wtedy... mamy większy "luz" na klamce puki hamulec zacznie brać?

Z tego co ja wiem, a mam formule k18 to w miare scierania klocków wraz z tloczkami przyblizaja sie one do tarczy tzn, ze tloczki nie chowaja sie idealnie w zacisk.

I druga sparawa: z przodu wysuniecie obu tloczkow jest raczej rowne, ale z tylu wlasnie zauwazam te 1-milimetrowa roznice

w jakim stopniu masz zuzyte klocki? niektore hamulce pod koniec zycia okladzin tak wlasnie reagują.

nie stwierdzilem zeby w trakcie zuzywania sie klockow przestrzen miedzy klockami a tarcza zwiekszala sie w stosunku do wyjsciowej. w sprawnym hamulcu jest ona raczej taka sama, z wyjatkiem "końca" klockow (tak reagowaly magury julie i shimano deore)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...