blazej20 Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Witam Poczytalem forum i nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moj problem. Problem jest taki, że jeden klocek caly czas przylega do tarczy, drugi klocek ma okolo milimetr luzu miedzy tarcza. Czytalem ze Formula Oro nie zapewnia żadnej regulacji, wiec co z tym zrobić? U was orientacyjnie ile luzu występuję między klockiem a tarczą? Rowerem przejechalem okolo 100 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Sprawdź czy tłoczek nie jest zapieczony w zacisku - odkręć zacisk od adaptera, wyjmik klocki i delikatnie naciskaj klamkę. Wciśnij tłoczki w zacisk płaskim kluczem 10. Jeżeli tłoczki się poruszają, wystarczy ustawić dobrze zacisk na adapterze i powinno grać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazej20 Napisano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 kopaczus na chwile pomogło... Wyciagłem klocki, wcisłem lekko klamkę i tłoczki się poruszyły. Rozepchałem je, zamontowałem zacisk w adeptarze ustawiając równo tarcze pomiędzy dwoma klockami. Zakręciłem kołem... ok... nic nie obcierało. Wcisłem klamkę i wszystko jak po staremu, klocek obciera o tarcze... Jeden z tłoczków nie cofa sie do końca jak powinien. Różnica to dobry milimetr... Jeśli dobrze wnioskuję należy odpowietrzyć hamulec? Ale zastanawia mnie jeszcze jedno... co sprawia, że tłoczki odbijają (poza prawidłowym odpowietrzeniem hamulca) do wyjściowego stanu? Bo w miare ścierania się klocka ta przestrzeń miedzy tarcza a klockami sie powiększa... I co wtedy... mamy większy "luz" na klamce puki hamulec zacznie brać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonzo2 Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Z tego co ja wiem, a mam formule k18 to w miare scierania klocków wraz z tloczkami przyblizaja sie one do tarczy tzn, ze tloczki nie chowaja sie idealnie w zacisk. I druga sparawa: z przodu wysuniecie obu tloczkow jest raczej rowne, ale z tylu wlasnie zauwazam te 1-milimetrowa roznice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazej20 Napisano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Okkk... to wiemy, że tak się zdarza. A macie jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić? Troche to denerwujące jak klocek cały czas ociera o tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 24 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Zobacz sobie do mojego tematu w tym dziale, mam ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 w jakim stopniu masz zuzyte klocki? niektore hamulce pod koniec zycia okladzin tak wlasnie reagują. nie stwierdzilem zeby w trakcie zuzywania sie klockow przestrzen miedzy klockami a tarcza zwiekszala sie w stosunku do wyjsciowej. w sprawnym hamulcu jest ona raczej taka sama, z wyjatkiem "końca" klockow (tak reagowaly magury julie i shimano deore) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 24 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 http://cycle.shimano-eu.com/publish/conten...e%20Pistons.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.