Skocz do zawartości

[amortyzator] do XC, ok. 1500 zł

pr0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam po długiej przerwie ;) . Jako że święta zbliżają się nieubłaganie, nadszedł czas na napisanie listu do św. mikołaja <_< Tak jak w temacie: szukam amortyzatora. Co od niego oczekuje? Żeby był lekki. Poprzeczka ustawiona na 1550 gram przy ok. 18 cm rury. Szukam go do miejskiej jazdy i pomykania po leśnych ścieżkach. na razie znalazłem parę modeli:

Manitou R7 (08') [nie wiem jaki model]

Rock shox SID (09')

Roch shox reba race (09')

80-100 mm MAX (nie chce udziwnień typu u-turn)

UWAGA: TYLKO V-BRAKE

Póki co najbardziej jestem przechylny ku rebie. Jest masywna co mam nadzieje że poprawi wygląd rowerku i podniesie go o parę cm co ma znaczenie gdyż jeżdżę na 20" ramie i niestety obecny widelec wygląda anorektycznie :/ [sztywniak] Porównując do SID'a 5 paczek w kieszeni zostaje a 130 gram (?) to mnie raczej nie zbawi... przynajmniej nie po takiej cenie :down: Ciekawi mnie to jak reba wypada technologicznie w stosunku do jego lżejszego brata. Posiada black box i inne bajery? Czy są wersje pod V-brake'i ? Manitou raczej nie ufam, poza tym zależy mi też na dobrej blokadzie. Szukałem foxów ale chyba w tym przedziale cenowym nie ma żadnego modelu dla mnie. Drodzy forumowicze, zwracam się do was o pomoc i mam nadzieje że tym razem kupie amortyzator (chyba już 3 raz próbuje ten zakichany amortyzator kupić -_-) Mam nadzieje że są osoby na tym forum które mają doświadczenie z tymi modelami i chętnie podzielą się ze swoimi wrażeniami na łamach forum. Co byście zrobili na moim miejscu? Bo po rowerowej półrocznej abstynencji nie jestem w ogóle na czasie...

PS: Czy grudzień to najlepszy czas na zakup amortyzatora? Brać teraz czy ceny jeszcze spadną i wyczekiwać ?

Pozdrawiam :))

Napisano

Co do Foxa to bez problemu znajdzie sie za 1,5k z piwotami:) RL a jak sie poczeka,poszuka to i RLC;)

Co do nowej reby to z piwotami takowej jeszcze nie widzialem, nowego Sida tak:)

Sam szukam amorka, ten sam przedzial, czteryu modele do wyboru:) FOX X, FOX RLC, Reba WC, SID Race 09

Napisano

Może mi ktoś napisać czym się różnią te wszystkie modele w SID'zie i Reba'ie? - Race, Team, WC

Szukałem wczoraj Reby (09') i niestety nie znalazłem żadnej z piwotami. O zgrozo na stronie srama nie ma informacji że takowe by istniały :) R7 jednak odrzuciłem. Nie mam aż takiego zaufania żeby powierzyć tyle kasy firmie której nie ufam. Czy dopłata do SID'a race (team) opłaca się? Zaintrygował mnie ten nowy system black box (tylko z nazwy bo nie wiem co to 8))

PS: Myślę nadal o foxie - jestem w stanie przeżyć te parę gram przekładając to na efekt wizualny - aby amortyzator był możliwie masywny. Niestety, ale przy mojej ramie 20'sce wątły amorek będzie wyglądać co najmniej lipnie ;) . Z tego względu chyba wybiorę 100mm. Chyba się zakochałem... http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=489685892 ;)

Napisano

SID Race ma stary tlumik znany z reby

SID Team ma tlumik blackbox

SID WC ma tlumik blackbox i Ti sprzezyne

Cytar z LB

Od pewnego czasu można już kupić nowe SIDy z goleniami 32mm, no i wiadomo, cięższe, sztywniejsze, jednym się podobają innym nie, lepsza praca, ble ble ble i takie tam. Mnie ciekawi jedna kwestia, a właściwie to dwie. Rozchodzi się mi o system tłumienia, wersje TEAM i WC posiadają tłumik o dumnie brzmiącej nazwie Black Box Motion Control(z naciskiem na Black Box). Niby rozdzielono tłumienie kompresji i powrotu, co daje szerszy zakres regulacji i takie tam... Tytanowa sprężyna w tłumiku, nie wiem po co, no ale miłośników TI pewnie skusi droższa wersja. Jakby się czegoś lżejszego nie dało zastosować, no ale to z pretensjami do iżynierów firmy SRAM trzeba by było dzwonić. Dodano jeszcze jedną ciekawą rzecz gratis, a mianowicie taki bajer, że jak się odblokuje widelec to zaczyna on działać dopiero(albo już) po najechaniu na przeszkodę/nierówność(jak zwał tak zwał, przeważnie jakiś kamol, albo gruby patyk, który z chęcią by się wkręcił w przerzutkę, no ale nie o tym) no i później widelec już działa normalnie. Rzecz nowa, ciężko powiedzieć czy potrzebna, mechanik Lotto zrezygnował z ich montowania, a w zasadzie to zawodnicy ich nie chcieli(bynajmniej w tym sezonie) właśnie ze względu na to nietypowe odblokowywanie się
Co do Reby to Race to jakby SL tyle ze z pokretlem od floodgate, Team ma lzejsza korone od Race a WC ma korone oraz sterowke z carbonu. Bebechy sa te same
Napisano

Niestety nie bedzie w modelu 2009 Reby pod v-breki . Rock Shox chciał skierować sprzedaż na nowego SID-a pod V-ki.

Aktualnie nie opłaca się kupować modeli Reba Team z roku 2008 , ponieważ jest juz nowy Race model 2009 , który wychodzi lepiej cenowo od Team model 2008 , a nowy model Reby jest lżejszy o około 60 gram , czyli tyle ile mozna było zyskać na zakupie modelu Team 08 w stosunku do modelu Race 08.

Pozostaje wybór pomiędzy Foxem RLC a Sidem Team niestety aktualnie cena tych modeli w róznych sklepach , waha się w okolicach 1700-1800 zł.

Sid będzie lzejszy o około 80 gram +/-.

Zastanowiłbym się jeszcze na Manitou R7 MRD Absolute którego waga to około 1360 gram , przy 30 milimetrowych goleniach . Jego cena to około 1700-1800 zł ( ceny sklepów internetowych ).

Napisano

A co myślicie o starej rebie team ? można zamknąć się w 1000 zł a waga konfrontując z SID'em 08' jest podobna (reba 1700 sid 1500 bez manetki, czyli z 1550), natomiast portfel jest cięży i to o sporo. 150 gram dla 700 zł to jednak jest sporo. Poza tym nie ma problemu szukania wersji z piwotami w przypadku SID'a. Jak Wy to widzicie ?

PS: Nie ukrywam im mniej tym lepiej i trzymam się stosunku cena/jakość+waga :/

PS2: a może jakiś fajny foxik jest za ok 1200 zł ? myślicie że coś można fajnego ugrać za troszkę mniej kasy lepszego od reby ?

Koniecznie z piwotami :/

Zapomniałem dodać - ważę 68-70 kg. Myślę też o SID team 07', jednak nadal 200 gram na rzecz lepszej pracy, tańszego serwisu i bardziej masywnego wyglądu (niestety 20" rama) przełknę. W ciągu następnego tygodnia muszę zdecydować co wziąć. Czekam na rady :)

Napisano

w uzywke bym sie nie pakowal. A za 1,2k nowke foxa w polsce nie znajdziesz. Na zachodzie juz predzej:) Ja kupuje Rebe prawdopodobnie WC.

Uzywek nie polecam, kupujesz w ciemno praktycznie, mozna trafic zloma albo zadbanego. Kupujac nowke wiesz na czym stoisz.

Napisano

gerus ma rację, amortyzator to część na której nie warto oszczędzać kupując używkę (wyjątkiem jest pewne źródło). Stary SID'07 nie wyglądałby tak źle, przy Twojej wadze powinien miodnie chodzić :)

Napisano

Oj nie mówcie, ja zaryzykowałem i kupiłem Rebę 08 SL z piwotami w bdb stanie z małym przebiegiem za 700zł, stery jeszcze i adapter gratis dostałem :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

To znowu ja...

Tym razem zastanowiłem się na tym dłużej i...

Doszedłem do wniosku że do używanego roweru nie będę pakował amortyzatora za 1500 zł bo wole je przeznaczyć na inne przyjemności :) Chce się zmieścić w 1000 zł. Pod uwagę biorę używki i modele zeszłoroczne:

Sid team 07'

Reba SL/Race/Team <- gdzie tu różnica? jak z wagą?

Proszę, nie podajcie innych modeli bo w nigdy nie kupie amortyzatora :P

Kryteria te same... waga też ;)

Czy SID będzie wyglądać równie dobrze jak reba w 20 calowej ramie ?

Przepraszam za zamieszanie.

Pozdrawiam ;)

• Mod Team
Napisano

Czy anorektyczny Sid będzie wyglądać równie dobrze co trochę większa Reba. To już chyba sam powinieneś odpowiedzieć sobie na to pytanie według własnego gustu - każdemu podoba się co innego.

Różnice między modelami Reby znajdziesz tutaj

Napisano

A właśnie, że można kupić NÓWKE Foxika za 1200zł, baaa a nawet taniej. rowerowycompl na alle ostatnio(2dni temu) puścili 2szt F100rl w cenie 950zł i 1000zł nóweczki. Jak szukałem w połowie roku swojego to 1200zł nie było żadnym hitem.

Jeżeli kupujemy używkę ze znanego źródła lub możemy dobrze ocenić stan wizualny widelca to moim zdaniem nie ma się czego bać. I po raz kolejny powtarzam nie wszystkie foxy maja chore ceny serwisu f-series, floaty i vanilla nie odbiega od cen serwisu RS.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Reba SL waży realnie w okolicach 1620gram, Race praktycznie identycznie. Jak napisano wyżej różnią się tylko pokrętłem do floodgate i...naklejką :)

Ważysz poniżej 70kg, masz lekką ramę i do niej pasowałby lekki amor. SID'a 07' będzie ciężko dostać a nawet jeżeli pojawi się na allegro to nie spodziewajmy się po nim świetnego stanu technicznego. W końcu to typowy ścigant i raczej nikt nim nie jeździł co niedzielę na spacerek po lesie. Zastanawiałeś się na R7? Przyzwoita waga, platforma i co ważniejsze na allegro do kupienia nówka za 800zł http://www.allegro.pl/item505685905_amor_m...00mm_nowka.html

Pozdrawiam

Napisano

Można poszukać Foxa "z demobilu", znaczy się OEMa. Też dostaniesz w cenie ~1000zł, a chodzi pierwszorzędnie. Długi czas miałem R7, jeździłem na sidzie07, i przy ~64kg obydwa były dla mnie wiotkie. Fox to inna jakość ;] A od reby może być lżejszy, w zależności od rocznika.

Napisano
A właśnie, że można kupić NÓWKE Foxika za 1200zł, baaa a nawet taniej. rowerowycompl na alle ostatnio(2dni temu) puścili 2szt F100rl w cenie 950zł i 1000zł nóweczki. Jak szukałem w połowie roku swojego to 1200zł nie było żadnym hitem...

Takie ceny w Polsce czy za granica? Jezeli wiesz gdzie mozna kupic fox'a serie F w cenie do 1200 zl to daj znac

Napisano

Takie ceny to w Polsce. Dokładnie jak to wspomniał Dornif są to sztuki OEM a dokładnie modele F100RL które nie są box'owane a które są zdecydowanie najczęściej spotykanymi modelami.

Ceny do 1200zl można spotkać spokojnie na allegro:

http://allegro.pl/item464344509_fox_f_100r...is_przesyl.html

http://allegro.pl/item482834855_amortyzato...cznik_2008.html

http://allegro.pl/item503372111_amortyzato..._wyprzedaz.html

http://allegro.pl/item503380495_amortyzato..._wyprzedaz.html

To setki które na szybko znalazłem na allegro. Jest tez kilka F80.

Ja za swojego F100RL dałem z przesyłką ze stanów delikatnie ponad 800zł(jak $ był 2,2zł). Widelec w stanie idealnym, najmniejszej ryski, uszczelki czyste, nawet nie były dobrze zakurzone.

Okazję są trzeba mieć tylko w odpowiednim momencie finanse i nieco cierpliwości.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Fox odpada ze względu na brak manetki od blokowania i nie chce mi się czekać nie wiadomo ile na czarną wersje z piwotami B)

SID'a i R7 odrzuciłem. W 20"ce będzie wyglądać zbyt lipnie ;)

Więc: Reba SL vs Reba race [[[nic więcej nic mniej!]]]

Czy różnica w wadze REALNEJ jest duża między sl, race? Co dostane w zamian za dopłatę ok. 150 zł do race? Tylko tą inną nakrętką na floodgate? Bo jeśli tak to mi to potrzebne jak kij do oka ;)

Co wybrać ? Mam okazje dostać nową sl w cenie 800-900 zł z manetką bez pompki i race'a za 1000 zł. Nie wiem też czy nie wykorzystać tego że mieszkam parę kroków od granicy i czy czegoś nie upolować na ebay.de (np reby race) po być może podobnej atrakcyjnej cenie. Już po raz kolejny zdaje się na was. :P Obiecuje że jak kupie tą ostatnią cześć nie będę was męczył* ;);)

* - przez jakiś czas ;)

Przypominam: Nie jeżdżę w sposób hardcorowy. Najbardziej mi zależy na ten manetce bo bardzo dużo jeżdżę po szosie.

Napisano

IMHO na szosę manetka jest akurat najmniej potrzebnym gadżetem... Manetki dużo się używa na interwałowych trasach, z krótkimi podjazdami, np na jurze.

Wg light-bike.com: model 2008, nieprzycięte, bez gwiazdek - SL 1710g, WC 1540g.

Napisano

Cos smierdza te wagi.... Moja WC ze sterowka 20 cm wazy 1560 bez manetki. Manetka piekna sprawa, teraz kazdy amor jaki zawita w domu musi miec manetke:)

Napisano

Dziwi mnie właśnie to że FOX dopiero w tym roku wprowadził manetki, zwłaszcza że z terralogic się wycofali. Nie mieli żadnego widelca na właśnie typowo interwałowe trasy B)

Napisano

Po to w Foxie są wszystkie pokrętełka, żeby dało się to zrobić ;] Jak ustawisz dużą kompresje oraz lockout force na bardzo niską i zablokujesz, to masz "pseudo platformę". Ja tak jeżdżę wszystkie xc, jak stajesz to nie buja, a jak rąbniesz, to się ugina. Możliwość konfiguracji w Foxach jest cudna ;]

Zdjęcia na wadze - zajrzyj np na light-bike.com. Może był nie zalany...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...