D2mian Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Witam, Stoję przed wyborem zapięcia rowerowego dla mojego bika (Kellys Saphix po malym upgradzi'e sprzętowym) Chciałbym zamknąć się w okolicy 200zł. Myślałem o jakimś U-locku np.: - http://www.kryptonitelock.com/Products/Pro...00&pid=1204 Albo jakimś Ulocku ze stajni Abus'a tyle że nie wiem jaki model był by równie dobry co kryptonite albo lepszy. Może macie jakie kolwiek inne propozycje co do zapiecia. Brać ulocka czy łańcuch? Jaka firma i jak z jakością. Do tej pory używałem czegoś takiego: http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...7&pID=10356 Ale wydaje mi się że linka to nie najlepszy pomysł sczególnie że już trochę włożyłem pieniędzy i czasu w mój rower. Pozdrawiam D2mian P.S. Ogólnie roweru samego nie zostawiam, jeśli jednak musze szukam dobrego miejsca tak abym mógł dobrze sie dopiąć ramą. Cyz taka linka będzie ok jeśli będę nią koła przypinać do ramy? Starczy do tego celu? Ogólnie rower zostaje przypięty w momencie kiedy ide do castoramy albo innego miejsca gdzie nie mogę wnieść roweru ze sobą Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Moja propozycja to zapięcie Abus Bordo: http://www.decathlon.com.pl/PL/zapi-cie-ro...0-cm-49687668/# Wybrałem je, ponieważ spodobała mi się sam konstrukcja tego zapięcia, składa się ono z kilku płaski segmentów. Dzięki czemu można je złożyć do naprawdę kompaktowych rozmiarów, a po rozłożeniu jest bardziej uniwersalne, jeżeli chodzi o wybór miejsce do przypięcia roweru (można przypiąć nie tylko ramę, ale też tylne koło) , od u-locka ze średniej półki cenowej, przy zachowaniu jego masy i poziomu bezpieczeństwa. Jeżeli chodzi o poziom ochrony to powinno ono wytrzymać atak typowego złodzieja rowerów, czyli dresa wyposażonego w nożyce lub piłkę do metalu z marketu budowlanego. Oczywiście dla dobrze wyposażonego profesjonalisty jego sforsowanie nie będzie stanowiło większego problemu. Zapinam nim mój miejski rower z sygnaturki, który zostawiam bez opieki na dłużej niż 5 min., ale w tym przypadku cena zapięcia to 1/4 - 1/3 wartości roweru. Dlatego droższego roweru, nawet z lepszym zabezpieczeniem, nie zostawiłbym bez opieki nawet na przysłowiowe 5 min. , szczególnie w dużym mieście. Moja rada do jazdy po mieście lepiej mieć drugi rower, którego nie będzie żal po stracie. Chyba że przy każdej wycieczce rowerowej zahaczasz o Castoramę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D2mian Napisano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Wszystko OK tylko jak się ma ten typ zapięcia podanego przez Ciebie do zapięć typu U-lock czy łańcuch? Chodzi mi o bezpieczeństwo roweru czyli czas jaki musi złodziej poświęcić na otworzenie zabezpieczenia. Chciałbym wydać około 200zł ale również chciałbym spożytkować tą sumę pieniędzy jak najlepiej. Czyli jeśli nie warto kupować czegoś za 200zł a można mieć praktycznie to samo za 100zł to na pewno będę zainteresowany takim produktem. Wie ktoś może gdzie można nabyć produkty ABUS'a (chodzi mi o sklep internetowy)??? Jak ma się abus do kryptonite, rzecz jasna chodzi mi o jakość i bezpieczeństwo. Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D2mian Napisano 24 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 W dniu dzisiejszym zamówiłem Kryptonita Evolution Series 4 LS Jak tylko sprawdzę działanie w rzeczywistości opisze na forum. Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 27 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dobry wybór , sam mam taki I jak na razie sparawuje sie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 28 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Jak tylko sprawdzę działanie w rzeczywistości opisze na forum. A jak masz zamiar sprawdzać jego działanie w rzeczywistości - wystawiać na pokuszenie i zza krzaków ze stoperem w ręku mierzyć czas sforsowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 28 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Zacznij pilowac brzeszczotem i zobcz czy faktycznie ciezko idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D2mian Napisano 28 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Da się bezinwazyjnie ocenić działanie zapięcia... Dam znać za jakiś czas. Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajri Napisano 5 Marca 2009 Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 I jak tam testy skuteczności Kryptonita? Zastanawiam się czy aby nie kupić tego właśnie zapięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 5 Marca 2009 Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 W jakim sensie bezinwazyjnie? Lockpicking? Ja swojego kryptonite'a otworzyłem za pomocą śrubokręta i drucika nie niszcząc go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 6 Marca 2009 Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 A jakiego masz dejot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnich Napisano 6 Marca 2009 Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ja mam Kryptonite Evolution Series 4. Kolega jest ślusarzem i mówi że to naprawdę dobre zapięcie. Prędzej złodziej przetnie to do czego rower jest przyczepiony niż samo zapięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
davess1 Napisano 6 Marca 2009 Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ja również mam dylemat, a konkretnie pomiędzy wyborem u-lock'a a łańcucha od kryptonite, chociaż mam już linkę kryptonite za 150zl, to wiem, ze łatwo można ja 'przeciąć (przynajmniej tak mi się wydaje i tak słyszałem), na drugie zabezpieczenie mam 200-300zl, jednak sadzę, ze wybiorę łańcuch, ze względu na większe możliwość przypięcia np. rama + kolo + stojak, lecz w tej kwestii raczej nie potrzebna jest pomoc, iż czym droższy łańcuch tym trudniej go rozwalić, mam racje? ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 6 Marca 2009 Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 A ja polecam wpisać na youtube "kryptonite picking" "kryptonite pen" albo po prostu "kryptonite". Pozostaje mieć nadzieję, że złodzieje z jakimikolwiek umiejętnościami w otwieraniu zamków zajmują się raczej mieszkaniami niż rowerami, bo dużo bardziej opłacalne. Pałąk w Ulocku, czy linka o grubości powyżej 10mm to nie jest najsłabszy punkt zabezpieczenia. Najsłabszym punktem jest zamek. Na forum lockpicking.pl są kolesie, którzy robią każdy zamek. Faktem jest, że nowe zamki kryptonite'a nie są typowe i jeśli ktoś wcześniej nie próbował go otwierać to może mieć jakąś łamigłówkę. Ale nie podejrzewam żeby dobremu ślusarzowi otwarcie zamka zajęło więcej niż 10 minut. Na szczęście włamania nieniszczące (czyli te z użyciem wytrychów) są raczej marginalne, więc nie ma co się martwić. Ja mam keepera 12 (tylko z normalnym kluczkiem, a nie tym okrągłym, którego zamek da się otworzyć długopisem) i się nie obawiam, choć rower rzuca się w oczy. Najważniejsze to znaleźć bezpieczne miejsce. Im bardziej jest zakryte tym gorzej. Najlepiej znaleźć takie, gdzie kręci się dużo ludzi, a najlepiej ochroniarzy. (Mój rower na uczelni zza szyby obserwuje administracja budynku i ochroniarze, więc jakoś tam na nich polegam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vascator Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Czy to dotyczy aktualnie prodokowanych zapięć? .Bo na filmach nie widać modeli u-locków. Nie kupiłem dziś w rowerowym tego najtańszego kryptonite Keeper tylko dlatego,że nie mieli.Ale po obejrzeniu tych filmów chyba kupię coś zupełnie innego... Linka na szyfr?Precyzyjnie zrobiony zamek szyfrowy ciężko w terenie rozpracować...Ale linkę nawet kryptonite [5 poziom] chyba łatwo przeciąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=kryptonite Którego się nie da otworzyć długopisem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Mam pytanie odnosnie zabezpieczenia. Czy ktos posiada moze lancuch z firmy LINPLAST: http://www.linplast.pl/produkty/lancuchy_z...uchy_hartowane/ ?? Jak z jakoscia wykonania? Moze ktos probowal ciac? Myslalem o kupnie lancucha Kryptonite, ale cena jest dyskwalifikujaca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Ja mam takie: http://allegro.pl/item565472691_nowe_zabez...er_1018_kc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vascator Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Kupiłem Kryptonite kryptoflex 80 cm.I nie dość,że ciężko się ją zapinało i rozpinało,to jeszcze nie chce sie teraz otworzyc ,jeżdżę z nią na kierownicy i nawet użyć nie mogę.Dobrze,że mam paragon etc,pojadę jutro do sklepu,zobaczę co z nią zrobią,przepiłują ? . Szyfr na bank wpisuje dobrze,bo to pierwsze 4 cyfry innego hasła,które znam od lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 dejot - miałem takiego. Po może 10-15 użyciu uj... mi się kluczyk w zamku A że musiałem to jakoś zdjąć, to zwykłymi kombinerkami z marketu przeciąłem taką linkę w kilka minut. Od tej pory - tylko U-lock (mam 2 - Kryptonite Evolution 3 i taki mały śmieszny ABUS Color bo był taniutki a potrzenbowałem go jako "dodatkowego") albo łańcuch (1 Author). I oby nigdy nie musiały się sprawdzać "w boju" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Ja sobie kupiłem Evolution Series 2. Wygląda na mocny ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deywid Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 ja mam pytanie co do rozmiarow U-lock ,w jaki najlepiej zaiwestowac... patrze na serie 4 i widze wersje mini 8,3x14 , 8,3x23 standard 10,5x23 , 10,5x29 (rozmiary wewnetrzne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek764 Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 W taki, jaki ci wejdzie w ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 30 Marca 2009 Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 ... i plecak, lub torbę w której będziesz go woził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onion Napisano 30 Marca 2009 Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Polecam Abus Bordo, co prawda nie był jeszcze testowany przez złodzieja :-) ale wygląda na solidnie wykonane. Zalety względem U-Locków: - mały rozmiar; - można wozić zarówno w plecaku (nie zajmuje dużo miejsca) jak również przypiąć do ramy (dosłownie kilka sekund); - większe możliwości manewrowania z zapięciem roweru, dzięki temu że samo zapięcie jest składane na kilka części; Wady: - waga: 1 kg - ale w tej kategorii zabezpieczeń raczej nie ma co się spodziewać lepszych rezultatów wagowych, a +/- 200 gram różnicy nie robi; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.