Skocz do zawartości

[zapięcie] Jakie zapięcie wybrać? Kryptonite? Abus?

D2mian

Rekomendowane odpowiedzi

OMG, ta gruba linka na zdjęciu 29 to nie jakiś Trelock PK aby?

Nie, na tak drogie nie stać organizatorów :)

Potrzebuję szybkie info czy jest konieczne dopłacać do wersji LS? Żeby zamiast 10,2 x 22,9cm mieć 10,2 x 29,2cm?

Koniecznie nie jest. Dłuższy bywa wygodniejszy, bo rower nie musi być tak blisko elementu, do którego się przypinasz.

• 2 tygodnie później...

Witam

co sądzicie o tym łańcuchu?

http://moto.allegro.pl/item869564376_tania_pancerna_blokada_lancuch_1000mm.html

czy coś takiego (rama do tylniego koła) w połączniu z linką (rama do przedniego koła) wystarczy na dość bezpieczne zabezpieczenie roweru wartego ok 1400 zł (trek 7300). Czy warto kupić do łańcucha jakiś u-lock? (po to,żeby zostawić go bezpiecznie przed uczelnią na czas zajęć na uniwersytecie). Ostatnio widziałem na allegro Kryptonite mini 4 na licytacji za śmieszne pieniądze (39zł, ) ale już został sprzedany. Czy warto inwestować w u-locki?

pozdrawiam

Sądzę, że dres się nawet nie zrobi czerwony napierając na nożyce.

Wątpię, żeby jakikolwiek U-Lock wszedł w ten łańcuch zamiast kłódki.

Pytanie ile chcesz przeznaczyć na zapięcie i gdzie zostawiasz ten rower.

Dodatkowa linka na przednie koło jest rozsądnym pomysłem. Można też wymienić szybkozamykacze na takie skręcane imbusem (około 20zł na allegro).

@ ancient ten łańcuch możliwe iż jest mocny ale hmm ta cena nie może odzwierciedlać wysokiej klasy zapięcia, ten zamek na oko widać że da się zrobić spinaczem...

Ja zamówiłem kryptonite'a ls evo 4 w skali bezpieczeństwa ma 9-nie maksimum lecz dość wysoko. Obecne zamki kryptonite'a zostały poprawione w związku z faktem że dało się je otworzyc okrąłym przedmiotem z dziurką :D np długopisem.

Z tego co mi wiadomo seria "new york" nadal posiada felerne zamki.

Moim zdaniem warto zabezpieczyć swój sprzęcik należycie nawet jeśli nie kosztuje on miliard zł a przede wszystkim posiada ponadczasową wartość sentymentalną etc...

Obecne zamki kryptonite'a zostały poprawione w związku z faktem że dało się je otworzyc okrąłym przedmiotem z dziurką :laugh: np długopisem.

Z tego co mi wiadomo seria "new york" nadal posiada felerne zamki.

Skąd takie wiadomości? Z tego co widzę po kluczach, to mają takie same jak w np. Evo.

• Mod Team

Taka zapiecie to sobie samemu idzie zrobic. Idziesz do żelaznego kupujesz najtwardszy łańcuch jaki mają, do tego pancerną kłudke i masz. Jeszcze tylko jakąś "skarpetke" naciągnąc zeby ramy nie poobijać. I przynajmniej wiesz ze jest z pożądnej stali ;)

Mój New York kupowany 2 lata temu w Anglii nie ma już klucza rurowego, tylko taki schodkowy.

Co do przecinania U-Locków przy pomocy nożyc, to przy odpowiedniej klasy nożycach nawet 14mm grube pręty można przeciąć. 16mm nożycami ręcznymi już nie przetniesz (informacja od międzynarodowego eksperta w tej dziedzinie ;) ). Ale na nawet najgrubsze łańcuchy i U-locki są sposoby :P

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Jak widzę dyskusja na temat zabezpieczeń trwa w najlepsze to pozwolę sobie dodać pytanie co sądzicie o zabezpieczeniach firmy "OnGuard". Intresuje mnie zapięcie typu U-lock, dlatego mam pytanie jak oceniacie model PITBULL LDT (KLIK)

przepraszam, że to z aukcja ale nie znalazłem nigdzie indziej na polskich stronach.

Dodam tyle, że producent ocenia to zabezpieczenie na 4+ w 5 stopniowej skali ( najwyższa ocena to 5+ ).

A oto strona producenta z wymienionymi modelami do ewentualnego porównania.(klik)

Dzięki serdeczne za jakąkolwiek opinie.

• 3 tygodnie później...

Nie chcę zakładać nowego tematu , więc napiszę tutaj , mógłby się jakiś posiadacz Kryptonite Evolution Series 4 wypowiedzieć czy ma problemy z zamkiem w nim , bo z tego co czytam to ludzi tu i ówdzie mają z nim czasem problem http://www.amazon.com/Kryptonite-Evolution-Standard-Bicycle-Bracket/product-reviews/B000LPG3D2/ref=cm_cr_pr_link_3?ie=UTF8&showViewpoints=0&pageNumber=3&sortBy=bySubmissionDateDescending

Używam tego zapięcia niemalże codziennie od ponad pół roku i żadnego problemu.

Raz, po około 2 miesiącach użytkowania klucz nie chciał wejść do końca w celu odblokowania - ostatnia zapadka była minimalnie przesunięta. Po minucie grzebania kluczem wszedł bez problemu.

Takiej sytuacji nie nazwałbym problemem ;)

zacinający się klucz w zamku , łamiący się w nim , takie coś

Jeszcze nie złamałem klucza (kryptolok), brat też nie (evo4).

"Zacinanie się" (w sensie, że nie da się do końca przekręcić) jedynie jak nie włożę do końca klucza, ale to raczej moja nieuwaga.

Ostatnio jeździ ze mną zapięcie w zimę i nie widzę pogorszenia pracy zamka. Tyle, że musiałem dorobić sobie osłonę dziurki na klucz ze starej dętki ;)

Nawet najlepszy U-Lock na nic się nie zda jak przypniemy nim rower do byle czego. Niestety większość stojaków rowerowych wykonana jest z prętów stalowych, które przecina się brzeszczotem w 2 minuty, lub nozycami w jeszcze krótszym czasie. A i widuje się takie, które można rozwalić kopniakiem. Pamiętajcie o tym przy wyborze zabezpieczenia.

Samych linek nie demonizowałbym aż tak bardzo. Fakt takie z marketu przecina się kombinerkami, ale już jakieś markowe i takie o fi 20 mm to nie taka prosta sprawa, a mają tę zaletę nad łańcuchami czy ulockami, że linki brzeszczot nie "bierze".

Zachowajmy więc rozsądek przy wyborze zabezpieczenia, bo nie ma zabezpieczeń 100%, o czym zresztą już tu wspominano.

Dlatego najlepiej spinać razem koło, ramę i stojak. Jak rozwalą stojak, to i tak nie odjadą.

Nie wiem czy ktokolwiek się bawi ręcznymi piłkami. Za długo to trwa. A jak nie brzeszczot, to kątówka na akumulator. Linki tego nie wytrzymają.

Witam

Zastanawiam sie nad kupnem jakiegos zabezpieczenia za max 200zl i przegladajac oferty wpadlem na taka hmm okazje chyba (bo nie znam sie na tych firmach) ale z tego co gosciu pisze.. sami powiedzcie czy warte ceny Abus Granit. Czy to dobra dlugosc, zepne rame i tylne kolo o jakis stojak itd. ? Mozze ktos ma lepsza propozycje za ta cene?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...