Kilu Napisano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Abud Bordo to koszt około 350 zł. Ja już prawie zdecydowałem się na U-Lock Kryptonite Evolution mini LS, w porównaniu do keepera i kryptolok'a posiada zamek krążkowy podwójnie ryglowany, a więc ma ulepszone najsłabsze miejsce. Do tego 3 a nie jak u gorszych modeli 2. Zastanawiam się jeszcze na linką Kryptonite Keeper 1212 KC, linka o śrdenicy 12 mm powinna stanowić podobną pszeszkodę dla złodziei co U-Lock. Mogę się mylić. Zna ktoś skuteczność takich grubych linek albo linek opancerzonych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onion Napisano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Ja kupiłem za 169 zł Abus Bordo, prawdopodobnie był jeszcze z jakieś dawnej dostawy kiedy kurs euro był niższy. Obecnie widzę że koszt tego zabezpieczenia to jakieś 240 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilu Napisano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Czy wie ktoś gdzie w Warszawie można dostać zabezpieczenia Kryptonite ew. Abuse ? Mogłby się ktoś posiadający U-locka wypowiedzieć na temat praktyczności jego stosowania i przedmiotów do których się najczęściej przypina. Chodzi mi o problem z wyborem wielkości U-locka. Wybieram już między EVO seria 4 a mini LS a serią 4 LS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Zastanawiam się jeszcze na linką Kryptonite Keeper 1212 KC, linka o śrdenicy 12 mm powinna stanowić podobną pszeszkodę dla złodziei co U-Lock. Mogę się mylić. Zna ktoś skuteczność takich grubych linek albo linek opancerzonych ? Nie stanowi żadnego problemu. Poza tym producent ocenia ją na 3, a najprostszy u-lock na 7. Zresztą popatrz: http://picasaweb.google.pl/bonozekker/Prze...235475972275634 Mogłby się ktoś posiadający U-locka wypowiedzieć na temat praktyczności jego stosowania i przedmiotów do których się najczęściej przypina. Chodzi mi o problem z wyborem wielkości U-locka. Wybieram już między EVO seria 4 a mini LS a serią 4 LS Najczęściej, to stojaki na rowery, barierki przy drodze (takie w kształcie litery A/odwrócone u), ale zdarza się także do płotu, znaku (niechętnie, ale nie było niczego innego) i latarni. Mam Keepera w rozmiarze ATB (szerszy o jakieś 2,5cm od standardowego), co ma swoje zalety (np. wspomniana latarnia, łatwiej złapać razem koło i ramę). Dłuższy pozwala za to na większą odległość między rowerem, a stojakiem (na upartego można 2 rowery przypiąć). Według mnie lepiej brać szerszy, czyli mini odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 6 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Klaniam, Zlota zasada: kup zapiecie najdrozsze na jakie Cie stac... Linki to jest tylko chwilowy spowalniacz. Tylko U-Lock'i i to najlepiej z podwojnymy zapadkami. U-Lock'i maja te zalete ze sa stosunkowo lekkie. A tez wade ze czasem nie da sie ich przypiac do stalego elementu krajobrazu gdyz "nie siegaja". Mozna je wtedy pozenic z lancuchem. Lancuchy obejmuja niemal wszystko, i pozwalaja spiac nie raz nawet 2 lub 3 rowery za jednym zamachem. Jednak maja powazna wade w postaci wagi. Moj zestaw Kryptonite NY + lancuch Fangebot wazy niemal 5.5kg Nie ma zabezpieczenia nie do sforsowania... Sa tylko takie ktore dluzej sie opieraja... Przypomina mi sie jak stracilem we Wrzeszczu swojego pierwszego, podrasowanego makro-gorala. Udalem sie na Komende a tam (miedzy innymi) zostalem uraczony opowiescia o gangu z Wrzeszcza kradnacego rowery ktory przemieszal sie furgonetka z nozycami hydraulicznymi w srodku No i baaardzo wazna sprawa. Masz dobre zapiecie. Ale czy dobrze zapiales swoj rower? Bo mozesz skonczyc tak ----> Fota autorstwa KAZUMIEGO OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Dlatego warto wykopać z roweru wszystkie szybkozamykacze. Co do zapięcia korzystam z Kryptonite Keeper i zakładając że rower mam do dziś jest w miarę ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorsam Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Wczoraj zamówiłem kryptonite evolution 4, bo ostatnio zacząłem znowu robić dłuższe trasy i jak chcę zjeść jakiś obiad albo coś kupić w sklepie to się robi problem . Wcześniej używałem jakichś tanich linek, ale po tym jak z nudów każdą z nich otworzyłem spinaczem i śrubokrętem, dałem sobie z nimi spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 No i baaardzo wazna sprawa. Masz dobre zapiecie. Ale czy dobrze zapiales swoj rower? Bo mozesz skonczyc tak ----> Fota autorstwa KAZUMIEGO Lub zostanie samo koło Czasami faktycznie nie zwraca się uwagi na to jak się przypina. Ja staram się łapać za tylne koło i ramę, tak że część zapięcia z zamkiem jest "w kole", utrudnia to majstrowanie przy zamku. A jak element, do którego się przypinam okaże się słabszy od zapięcia, to i tak nie odjadą. Niestety nie zawsze jest się jak poprawnie przypiąć, np. stojaki typu kołołamacze pozwalają na złapanie tylko koła. Co smutniejsze, to nadal takie nowe stawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilu Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 No i zamówiłem :] Kryptolite Evolution mini LS + linka Kryptolite Keeper 1018KC. 8.3cm szerokości U-Locka powinno starczyć do większości "stojaków" Chcąc spiąć tylne koło + ramę + stojak, i tak trzeba spiąć za tylny widelec a nie rurę podsiodłową, więc 10.2 czy 8.3 to i tak sporo miejsca. U-Lock będzie spinał ramę +ewentualnie tylne koło, a linka siodełko i kółka razem z ramą i jak starczystojakiem. Linka ma długość 180 cm. Miejmy tylko nadzieję że nie trafi się druga ekipa z Wrzeszcza. Co do stojaków wyrwikółek to zawsze można podjechać tyłem i spiąć za tylny widelec i tylne koło. Jak odbiorę zabezpieczenia to opiszę wrażenia ;] Chociaż nie sądzę żebym dobrze to przetestował, bo jednak najlepiej to nie zsiadać z roweru i nie zostawiać go nigdzie samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ja najczęściej spinam właśnie za tylne koło i rurę podsiodłową. Wzdłuż lub poprzek, zależnie od sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaamil Napisano 13 Maja 2009 Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Mały odkop co sądzice o tym Abusie ( opłaca sie? )http://www.allegro.pl/item631886268_abus_u_lock_granit_54_wyprzedaz_super_okazja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 20 Maja 2009 Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Mały odkop co sądzice o tym Abusie ( opłaca sie? )http://www.allegro.pl/item631886268_abus_u_lock_granit_54_wyprzedaz_super_okazja.html Właśnie go dziś kupiłem i odebrałem osobiście. Naprawdę wygląda na bardzo solidny i wydaje się, że nie ma bata aby to rozbroić. Waży trochę więcej, niż podają, bo 1,33 kg. Tak jak napisane, to jest model, którego już nie produkują, ale w swoim czasie miał 10/10 w skali bezpieczeństwa, więc to musi o nim dobrze świadczyć. Myślę, że 200 PLN za tej klasy zabezpieczenie to bardzo okazyjna cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweel Napisano 20 Maja 2009 Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ja mam nowy model i jestem zadowolony a jak za tą cenę to ciekawa oferta. W ramach ciekawostki film o zabezpieczeniach z abusami w akcji film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mini21 Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 A ja mam mały problem. Mianowicie chciałbym kupić jakiegoś niedrogiego U-locka (bo łańcuch jakiś tam mam). Mam tylko wrażenie, że te wszystkie standardowe U-locki są za małe. Mam Kross'a Manfield Park Pro: Manfield Park Pro i nie wiem, czy taki standardowy U-Lock nie będzie za mały. Myślałem o Keepere 12 LS, ale wydaje mi się, że będzie za mały. Może moglibyście coś polecić! Będę wam bardzo wdzięczny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 25 Maja 2009 Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Co masz na myśli mówiąc za małe, że gdzie nie sięgnie, nie zmieści się? Keeper'a 12 odradzam. Zamek da się prawdopodobnie sforsować długopisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adipap Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 A które ulocki mają porządniejszy zamek? Kryptonite Evolution jest OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Od Kryptolok'a w górę. Evo 4 jak najbardziej OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilu Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 No i nabyłem już odpowiednie zabezpiecze a razem z nim pewne doświadczenie. Mam Kryptonite Evolution Mini i drugi w wersji Mini LS. Różnica w wadze jest nieznaczna, w obu przypadkach zadziwiająco duża. Codziennie przypinam rower na uczelni, Problem z przypięciem roweru Mini napotkamy tylko wtedy, gdy chcemy przypiąć go do dość gęstego płotu, bo ciężko zbliżyć ramę do płotu, ale da się to zrobić. Do tej pory nie udało mi się Mini ani Mini LS spiąć stojaka razem z ramą i kołem, chyba że za tylkni widelec łapiąc pare szprych, co skutkowało wymianą jednej szprychy. Raz nawet udało mi się wersją Mini spiąć ramę z kaloryferem, efekt był taki że wracałem pieszo bo komuś nie spodobało się parkowanie w budynku i pożyczył sobie moje przednie koło. Koło po paru dniach się znalazło a ja wiem, że wolę zostawić rower na deszczu w widocznym miejscu niż w suchym pomieszczeniu. Wrażenia były bezcenne. Narodziłą się myśl wymiany szybkozamykaczy. Co do tego ABUSA sprzed kilku lat, można się jedynie obawiać jakości zamka, musisz zwrócić na niego uwagę. Z moich pomiarów wynika że Evolution 4 też nie złapiesz koła za obręcz ramy i stojaka, a Mini na szerokość wystarcza do przypinania roweru do znaków pod tabliczki z nazwami ulic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Pozwoliłem sobie odświeżyć temat-otóż mam dylemat: http://www.bikekatalog.pl/2009/akcesoria/554/Kryptonite.Keeper.APC/ czy http://www.bikekatalog.pl/2009/akcesoria/545/Kryptonite.Evolution.series.4/ Na mocniejszy mnie raczej nie stać. Tak rozmyślam że łańcuch jest praktyczniejszy a wersja 150zm długości będzie dobra żeby złapać koło i ramę-wiem wiem waga no cóż-wolę podźwigać nieco aniżeli stracić bike'a. Proszę o porady, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ja bym wolał Evo4: -nie wiele droższy -łańcuch ma ocenę bezpieczeństwa 7, evo 9 -9,5mm vs 14mm Jak dobrze zakombinujesz, to U-lockiem też złapiesz. Ja mam Ktyptoloka ATB, więc przeważnie łatwo złapać. Brat ma Evo4 LS i też się daje (równolegle z ramą, pod skosem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 a tak sobie rozmyślam jeno cena mnei odstrasza nad http://sklep.scigacz.pl/ulock-abus-granit-xplus-poziom-atest-rozmiar-duzy-p-12750.html Generalnie czy ktoś z Was stracił rower mając zapięcie kryptonite lub abus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsas Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Mój rower zapinam Evo4 stawiam go w miejscach gdzie jest monitoring i jeszcze mi nie zginął. Ale rozmawiałem ze złodziejem, który powiedział, że jak na głodzie wychodzi na łowy to ani zabezpieczenie ani monitoring go nie przepłoszy musi się lepiej przygotować to wszystko tłumaczy. Jak masz drogi rower to zabezpieczenie musisz mieć bardzo drogie ograniczysz ilość złodziei, którzy się zdecydują na kradzież. Mając tani rower też warto go dobrze zabezpieczyć bo będzie bardzo szkoda jak go ukradną. Lepiej nie kusić losu, a właściwie złodzieja. Jest takie przysłowie "okazja czyni złodzieja" i to na 100% jest prawdą. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Odpukać w niemalowane aluminium, nie zdarzyło mi się. Ale słyszałem, że niedawno komuś zwinęli dwa rowery spięte Kryptonitem (nie wiem jaki model) i widziałem dwa rozwalone na pokazach (patrz post 29 i psucie zapięć ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredzio Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 widziałem dwa rozwalone na pokazach (patrz post 29 i psucie zapięć ). Czy na zdjęciach 27, 30 oraz 31 w powyższej galerii jest Kryptonite Kryptolok LS series 2? http://www.allegro.pl/item855202035_kryptonite_u_lock_kryptolok_ls_series_2_krajek_pl.html Jak oceniacie to zapięcie, starczy na kilkunastominutowe zostawianie roweru [wartość 2tyś rok temu] na mieście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Na moje oko, to był Keeper (niestety nie przyjrzałem się podczas robienia zdjęć). To zależy jak rower wygląda i jaki ma osprzęt. Mam Kryptoloka (starsza wersja) i na poprzedni rower był akurat: http://picasaweb.google.pl/bonozekker/RNoCi#5237034399712332434 http://picasaweb.google.pl/bonozekker/NoweCzesci#5356541284130214098 Obecnie z musu wyewoluował w: http://picasaweb.google.pl/bonozekker/RNoCi#5409240533716844002 I mam już pewnego stracha zostawiać. Widziałbym przy nim Evo4 (pod kolor ) lub NY, czułbym się pewniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.