Skocz do zawartości

[zapięcie] Jakie zapięcie wybrać? Kryptonite? Abus?

D2mian

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam pytanie laika odnośnie Evolution Mini 7 + Kryptoflex Cable - rozwiązanie cenowo dla mnie atrakcyjne, ale nie bardzo wiem czy ten Mini 7 rozmiarowo pasuje do Unibike Vision GTS. Czytałem w tym wątku żeby wyciąć kształt z kartonu i przymierzyć, ale nie wiem który rozmiar jest który :). Czy 8.3 to odlełość między ramionami litery U, a 17.8 to długość (albo poprawnie wysokość) całości. Bo jeżeli odległość między obręczą tylnego koła wynosi 14 cm, to czy oznacza że będę musiał U-lockiem przypiąć do "terenu" tylko ramę bo z kołem nie obejmie? Czy w takim przypadku użyć linki do spięcia kół ze sobą czy jeszcze z U-lockiem? Zabezpieczenie ma służyć na czas kilkuminutowego pobytu w sklepie - nie ma mowy o dłuższym pozostawianiu roweru. Stojak jakiego bym głównie używał jest widoczny na zdjęciu np. w tej dyskusji http://forum.rowerowylublin.org/viewtopic.php?t=614 :)

--

LeHardi

Ja w swoim Abus Granit X plus 54 to wymiary podane przez producenta to są od środka, nie zewnątrz. Nie wiem jak to jest z kryptonitem. Możesz poczekać aż ktoś kto ma Ci da pewniejszą odpowiedź albo zapytać jakiegoś sprzedawce na allegro :) Ja w swoim Abusie 300mm to tak akurat on jest na spięcie rama i tylne koło i rura np grubości ręki przy nadgarstku, a myśle że przy tym małym kryptonite to będzie duży problem żeby się zapiąć z kołem o ile to możliwe. Pewnie tylko da się rama + element do którego zapniesz rower + linka na same koła.

Bo może lepiej, choć nieco drożej, jest zainwestować w Evolution series 4 i osobno dokupić linkę - chociażby wersję LS: 10.2cm x 29.2cm. To chyba daje większy zapas i swobodę w doborze stałych elementów krajobrazu?

--

LeHardi

no na pewno dużo lepiej jest się większym przypiąć i można czasem 2 rowery :) ale z drugiej strony wiekszy jest cięższy i bywa że gorzej jest go przyczepić z uchwytem do roweru, a w plecaku nie zawsze jest dobrze jeździć z nim żeby tylko u-locka wozić. W moim Abusie producent spieprzył sprawe i zrobił durny uchwyt zamiast nacięcia/gniazdo pod nakrętki (tak by się nie przekręcały) zrobić od strony drugiej niż strona co się wkłada u-locka w uchwyt, to zrobili od strony wsuwania u-locka i gdy się obejme uchwytu przykręca do ramy to śruby wystają za nakrętki i nie można u-locka włożyć, no nie wiem tak ciężko było wymyśleć to samo tylko w drugą strone :wallbash: jeszcze dają na dodatek za długie śruby :angry2:

... Bo jeżeli odległość między obręczą tylnego koła wynosi 14 cm, to czy oznacza że będę musiał U-lockiem przypiąć do "terenu" tylko ramę bo z kołem nie obejmie? ...

--

LeHardi

Nie trzeba obejmować u-lockiem ramy i koła, aby zabezpieczyć oba te elementy przed kradzieżą. Wystarczy przypiąć samą obręcz z oponą, obejmując tę część koła, która znajduje się wewnątrz tylnego trójkąta, a do tego wystarczy nawet wersja mini.

Znalazłem dosyć ciekawe rozwiązanie szczególnie w mieście, co prawda do motocykli, ale do rowerów też się by nadał, co o tym sądzicie?

http://www.naxa.pl/akcesoria.php?model=blokada_alarm&foto=blokada_alarm

Tylko ciekawe jak z czujnością, bo jak przez dotknięcie roweru miałby piszczeć(np. ruszenie kogoś w stojaku poprzez wyjmowanie roweru obok) to troche drażniące to by było.

Witam,

Podbijam pytanie o wymiary u-locków kryptonite. Są to wymiary wewnętrzne czy zewnętrzne?

Czy evolution mini ma dwa rygle czy jeden? Na stronie producenta nie znalazłem informacji o dwóch ryglach, ale wole się upewnić. Ogólnie są jakieś znaczne różnice między kryptolokiem 2 a evolution mini?

Czy w podobnej cenie można dostać zabezpieczenia innych firm warte uwagi? Na allegro widziałem jeszcze ABUS sinus. Jak to wypada w porównaniu do kryptonite?

Ogólnie nie mam zamiaru przesadzać z ceną zabezpieczenia bo wydaje mi się, że czasem łatwiej przeciąć to do czego rower jest przypięty niż samego u-locka.

Witam,

Podbijam pytanie o wymiary u-locków kryptonite. Są to wymiary wewnętrzne czy zewnętrzne?

Czy evolution mini ma dwa rygle czy jeden? Na stronie producenta nie znalazłem informacji o dwóch ryglach, ale wole się upewnić. Ogólnie są jakieś znaczne różnice między kryptolokiem 2 a evolution mini?

Czy w podobnej cenie można dostać zabezpieczenia innych firm warte uwagi? Na allegro widziałem jeszcze ABUS sinus. Jak to wypada w porównaniu do kryptonite?

Ogólnie nie mam zamiaru przesadzać z ceną zabezpieczenia bo wydaje mi się, że czasem łatwiej przeciąć to do czego rower jest przypięty niż samego u-locka.

Od kilku dni mam zapięcie Kryptonite U-Lock Evolution Mini 7 + linka Kryptoflex.

Jeśli chodzi o wymiary to wymiary podawane przez producenta 8.3cm x 17.8cm to wymiary wewnątrz pałąka.

Z załączniku zdjęcia z rzeczywistymi wymiarami.

post-139074-0-29505700-1304704148_thumb.jpg

post-139074-0-83156100-1304704155_thumb.jpg

post-139074-0-54238500-1304704164_thumb.jpg

@ brt0555

Alarm fajna rzecz tylko pewnie co chwile będzie wył jak sam zauważyłeś, to jest dobre rozwiazanie jak trzymasz go na balkonie ewentualnie w piwnicy

@ slasher

Wprawdzie nie mam Abusa Sinus ,ale z danych podanych przez producenta U-locki tej firmy są szersze. W moim przypadku te kilka centymetrów uratowało mnie przy przypinaniu. Abus Sinus dostępny w dwóch 230 mm i 300 mm (cena ta sama) natomiast zastanów się nad kupnem Varedo 47, który posiada lepszy zamek.

Evo mini ma końcówkę Bent Foot tak jak Kryptolok, czyli jeden rygiel.

Różnią się wykorzystanym materiałem - Evo ma mocniejszą stal.

• 2 tygodnie później...

U-locki IMHO godne uwagi

- ABUS - wiadomo... http://www.abus.pl/row/54.htm

- KRYPTONITE -wiadomo... https://www.kryptonitelock.com/OutletProducts/Products/ProductDetail.aspx?cid=1001&scid=1000&pid=1204

- TRELOCK - wyglądają dość solidnie, tylko niewiele opini o nich.

A firmę znam, bo korzystam z ich komputerów/liczników - polecam.

http://www.trelock.de/web/en/produkte/fahrrad-schloesser/buegelschloesser/8000935_BS_610.php

- KABRUS - ciekawy U-lock z alarmem, jak również niecodzienny kształt klucza

http://www.kabrus.co.uk/xl303.html

Pozdrówka!

- KRYPTONITE -wiadomo... https://www.kryptoni...d=1000&pid=1204

Mam to zapięcie kilka lat i nie jest niestety idealne, problem to blokujący sie czasem zamek. Były momenty, że sie zastanawiałem czy w ogóle odepnę rower. Na szczęście trochę cx80 do zamka i pomogło, choć teraz problem wraca i znow zamek zaczyna szwankować....

Jak dla mnie to zabezpieczenie Abus plus ubezpieczenie OC/AC roweru.

Tylko zabezpieczenie powinno być takie aby w razie czego ubezpieczalnia się nie przyczepiła.

Abus o ile pamiętam to ma takie modele. Najlepiej sprawdzić na ich stronie.

Zaraz zaraz... tak sobie czytam te punkty i trochę czegoś nie rozumiem:

Rozdział V, paragraf 37 punkt 4:

"Ochroną ubezpieczeniową objęte są szkody polegające na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie roweru, bądź jego wyposażenia wskutek rabunku"

Rozdział V, paragraf 39 punkt 7:

"Ubezpieczeniem nie są objęte szkody powstałe wskutek kradzieży roweru, jego części lub wyposażenia"

Nie ma tu sprzeczności? Chyba że tyczy się to np rozwalenia drzwi itd. Bo jeżeli ktoś podczas próby kradzieży roweru zniszczy ten rower, to jak to się ma do ubezpieczenia?

"wskutek rabunku" - – zabór mienia przy użyciu lub groźbie natychmiastowego użycia przemocy fizycznej wobec ubezpieczonego albo doprowadzeniu go do stanu nieprzytomności lub bezbronności.

Dzięki,że ktoś to przeczytał, jak widać , te ubezpieczenie to jedna wielka ściema i wyciąganie (dużych) pieniędzy od rowerzystów. Nie wiem jak to wygląda u innych ubezpieczycieli.

Większość amatorów cudzej własności właśnie kradnie rowery, a nie dokonuje rabunku.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...