bigosz Napisano 21 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Witam! Na początku wybór wydawał się prosty. Mało kasy, mała przerzutka, z małym wózkiem - sora. Jednak po kilku rozmowach na ten temat dowiedziałem się że ta najniższa grupa szosowa dosyć szybko łapie luzy i nie ma sensu wydawać na nią kasy. Czym dłużej szukałem odpowiedzi, tym więcej kasy tłoczyło się w portfelu. A wraz z przyrostem gotówki, rósł i problem. Co będzie najlepsze. W chwili obecnej do miana "mojej nowej przerzutki" pretendują: - Shimano XT, jednak w wersji normalnej, gdyż słyszałem słuchy, iż patent o nazwie shadow pogarsza prace przerzutki. - Saint 2009 ss shadow - jednak shadow, ale tylko dlatego że to jedyna przerzutka MTB z małym, a nie średnim wózkiem. - Coś z grupy szosowej - Ultegra sl - krótki wózek, nie shadow, niska cena... Co państwo na to? Co użytkownicy shadowa o nim sądzą? Jak ultegra spisze się w mtb? Przerzutka ma być przeznaczona do light FR/Enduro do 9 zębatkowej kasety. Sprężyna normalna. Cena - najlepiej do 250zł. Dziękuje Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 21 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 A korba z iloma zębatkami i kaseta z jakim zakresem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigosz Napisano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 korba 36t. kaseta... jeszcze nie wiem, ale chyba tiagra wiec 12-23. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdan Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Ja mam XT w wersji normalnej z krótkim wózkiem i daje radę. Kilka razy uderzona, zaliczyła upadek na przerzutkę, prostowanie haka przy jej użyciu i cały czas praca jak marzenie i bez luzów. Mam ją ponad rok. Polecam, bo niedroga, a ładna i wytrzymała Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 A ja znam parę osób co jeżdżą na sramie (x-7, x-9) i sobie chwalą. Ale to droższa opcja bo będziesz pewnie musiał wymienić manetki, a same przerzutki też są droższe od shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Dwie z trzech wymienionych przez autora tematu przerzutek mają krótkie wózki. Przy takiej konfiguracji korba/kaseta możesz brać taką spokojnie, a z dwóch wymienionych brałbym Sainta. Pakowanie się w długi wózek chyba nie ma sensu w tym przypadku, chyba, że w przyszłości planujesz zmieniać korbę na taką z większą ilością zębatek lub kasetę na typowe MTB, ale wtedy starczy przerzutka ze średnim wózkiem przy ostrożnym doborze przełożeń, więc możesz się zastanowić nad typową przerzutką MTB pokroju XT, ale ze średnim wózkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigosz Napisano 22 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Zastanawiam się czy jest sens wydawać 2 razy więcej kasy na sainta. Czy jest aż tak duża różnica w pracy i wytrzymałości. Co do ultegry...nie wiem czy nie będzie za delikatna. A jest jakaś różnica między siłą sprężyny w tych 3 przerzutkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lele Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Jeżli chodzi o sainta to jest naprawde w pozadku przezutka sam na takiej smigam, ale nie wiem jak na rok 2009, sa komplikacje: - po piersze odpowiednia piasta oczywiscie sainta opcionalnie hone, ale nie polecam jak i kazda inna na "zakretki", (jak zanznaczylem na poczatku moze od 2009 jest wersja mocowana na hak, ale nie orietuje sie wiec nie wiem) - no a dwa odpowiednia tarcza tlko saintabo taka podchodzi a brak na rynku adaptorow do tej wersji. - oczywiscie juz z wlasnego doswiadczenia 3 to nie jest wystarczajaco sztywna, allee to tylko moje odczuccia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Jeśli chodzi i Shadow, to praca jest taka sama, jeśli nie lepsza niż zwykłej przerzutki. Co do Sainta to na rok 2009 nie trzeba uzależniać się od piasty i hamulca Shimano, bo Saint jest montowany normalnie na hak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigosz Napisano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Nie no, saint na 2009 jest już normalny. Hmm... coś czuje, że wybór padnie na XT 2008. Trochę szkoda mi kasy na sainta, a pewnie różnicy nie odczuje. Natomiast co do ultegry... - sam nie wiem. Dobra cena, mały wózek, pewnie mocniejsza sprężyna, ale czy to da rade w FR? Jakiś fan kolarstwa szosowego powinien wypowiedzieć się na ten temat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 25 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 powiem tak, jako fan i zawodnik kolarstwa górskiego mogę się wypowiedzieć na temat starszego rocznika ultegry, że nie był on wytrzymały puścił na nitach (trener ma teorię, że wszystkie shimano tak mają ja tylko widziałem ultegrę) teraz jeżdżę na nowej 105 i uważam, że sprężyna jest mega mocna jeździłem jeszcze na sorze ale jeszcze z niebieskim napisem i była to mega mocna przerzutka ale nie grzeszyła kulturą pracy, miała spore luzy ale połamać ją czy coś to trzeba by się już nieźle pomęczyć A wracając do 105 to kolega jeździ na niej w MTB (treningi zimą itp) i daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 25 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 miałem acera alivio deore deore lx ale xt shadow miażdży wszystkie, pracuje lepiej niż stary xtr kolegi. no i nie puka w ramę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.