Skocz do zawartości

[Amortyzator] Suntour RUX-E zna go ktoś?

malos86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Timon92.. To, że ta rama ma geo jak amstaff to nie znaczy, że to jest amstaff... To, że waga oscyluje w granicach 2300g nie koniecznie musi iść w parze z wytrzymałością. Zrozum to.. A jeśli uważasz, że jest inaczej to wsadź tam coś o skoku 150mm i zobaczymy czy i jak długo poradzi sobie w prawdziwej jeździe enduro. Z tą gwarancją też nie bądź taki pewien, że jak Ci się złamie ot tak z powodu zbyt wysokiego amora, to wymienią bez problemów. Różnie to bywa. No ale to Twoja decyzja. Patrząc na geo roweru, ( o ile to ten http://rowery.onet.pl/4,35,136852,10790,sc..._50,sprzet.html ) to z wysokim amorkiem będzie się źle prowadził. Szczególnie na podjazdach, a to w jeździe enduro jest codzienność.

P.S ważysz niewiele, wiec może rama to zniesie. Ale ryzyko zawsze jest, że w najmniej odpowiednim momencie puści główka np i poza wymianą ramy będzie trzeba znaleźć dobrego lekarza.

Może jestem przewrażliwiony, ale ja wolę używać sprzętu zgodnie z jego przeznaczeniem.

Pozdrawiam!

Napisano

Zgadzam się z Qba66.jakoś mi nie pasuje rux do tak delikatnego roweru.

Wprawdzie obniżenie ruxa to 30 minut zabawy, to nie wiem czy jest sens kombinować.

Z drugiej strony - nie znajdziemy lepiej działającego amorka za takie pieniądze i sam nie wiem co Ci doradzić.

może kup tego Ruxa a ja w razie czego pomogę w zmniejszeniu skoku

Napisano

Rux przestawiony na mniejszy skok, to brzmi już logiczniej.. a przy ewentualnej wymianie ramy w przyszłości zawsze można wrócić do 130mm skoku. :whistling:

Napisano

Właśnie, jak wygląda zmiana skoku? I czy jest to proces odwracalny? A co do ramy: nie za bardzo rozumiem dlaczego wsadzenie amortyzatora o większym skoku do tej ramy może na nią źle wpłynąć? Na moją logikę to na uszkodzenie ramy wpływa nie skok widelca a zastosowanie tej ramy zgodnie z przeznaczeniem lub nie. Wytłumaczy mi to ktoś?

Napisano

Wytłumaczenie jest proste. Ramy projektowane są z myślą o jakiejś długości widelca, by geometria była optymalna. Wsadzając tam amortyzator o skoku 130mm który nie zwiększyłby znacznie wysokości może i było by to sensowne aczkolwiek nie do końca. O tym zaraz. Ale Rux będzie zdecydowanie wyższy niż 100mm xcm seryjnie montowany w tym biku, a to grozi uszkodzeniem główki ramy.. a dalej chyba tłumaczyć nie muszę.? A co do opcji, że amor ma więcej skoku ale wysokość jest podobna, to jest to równie zły pomysł, bo np na zjazdach będzie łatwo zaliczyc OTB ze względu na nurkowanie widelca o większym skoku. Dodatkowo wysoki amortyzator zmienia geometrię i rower może stać się powolny i mułowaty w prowadzeniu.

A co do przeznaczenia ramy.. To masz racje, to też wpływa na jej żywotność. A ta rama do enduro z prawdziwego zdarzenia ma się nijak.

Pozdrawiam

Napisano

Dalej nie rozumiem, co z tego że widelec jest wyższy? Siły się inaczej rozkładają czy jak? A seryjnie został zamontowany XCM 80mm co trochę wypaczyło geo roweru.

Napisano

Tak, siły inaczej się rozkładają. Kąty się zmienią co narazi takie rury jak: główka, rura podsiodłowa i pewnie inne też na uszkodzenia. Oczywiście nikt Ci nie powie, że w Twoim biku na 100% coś pęknie, ale ryzyko zawsze jest większe.

Napisano

Timon92

Zobacz sobie jak wygląda mój rowerek z ruxem ustawionym na 130mm.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8618db230dc90496

Jeżeli będę chciał obniżyć amorka to o max 15-20mm.

A na razie pojeżdżę na 130. Może ponownie go obniżę jak dostanę pompkę pod choinkę:P bo teraz to nawet nie miałbym czym go dopompować.

Ku mojemu zdziwieniu rower jest bardzo stabilny na podjazdach i praktycznie nie podrywa przedniego koła

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...