Skocz do zawartości

[naped] czyszczenie płynem do mycia silnikow

lukas_t1

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

naleze do gupy rowerzystow ktora nie cierpi czyscic napedu, bebłanie sie w smarze, brudzie itd nie jest dla mnie przyjemnoscia, kiedys robilem to przy uzyciu benzynki lub nafty, moze i skuteczne, ale smierdzi, nieekologiczne (zawsze byl problem co z tym zrobic, bo niby mozna zlewac, ale to zabawa ze sloikami itd)

postanowilem szukac alternatywy

latem mialem przyjemnosc bawic sie odłuszczaczem Oranj peelz PEDROSa, rzeczywiscie rewela, jednak cena ok. 50zl za 400ml puche to troche duzo

po raz kolejny szukalem alternatywy i bedac w popularnym sklepie budowlanym na C znalazlem płyn do mycia silników firmy K2, uzylem go w dokladnie ten sam sposob do degreasera pedrosa i co? i efekt przerósł moje oczekiwania, kaseta lśni, lańcuch również, wreszcie mam tani szybki wygodny i skuteczny sposob mycia

najpierw caly naped piskam (płyn jest aplikowany w sprayu), troche przeszotkuje, chwile czekam i pułcze woda pod malym cisnieniem, calosc trwa góra 2-3 minuty, caly syf jest ekologiczny, bo plyn ulega biodegradacji, czlowiek sie nie upapra jak przy benzynie, nic nie smierdzi (pedrosowski plyn pachnial cytryna, ten jest chyba bezwonny), ekonomia tez super - 700ml kosztuje ok.9zl i starcza to na mega dlugo (szacuje ok. 15 myć)

suma summarum moje odkrycie roku, polecam wszystkim

PS nie jestem przedstawicielem zadnej z firm ktore w/w produkty sprzedaja, zaden z czlonkow mojej rodziny/znajomych nie jest przedstawicielem w/w firm :confused:

OSTRZEŻENIE DLA WSZYSTKICH KTÓRZY WPADNĄ NA POMYSŁ UZYCIA TEGO WYNALAZKU DO MYCIA NAPĘDU!!!!

umylem kasetę na pająku (xtr) tymze wynalazkiem i... kaseta sie domyła. WRAZ Z ANODĄ, ktora zeszłą w łatki.....

jak na biodegradowalny preperat to dzialanie jest bardzo degradowalne... nie tam gdzie trzeba.

apeluje do wszystkich uzytkownikow kaset na pająkach (sram, shimano) zeby NAJPIERW SPRAWDZILI czy tenze wynalazek nie niszczy powloki lakierniczej/anodowej.

mialem pomysl zeby umyc tym wynalazkiem korby wraz zębatkami....

nie ma to jak korba xtr w ciapeczki srebrno-szare....

;):D:D

mi jakos ani anoda ani lakier z niczego nie zeszly (korba lx, kaseta na pajaku xt)

mozesz wrzucic jakies zdjecia, jak to wyglada u Ciebie? no i przede wszystkim jaki dokladnie masz ten plyn, jaka firma etc

zdjęć nie dam bo nie moge.

jak to wygląda? ano anoda na pająku kasety xtr model 2007 czyli pająk plus trzy zebatki male luzem, zrobila sie łaciata to znaczy w niektorych miejscach zeszla do aluminium.

nazwa: moje auto profesjonalne kosmetyki samochodowe, SILNIK preparat do czyszczenia silników

producent amtra sp z oo

www.amtra.pl

www.moje-auto.pl

widzisz - sugerowalem sie nazwą produktu, co raczej nie powinno dawac az tak duzych roznic w dzialaniu. to tak jakbym kupil benzynę a w butelce byl kwas siarkowy :)

nooo to moze inaczej:

osoby ktore do tej pory sie wypowiadaly niech podadza nazwy swoich specyfikow - u mnie nie ma k2 wiec moze cos innego podziala ale niczego nie nieszcząć.

aha - prosze podac jaki macie naped co do czesci - moze problem pojawia sie tylko przy anodzie kasety xtr a np przy powlokach innych nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...